Wed07172019

Last update12:20:13 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ψάχνει για συνεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

  • PDF

skourletis1Δύο αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τη συνεργασία δυνάμεων σε Δήμους και Περιφέρειες. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας την αυτοκριτική του, έχει μιλήσει για λάθη στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ του 2014 που δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ωστόσο, από τα Γιάννενα τη Δευτέρα, δεν έδειξε προς καμία κατεύθυνση για τις επιλογές που θα κάνει το κόμμα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου του 2019. Μίλησε γενικά και αόριστα για συνεργασίες, συμμαχίες και πνεύμα συλλογικότητας. Είναι άγνωστο αν λέγοντας τα ίδια λόγια που είπε και στις αντίστοιχες επισκέψεις του σε άλλες περιοχές της χώρας, γνώριζε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις στην Ήπειρο του 2018.

Η γενική ιδέα του πνεύματος που διατρανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι πως δεν θα δώσει στηρίξεις και χρίσματα. «Εμείς θα μιλήσουμε αυτοδιοικητικά. Δεν είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε χρίσματα» ήταν οι ενδεικτικές των διαθέσεων του γραμματέα δηλώσεις. «Ήλθαμε για να στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση» είπε λίγο αργότερα απαντώντας στην ίδια ουσιαστικά ερώτηση.


Εμείς και οι άλλοι

Έβαλε απέναντί του τον «χοντροκομμένο» τρόπο με τον οποίο μιλά στους Αυτοδιοικητικούς ο Μητσοτάκης, σαν να είναι κομματικά στελέχη του, όπως σημείωσε, αλλά και τη Φώφη Γεννηματά που στέλνει εγκυκλίους στις κομματικές οργανώσεις...

Θα σεβαστούμε τις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης τονίζοντας πως ο σεβασμός της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι «αρχέγονη αντίληψη της Αριστεράς, είναι στο DNA της Αριστεράς».

Ο κ. Σκουρλέτης, όταν τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα για τις εκλογές στην Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών, έδειξε στις αποφάσεις των τοπικών συλλογικών οργάνων και όρισε ένα γενικό χρονοδιάγραμμα – «τις επόμενες εβδομάδες» - για την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων. Βρήκε τις διεργασίες για την Περιφέρεια Ηπείρου να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ για το Δήμο Ιωαννιτών τόνισε πως «δεν είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να μιλήσει»...

Ερωτηθείς ειδικά για την περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών, αναγνώρισε πως μπορεί και να υπάρχουν ειδικές συνθήκες κατά περίπτωση. «Η υπόθεση των συνεργασιών», είπε «πρέπει να εξυπηρετείται από συγκεκριμένα πρόσωπα, άρα δεν αρκεί να έχεις τη γενική αντίληψη».


Το 2014 και το 2019

Κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και του 2019, σχετικά με τα σχήματα που στηρίζει το κόμμα, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη πως ήταν άλλες οι συνθήκες, άλλες οι επιλογές και άλλη η πραγματικότητα του 2014 που επέβαλε στο κόμμα, αυτόνομη κάθοδο στις τοπικές κοινωνίες, καθώς δεν είχε εμπεδωθεί ως ανερχόμενη δύναμη, επερχόμενη στην εξουσία.


Τι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές της Ηπείρου τουλάχιστον, είναι αποφασισμένος να ακούσει τις τοπικές οργανώσεις, ελπίζοντας πως θα υπερισχύσει για το καλό του κόμματος, το... ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Στην Περιφέρεια, η επιλογή για το πρόσωπο του Γιώργου Ζάψα που φαίνεται πως απέχει μια ανάσα από την ανακοίνωση, γίνεται με γνώμονα το φαίνεσθαι – συνεργασία υφιστάμενων παρατάξεων – και την ουσία – κανείς κομματικός δεν θέλει να αναλάβει να συντριβεί για λογαριασμό του κόμματος, οπότε βολεύει απόλυτα η επιλογή ενός τρίτου.

Για δε το Δήμο Ιωαννιτών, η εξίσωση είναι πιο δύσκολη και τις ισορροπίες αναμένονταν να γνωρίσει χθες ο κ. Σκουρλέτης, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής και της περιφερειακής συντονιστικής οργάνωσης. Ο Λάζαρος Νάτσης διεκδικεί την εκ νέου υποψηφιότητα, δυνάμεις ωστόσο τραβούν το κόμμα είτε προς τη πλευρά του Θωμά Μπέγκα είτε προς το μέρος του Μωυσή Ελισάφ.

Είναι ζητούμενο τι τελικά θα υπερισχύσει και είναι βέβαιο πως η απόφαση για το Δήμο Ιωαννιτών αργεί ακόμα αρκετά.

 

Οι ευρωεκλογές και ο Καμμένος που «θολώνει» την εικόνα

Αναφερόμενος στις εκλογικές μάχες που έρχονται, ο Πάνος Σκουρλέτης, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, από τα Γιάννενα, επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος για την ανάγκη μετακίνησης της Ευρώπης προς πιο προοδευτικές πολιτικές, ώστε να σταθούν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις ανάχωμα στην επελαύνουσα Ακροδεξιά.

Οι δυνάμεις με τις οποίες θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, είπε ο κ. Σκουρλέτης, είναι οι δυνάμεις της Οικολογίας, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, εφόσον οι τελευταίες αποφασίσουν να απεγκλωβιστούν από τις φιλελεύθερες επιλογές.


Για τον Καμμένο

Φάνηκε να ενοχλείται ο κ. Σκουρλέτης όταν ρωτήθηκε για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Νίκο Κοτζιά...

Αφού νωρίτερα είχε επιχειρηματολογήσει για τους λόγους ύπαρξης μιας συνεκτικής πολιτικής και θέσης εκ μέρους της συγκυβέρνησης στα μείζονα, όπως στα εθνικά θέματα ή στην οικονομία, αφού είχε τονίσει πως δηλώσεις του Πάνου Καμμένου συχνά «θολώνουν» το στίγμα της κυβέρνησης για τα μείζονα, αφού επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα με τις οποίες έβαλε όρια και τόνισε πως «δεν θα ακολουθήσουμε το παιχνίδι των δηλώσεων» ή τις «γκρίνιες» του ΥΕΘΑ... κατέληξε στο όλως διόλου αντιφατικό μήνυμα πως «ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν διάλεξαν να θυσιάσουν τον Κοτζιά αντί του Καμμένου».

Σχετικά άρθρα