Thu08222019

Last update08:53:26 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Συνεχίζεται το πινκ πονκ με τους γιατρούς

  • PDF

ΑΠΟ ΤΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» ΣΤΟ Γ.Ν. ΑΡΤΑΣ

xatzhkosta newΜετά τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), το θέμα των συνεχών «εντέλλεσθε» σε συγκεκριμένους γιατρούς του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» προκειμένου να καλύψουν τα κενά του Ακτινολογικού του Γενικού Νοσοκομείου της Άρτας, προκαλεί την έντονη αντίδραση και του Συλλόγου Εργαζομένων του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Είναι ίσως η σκληρότερη παρέμβαση που έχει κάνει το εν λόγω σωματείο, για θέμα μάλιστα που δεν άπτεται στενά των δικών του συνδικαλιστικών ενδιαφερόντων και με δεδομένο ότι έχει μια στάση θετική απέναντι στις διοικήσεις του ιδρύματος, διαχρονικά, τα τελευταία χρόνια, κρίνοντας πως για το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.

Το πρόβλημα ωστόσο για τα δύο τμήματα του Ακτινολογικού του «Χατζηκώστα» που καλείται να καλύψει τα κενά προσωπικού του Ακτινολογικού του ΓΝ Άρτας, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όσους αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η κανονικότητα της λειτουργίας του Γιαννιώτικου ιστορικού νοσοκομείου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ «Χατζηκώστα» απευθύνει επιστολή προς το Διοικητή του ιδρύματος, την 6η ΥΠΕ και τον Υπουργό Υγείας και τονίζει μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε απαράδεκτη την τακτική να μετακινείτε με εντέλλεσθε γιατρούς από τα τμήματα του Νοσοκομείου για την κάλυψη πραγματικών αναγκών σε Νοσοκομεία της Ηπείρου. Οι εργαζόμενοι δεν είναι λάστιχο, να βρίσκονται με μια βαλίτσα έτοιμη, να περιμένουν τα εντέλλεσθε... Οι πραγματικά μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Νοσοκομεία της Ηπείρου δεν καλύπτονται και ούτε κρύβονται μ' αυτόν τον τρόπο. Αλλά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Στην επιστολή τονίζεται επιπλέον πως στο «Χατζηκώστα» υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού ειδικευμένων και ειδικευόμενων και ιδιαίτερα στις ειδικότητες που τα εντέλλεσθε αφορούν (Ακτινολογικό, Νεφρολογική κλινική). Η προσέλευση των ασθενών είναι πολύ μεγάλη και ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2018, τα ΤΕΠ εξυπηρέτησαν 5.000 ασθενείς το μήνα!

Ποιοι φταίνε

Η «κραυγή αγωνίας» του Συλλόγου Εργαζομένων δεν αναφέρεται βέβαια καθόλου, ως μη όφειλε άλλωστε, στη διοίκηση του ΓΝ Άρτας, η οποία δε θέλει να γίνει κακή προς την κυβέρνηση, ζητώντας προσλήψεις για το Ακτινολογικό που έχει μένει με τη Διευθύντρια κι ένα μόνο γιατρό.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προαναγγέλλει εδώ και τέσσερα χρόνια, χιλιάδες προσλήψεις γιατρών. Το αποτέλεσμα αυτών των κούφιων υποσχέσεων των Τσίπρα, Ξανθού και Πολλάκη, φαίνεται ανάγλυφα στο Νοσοκομείο της Άρτας, της ιδιαίτερης πατρίδας του Πρωθυπουργού και της εκλογικής περιφέρειας της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, της οποίας φίλος είναι ο διοικητής του Νοσοκομείου.

Σοβαρές ευθύνες για τα ανεξέλεγκτα «εντέλλεσθε» έχει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Τάκης Νικολόπουλος. Αυτός τα υπογράφει, ζητώντας ονομαστικά από 3-4 γιατρούς του «Χατζηκώστα», να πηγαινοέρχονται Άρτα – Γιάννενα, με μια βαλίτσα στο χέρι.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΙΝΗ που ως συνδικαλιστής κατακεραύνωνε αυτές τις πρακτικές της διοίκησης, ως κρατικός παράγοντας τις εφαρμόζει πιστά. Όλως τυχαίως, δεν χρησιμοποιεί γιατρούς από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου διαμένει μόνιμα η οικογένειά του... Αλλά ούτε και από το ΠΓΝΙ χρησιμοποιεί γιατρούς... Εκεί τον κατηγορούν πως κάνει χάρες στους πρώην συναδέλφους του ή στην εκλογική πελατεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ... Έτσι μένει να την πληρώνει συνεχώς το «Χατζηκώστα».

Κι εδώ ξεκινάνε οι ευθύνες της διοίκησης του ιστορικού νοσοκομείου. Ο διοικητής Βαγγέλης Καρβούνης οφείλει να προασπίσει την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου του, ερχόμενος σε ρήξη και με την προϊστάμενη διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Δε μπορεί γνώμονας ενός διοικητή να είναι η λογική του «δεν γίνομαι κακός με το Υπουργείο, για να μη χάσω τη θέση μου...». Πεποίθηση όλων είναι πως δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο ο κατά γενική ομολογία, αποτελεσματικός σημερινός διοικητής του «Χατζηκώστα» αλλά οφείλει και να το αποδεικνύει στις δύσκολες καταστάσεις.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας ο κ. Καρβούνης υποστηρίζει τα εξής: «1ον Για τα «εντέλλεσθε» των Ιατρών Ακτινολογικού που έρχονται από την ΥΠΕ, έχουμε στείλει και εγγράφως τις αντιρρήσεις μας, καθώς οι δικές μας υποχρεώσεις σαν Ακτινολογικό είναι πολύ μεγάλες στην ευρύτερη ΒΔ Ελλάδα. Ευελπιστούμε στην το συντομότερο δυνατό, επίλυση των προβλημάτων στην Άρτα.

2ον Για τα «εντέλλεσθε» τα δικά μου στη Νεφρολογική, δυστυχώς λόγω έλλειψης Ειδικών Επικουρικών Ιατρών και ειδικευόμενων στο συγκεκριμένο Τμήμα, δεν έχουμε περιθώριο να περιορίσουμε τις έξτρα εφημερίες. Οι ιατροί προς τιμήν τους το καταλαβαίνουν, εμείς κατανοούμε το πρόβλημα και γι' αυτό το λόγο στο τελευταίο ΔΣ πήραμε την απόφαση να πληρώνονται εξ ολοκλήρου οι έξτρα εφημερίες ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΑΣ όλων των ιατρών και να μην εφαρμόζουμε τον αντίστοιχο Νόμο του 9%. Επιπροσθέτως, φέραμε και έξτρα ιατρούς από ΚΥ για να καλύψουν κάποιες ημέρες εάν ζητήσει το Τμήμα. Περιμένουμε κ την ολοκλήρωση μια Κρίσης ενός Νεφρολόγου, θέσης που βγήκε στα τέλη του 2018».

Π. Μπούρχας

Σχετικά άρθρα