Tue07232019

Last update07:34:02 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αυτοδιοίκηση στην πράξη ζητούν οι περιφερειάρχες

  • PDF

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

enpe kaxriΣε μια κρίσιμη συγκυρία όχι όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών τόσο για το θεσμό της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο για το μέλλον πολλών εκ των νυν Περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, έλαβε χώρα το 6ο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, στην πόλη των Ιωαννίνων.

Με παρόντες το σύνολο των Περιφερειαρχών, έγινε συζήτηση παρ' όλα αυτά, παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και παρά το γεγονός ότι άπαντες ζητούσαν συναίνεση από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι έμειναν προσκολλημένοι στις θέσεις τους για την απλή αναλογική, υπέρ ή κατά, και για τις μεγαλύτερες ευθύνες όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια, Δήμοι και Περιφέρειες.

Ήταν χαρακτηριστική η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κώστα Πουλάκη από τη μια, και τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και τον εκπρόσωπο της ΝΔ, βουλευτή Αττικής, Μάκη Βορίδη, για τις χρηματοδοτήσεις υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019: οι δύο τελευταίοι υποστήριξαν πως προβλέπεται μείωση στους ΚΑΠ κατά 700 εκατ. ευρώ. Από το 2018 με εκτιμήσεις 3,143 δισ. ευρώ, πάμε σε προβλέψεις για το 2019 για 2,425 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη και τον κ. Αγοραστό. Ειρωνευόμενος τον κ. Βορίδη που λίγη ώρα νωρίτερα έψαχνε τα γυαλιά του για να διαβάσει το σχετικό απόσπασμα του προϋπολογισμού... ο Κώστας Πουλάκης είπε ότι φοράει τα γυαλιά του και διαβάζει για αύξηση κατά 5% των ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του 2019!

Το μήνυμα Αγοραστού

Ο Κώστας Αγοραστός τόσο στην ομιλία του όσο και στις δηλώσεις του, υπογράμμισε πως η ΕΝΠΕ στέλνει ένα μήνυμα από το μέλλον για Περιφέριες περισσότερο αποτελεσματικές, περισσότερο λειτουργικές και για ένα σύγχρονο κράτος συγχρονισμένο με την εποχή που ζούμε και με τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις. "Η αυτοδιοίκηση πρέπει να περάσει στην περιφερειακή διακυβέρνηση, για να είναι η δύναμη των πολιτών" σημείωσε μεταξύ άλλων. Η μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι το μήνυμα της ΕΝΠΕ.

Μιλώντας για τις παθογένειες του κράτους, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε πως πρέπει να χτυπήσουμε το "δουλοκτητικό" κράτος. Το κράτος δυνάστη, με την γραφειοκρατία και τα συνεχή εμπόδια στην πρόοδο. Σε ό,τι αφορά τον "Κλεισθένη" ο κ. Αγοραστός εκτίμησε πως δεν είναι ένα νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση και θα ανατραπεί από τη ζωή και από τους ίδιους τους πολίτες. Οι υπουργοί όπως είπε, τις δύσκολες αρμοδιότητες τις αφήνουν στις Περιφέρειες και κρατάνε τα εύκολα για το κεντρικό κράτος. Το δε εκλογικό σύστημα δεν είναι απλή αναλογική είναι "fake απλή αναλογική".

Ο γενικός γραμματέας της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στην... ιστορική στιγμή της έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου ΑΣΑ. Στη συνέχεια, επανέλαβε τις απόψεις του για την απλή αναλογική, επικαλούμενος την εμπειρία του και ως Δήμαρχος και ως Νομάρχης και ως Περιφερειάρχης. "Δε βοηθάει ούτε στην αποτελεσματικότητα ούτε στην ισότητα, γιατί την ώρα των αποφάσεων πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν θέματα" όπως είπε.

Η αντιπαράθεση

Ο Κώστας Πουλάκης αντικατέστησε τον Αλέξη Χαρίτση, Υπουργό Εσωτερικών και μαζί με την Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εξέφρασαν τις απόψεις της κυβερνητικής πλευράς στο συνέδριο. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Υπουργείο, το συνέδριο συμπίπτει με την εξαιρετική συγκυρία ότι πρώτον ολοκληρώνεται η δεύτερη θητεία της αιρετής Περιφέρειας και είναι η πρώτη πλήρης και κανονική θητεία των Περιφερειακών Αρχών δίνοντας την ευκαιρία για έναν συνολικό απολογισμό. Ενός θεσμού που αποτελούσε αίτημα του προοδευτικού πολιτικού χώρου, του χώρου της Αριστεράς, όπως σημείωσε για την αιρετή Περιφέρεια. Ωστόσο σημείωσε πως η σύσταση των αιρετών Περιφερειών ταυτίστηκε με τη χρεοκοπία της χώρας και την έναρξη του μαύρου κύκλου των Μνημονίων. Η Αυτοδιοίκηση δεν αποτέλεσε εξαίρεση μπαίνοντας στο στόχαστρο των επιδιωκόμενων μνημονιακών αναδιαρθρώσεων για μείωση του κράτους. Κι εκεί ανέφερε τη μείωση κατά 65% των ΚΑΠ και κατά 86% της ΣΑΤΑ, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τους προλαλήσαντες.

Αρνητικό πρόσημο στον απολογισμό της τετραετίας για την παρούσα συγκυβέρνηση όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση έβαλε ο Μάκης Βορίδης. Στο αίτημα να ενισχυθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και να μεταφερθούν αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση, ένα πεδίο χωρίς πολιτικό πρόβλημα, η παρούσα κατάσταση δεν προχώρησε όπως παρατήρησε.

Οι δήμαρχοι

Οι Περιφέρειες έχουν πάντα ένα σύμμαχο και συνεργάτη, που δεν είναι άλλος από τους οργανισμούς α' βαθμού, δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας. «Ο Καλλικράτης έκανε τον κύκλο και έπρεπε να εξελιχθεί. Με τον Κλεισθένη, όμως, χάσαμε μία ακόμη ευκαιρία να δυναμώσουμε τους δήμους και τις Περιφέρειες και να δώσουμε νόημα στη λέξη Αυτοδιοίκηση».

Από το βήμα του συνεδρίου, ο δήμαρχος Αθηναίων και εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ, κ Καμίνης, επεσήμανε πως η μεγάλη απογοήτευση ήταν ο «Κλεισθένης», «που αντί να προχωρήσει περαιτέρω την αποκέντρωση της χώρας, έφερε την απλή αναλογική. Αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλο κατακερματισμό τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Στο μέλλον θα έχουμε πρόβλημα γιατί δε θα μπορούν ούτε αποφάσεις να πάρουν».

Ανάμεσα στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Αυτοδιοίκηση, όπως τόνισε, είναι η πλήρης αποκέντρωση της Αυτοδιοίκησης αλλά και η αξιολόγηση παντού, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Παράλληλα, το ΚΙΝ.ΑΛ. προτάσσει τα σαφή κριτήρια για τις χρηματοδοτήσεις στις Περιφέρειες και τους δήμους.

Σχετικά άρθρα