Thu08222019

Last update08:53:26 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στον μνημονιακό "πάγο" η επιχειρηματικότητα

  • PDF

Προβληματισμός και ελπίδα, στην επέτειο ενός αιώνα ζωής για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

pita-epimelhthrioΕννέα χρόνια κρίσης πέρασαν αλλά η κρίση ακόμα να τελειώσει...»... Με αυτά τα λόγια, λίγο πριν κόψει το κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μήτσης συμπύκνωσε τις δυσκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το "επιχειρείν" στη χώρα και στην περιοχή.

Η τυπική λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, δυστυχώς δε συνοδεύτηκε από αυτό που διακήρυσσε από τον Αύγουστο, η πολιτική ηγεσία του τόπου, ως «τέλος των μνημονίων»... συμπλήρωσε ο πρόεδρος και μαζί του συμφώνησαν όσοι κλήθηκαν να απευθύνουν χαιρετισμό στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μεγάλη επιμελητηριακή οικογένεια και ήταν ο προπομπός των δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 2019, έτους επετειακού, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του 2018, υπογράμμισε πως αυτός ο πρώτος χρόνος της συνεργατικής διοίκησης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων αποδεικνύει τη σημασία της ενότητας δυνάμεων.

«Υλοποιήσαμε μια πολιτική εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις και συνεργασιών με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερο περιβάλλον για τα μέλη μας. Θέματα μικρά και μεγάλα τέθηκαν στη διάρκεια αυτού του χρόνου, και δώσαμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας, ώστε να πετύχουμε αποτελέσματα» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ανέφερε μεταξύ άλλων πως με την διενέργεια μιας εσωτερικής έρευνας, μέσω ερωτηματολογίου προς τα μέλη του Επιμελητηρίου, αυτές τις μέρες, επιχειρείται η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης Επιμελητηρίου – επιχειρήσεων.

Για το 2019, ο κ. Μήτσης τόνισε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια προβολής των επιχειρήσεων του Νομού μας, μέσα από τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων σε εκθέσεις και b2b συναντήσεις, βάσει του σχεδιασμού που έχει ψηφίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι τέλος, πως μετά το Συμβουλευτικό Κέντρο Ενημέρωσης Οφειλετών και την επαναλειτουργία του Γραφείου της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως ανακοίνωσε προχθές ο Γιάννης Μήτσης, πήρε προέγκριση το έργο για την κατάρτιση του ηλεκτρονικού μητρώου των επιχειρήσεων - μελών μας που θα είναι διασυνδεμένο με όλους τους φορείς, δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι επιθυμούν πληροφόρηση και συνεργασία με τις επιχειρήσεις. Η εν λόγω βάση δεδομένων θα δίνει στοιχεία για την ταυτότητα των επιχειρήσεων και για τα προϊόντα και υπηρεσίες τους.

Οι χαιρετισμοί με απαντήσεις και αιχμές

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης αναφέρθηκε κάνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό, στα νομοσχέδια που θα φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση με την προσδοκία ότι θα βελτιώσουν την επιχειρηματικότητα.

Το εύρος της θεματολογίας που κάλυψε με τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ήταν σαφώς μεγαλύτερο: κατ' αρχάς, απάντησε στο δεδομένο των κακών "αριθμών" για την Ήπειρο, λέγοντας πως η περιοχή μας δεν είναι η φτωχότερη. Αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα των προηγούμενων εβδομάδων, το πρόγραμμα επιδότησης τουριστικών επιχειρήσεων του ΕΠΑΝΕΚ, επαναλαμβάνοντας το... αναληθές, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου "έφερε" 291 επενδύσεις και 100 εκατ. ευρώ. Μίλησε για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ μαζί με το overbooking, και έκλεισε με ένα ανέκδοτο για τις επερχόμενες εκλογές...

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε το Επιμελητήριο "στρατηγικό εταίρο" του Δήμου, στην προσπάθεια για τη διεκδίκηση των μεγάλων αναπτυξιακών βημάτων του τόπου όπως το αεροδρόμιο, το φυσικό αέριο κτλ. "Προσπαθούμε μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις και προγράμματα να συμμετάσχουμε με το Επιμελητήριο στην προβολή των επιχειρήσεων, να συμβάλλουμε ως ομπρέλα στην επιχειρηματικότητα, γιατί την αγαπάμε και τη θέλουμε" πρόσθεσε.

Χαιρέτισαν ακόμα την εκδήλωση ο Αλέξανδρος Πάσχος, Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου, ο Γιάννης Λώλος πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και οι Δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων και Ζίτσας. Ο Γιάννης Σεντελές ζήτησε τη βοήθεια του Επιμελητηρίου για τις επιχειρήσεις της περιοχής του που στήνονται στον τομέα του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, και τέλος, επιθετικός ως μέλος του Συλλόγου Κρεοπωλών ο Μιχάλης Πλιάκος τόνισε πως ο ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να νοιώθει σαν το λαγό τον κυνηγάνε μέρα νύχτα όλοι τα τελευταία χρόνια. "Αν αυτό γίνεται με σχέδιο ή αν γίνεται στην τύχη πρέπει να μας το πουν" κατέληξε.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 08 Φεβρουάριος 2019 10:34

Σχετικά άρθρα