Sat06062020

Last update11:24:13 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Συμπληρώνεται το παζλ των Περιφερειακών εκλογών

  • PDF

ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΖΑΨΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

perifereiahpeirounea2Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο γύρω από τις Περιφερειακές εκλογές στην Ήπειρο, καθώς μετά και την απόφαση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Πάνου Σκουρλέτη, Υπουργών και Βουλευτών της περιοχής μας, να στηρίξει τον Γιώργο Ζάψα ως επικεφαλής, έχει κλείσει το μεγαλύτερο κομμάτι των υποψηφιοτήτων.

Έτσι, εκτός από τον νυν Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, που είναι και το μεγάλο φαβορί να εκλεγεί ξανά, την διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου θα διεκδικήσουν ο Σπύρος Ριζόπουλος, με μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, ο Δημήτρης Δημητρίου, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Ζάψας, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και μένει να μάθουμε τους υποψηφίους του ΚΚΕ, οι οποίοι θα ανακοινωθούν κατευθείαν από τον Περισσό, της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχίσει με τον Νίκο Ζήκο, και της Ελληνικής Αυγής, η οποία εκπροσωπείται σήμερα με δύο μέλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Άλλη υποψηφιότητα είναι δύσκολο να προκύψει, αν και η απλή αναλογική δίνει την ευκαιρία και σε μικρότερα σχήματα να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στα κοινά, κάτι που όμως είναι πιο εύκολο σε επίπεδο Δήμων κι όχι τόσο στην Περιφέρεια.

Το εκλογικό σκηνικό λοιπόν έχει παλιούς και νέους καθώς ο πολύπειρος και «άχαστος» μέχρι στιγμής, Αλέξανδρος Καχριμάνης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει αντιπάλους που η αλήθεια είναι ότι δεν τον τρομάζουν, με εξαίρεση την υποψηφιότητα Ριζόπουλου, η οποία είναι ο άγνωστος παράγοντας «χ» σε αυτή την αναμέτρηση.

Ο επικοινωνιολόγος έχει στήσει με μαεστρία την υποψηφιότητά του και συνεχίζει να κινείται μεθοδικά ενόψει της επίσημης έναρξης του προεκλογικού αγώνα.

Στόχευση του ίδιου είναι να περάσει στο δεύτερο γύρο μαζί με τον Αλέκο Καχριμάνη ελπίζοντας ότι οι αρκετοί δυσαρεστημένοι και κουρασμένοι από τα πολλά χρόνια εξουσίας του νυν Περιφερειάρχη θα στηρίξουν μια νέα υποψηφιότητα.

Από την άλλη οι υποψηφιότητες Δημήτρη Δημητρίου και Γιώργου Ζάψα, από τη στιγμή που δεν υπήρξε σύγκλιση για ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ σε μια κοινή υποψηφιότητα, δε μοιάζουν ικανές να καταγράψουν ποσοστά καλύτερα από εκείνα που είχαν το 2014. Κι αν για την παράταξη που θα δημιουργήσει ο κ. Δημητρίου μια επανάληψη του 10% της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» μοιάζει με την οροφή, δε θα συμβεί το ίδιο για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που σε συνθήκες εντελώς διαφορετικές από εκείνες προ 4 ετών –όντας μια ανερχόμενη πολιτική δύναμη η οποία κατάφερε να «χαρίσει» μια άνετη εκλογική επικράτηση στον κ. Καχριμάνη- δεν μοιάζει ικανή να πλησιάσει ούτε καν εκείνα τα ποσοστά.

Από την άλλη μεριά ΚΚΕ και ΑΡΠΗ έχουν συγκεκριμένες και καταμετρημένες δυνάμεις τις οποίες ελπίζουν να διατηρήσουν, ενώ ερωτηματικό παραμένει πάντα η διείσδυση της Ελληνικής Αυγής.

Σε κάθε περίπτωση μοιάζει ουτοπικό το σενάριο να επαναληφτεί η επικράτηση κάποιου υποψηφίου από την πρώτη Κυριακή, κάτι που σημαίνει ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι εκείνος που θα «βγάλει» νέο Περιφερειάρχη στην Ήπειρο.

Αυτό που είναι επίσης σίγουρο είναι ότι η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος δε θα μοιάζει σε τίποτα με όσες γνωρίσαμε μέχρι σήμερα καθώς όποιος κι αν εκλεγεί Περιφερειάρχης θα αναγκαστεί να «συγκυβερνήσει».

Κι αν για κάποιες παρατάξεις η συνεργασία είναι στην κουλτούρα τους, για κάποιες άλλες δεν υπάρχει ούτε καν σαν εναλλακτική.

Αυτό είναι και το ενδιαφέρον της υπόθεσης, εκτός αν οι εθνικές εκλογές γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές, κερδίσει η Ν.Δ. και ανατρέψει τον εκλογικό νόμο Σκουρλέτη, όπως προανήγγειλε ο Κυριακός Μητσοτάκης.

Τότε τα πράγματα αλλάζουν και μάλιστα κατά πολύ.

Αλέξανδρος Θεμελής