Tue07232019

Last update07:34:02 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Υποψήφιος χωρίς αστερίσκους ο Ν. Γκόντας

  • PDF

ΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

nikos godas 2018Τα χαρακτηριστικά μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας θέλει να προσδώσει στην πέμπτη φορά που θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννιτών, ο Νίκος Γκόντας, χωρίς ωστόσο να έχει διάθεση να τα σπάσει με τον ιδεολογικό του χώρο που προτίμησε να αναδείξει μια άλλη υποψηφιότητα, αυτή της Τατιάνας Καλογιάννη.

Απολύτως σίγουρος για την απόφασή του που δεν αμφισβητείται κατ' ελάχιστον, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και πρώην Δήμαρχος άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης. Και αν είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, είχαν μεσολαβήσει πολλά τους τελευταίους μήνες, στο χώρο της ΝΔ που έδιναν μεγάλο ενδιαφέρον στη στιγμή που ο πρώην Δήμαρχος θα στέκονταν απέναντι στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ.

Ο κ. Γκόντας απ' ότι φάνηκε, ξεκινά κρατώντας χαμηλούς τόνους, έναντι και της δημοτικής αρχής και των πολιτικών του αντιπάλων, εντός και εκτός ΝΔ... και προτάσσει το ενωτικό μήνυμα για να ξεπεραστούν προβλήματα και να δημιουργηθούν οι προοπτικές που έχει ανάγκη η πόλη, προκειμένου να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά.

Αναφερόμενους στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση για τη νέα υποψηφιότητα, μίλησε για τις αρχές και τις αξίες της παράταξης, στις οποίες βασικές θέσεις είχε η υπόμνηση στην ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού.

Η παράταξη γεννήθηκε από την τοπική κοινωνία είπε και τόνισε αρκετές φορές πως «όταν στηρίζεσαι σε ξένες δυνάμεις, δημιουργείς γραμμάτια και συναλλαγματικές». Σε άλλη σημείο της συνέντευξης τόνισε πως «αν είσαι υποψήφιος του κομματικού σωλήνα, μετατρέπεσαι σε εντολοδόχο και δε μπορείς να υψώσεις τη φωνή σου, όταν πρέπει για το καλό της πόλης». Σε κανένα σημείο πάντως, δεν προσωποποίησε τις αιχμηρές αναφορές του, απλά υποστήριξε την αρχή της «ακηδεμόνευτης, ελεύθερης και χωρίς εξαρτήσεις Αυτοδιοίκησης».

Η σχέση με τη ΝΔ

Ερωτηθείς αν εξάρτησε τις αποφάσεις του για τη νέα υποψηφιότητα από τις αποφάσεις της ΝΔ, ο κ. Γκόντας με ελαφριά ειρωνεία, απάντησε με ερώτηση, «αν μιλάμε για την τοπική ΝΔ ή για την κεντρική ΝΔ...» επικαλούμενος τις δηλώσεις του προέδρου και του γραμματέα του κόμματος αλλά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΝΔ, όπου οι τρεις άνδρες διεμήνυσαν πως η ΝΔ δεν θα στηρίξει υποψήφιους στους Δήμους της χώρας, πλην Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Η ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητας που ενδεχομένως προκάλεσε και το αδιέξοδο της ΝΔ, ώστε τελικώς να καταλήξει στην Τατιάνα Καλογιάννη, δεν άργησε ούτε καθόρισε τις εξελίξεις, όπως υποστήριξε ερωτηθείς ο κ. Γκόντας. «Δε θα μπορούσα να θέσω δέκα μήνες πριν τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής, την πόλη σε προεκλογική περίοδο» επανέλαβε και πρόσθεσε πως η παράταξη ήταν πάντα παρούσα. Με την ίδια λογική είπε, θα ήταν σα να ζητούσαμε ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης να δηλώνουν κάθε μέρα υποψήφιοι Πρωθυπουργοί...

Στις ειδήσεις της συνέντευξης πάντως, συγκαταλέγεται η επιβεβαίωση της φήμης των τελευταίων ημερών πως τόσο στον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» όσο και σε απλά μέλη της παράταξης, ασκήθηκαν πιέσεις από τον κομματική μηχανισμό. Ο κ. Γκόντας επιβεβαίωσε ουσιαστικά που του ζητήθηκε να αποσυρθεί, από ανθρώπους που δεν κατονόμασε και για τους οποίους είπε απλά, πως δεν ξέρουν την πόλη...

Σίγουρα υποψήφιος

Η πιθανότητα που δίνει να αποχωρήσει από την εκλογική μάχη είναι μάλλον μηδαμινές, όπως τόνισε με την χαρακτηριστική του απάντηση ο κ. Γκόντας. «Θα έπρεπε να πυροβοληθώ από ισχυρό όπλο, από Καλάσνικοφ ας πούμε» απάντησε και χαρακτήρισε «ευσεβείς πόθους κάποιων που δε γνωρίζουν την πόλη» το ενδεχόμενο αυτό, για να επαναλάβει πως ένας ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος δεν έχει παρά να μετρήσει μόνο το όφελος της πόλης του.

Σε ερώτηση αν θα επιδιώξει συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις, είτε της Κεντροδεξιάς είτε ευρύτερα, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις αλλά επέλεξε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Για συμμαχίες μιλώντας, είπε απλά πως χρειάζονται συμμαχίες για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, όπως η Λίμνη. Έθεσε ως κεντρικούς προγραμματικούς στόχους του την ολοκλήρωση των έργων για την αποχέτευση και την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, όπως και την ανάδειξη της Παμβώτιδας.

Όσον αφορά τέλος, την παράταξή του, δεν έδειξε 100% βέβαιος πως θα τους έχει όλους δίπλα του στις επερχόμενες εκλογές. Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» θα μείνει αρραγής ως τη λήξη της θητείας αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά, για το ενδεχόμενο να χάσει στελέχη ή νυν δημοτικούς συμβούλους, δεν αποκλείει να συμβεί «ό,τι συμβαίνει πολλές φορές με το σύζυγο που το μαθαίνει τελευταίος»...

Μίλησε ωστόσο, για την ανάγκη συγκρότησης ενός ψηφοδελτίου που θα συνδυάζει εμπειρία και ανανέωση.

Ήπια κριτική

Ήταν τέλος πολύ προσεκτικός στη διατύπωση κριτικής σε βάρος της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Επικαλέστηκε τους διαμαρτυρόμενους πολίτες για την καθημερινότητα της πόλης και για την απουσία ενός μεγάλου έργου. Καθημερινότητα και κοινωνική πολιτική εντάχθηκαν στους προγραμματικούς του άξονες επίσης.

Είχε έναν καλό λόγο για όλους τους ανθυποψηφίους του. «Καθένας που κατέρχεται ως υποψήφιος στις εκλογές, είναι νικητής και αξιέπαινος» είπε συγκεκριμένα.

Σχετικά άρθρα