Sun06072020

Last update11:24:13 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Πολιτικές «πίτες»

  • PDF

bourxasΔυο πολιτικές... «πίτες» είχαμε το Σαββατοκύριακο στην πόλη μας – ο όρος αναφέρεται στο συνδυασμό πολιτικής συγκέντρωσης και κοπής βασιλόπιτας, όπου μπλέκονται ευχές για καλή χρονιά μαζί με το κομματικό πάθος «για τη νίκη», στις εκλογές κάθε είδους.

Λογικά τον κύκλο αυτών των συναθροίσεων θα κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου. Η τοπική κομματική οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διοργανώσει εκδήλωση στον «Καρβούνη», στην Ελεούσα, με καλεσμένο, τον όχι και τόσο συμπαθή, στους αντιπάλους του, πρώην Υπουργό Νίκο Φίλη.

Ένα λάθος... προβοκάτσια!

Από τις «πίτες» που κόπηκαν τώρα, σας έχω παραπολιτικό...

Το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, στην καφετέρια του ξενοδοχείου Olympic, η φοιτητική οργάνωση της ΝΔ, ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, είχε προσκαλέσει την αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη για να είναι αυτή που θα κόψει την βασιλόπιτα της οργάνωσης – για να είμαι ειλικρινής, αν δε θυμάμαι πολύ λάθος, ήταν η πρώτη χρονιά που έκανε τόσο μεγάλη εκδήλωση, η φοιτητιώσα νεολαία της ΝΔ, στην πόλη μας...

Εκεί λοιπόν που η νεαρή Δαπίτισσα καλωσόριζε τους παριστάμενους στην εκδήλωση, καλεί στο βήμα «για ένα σύντομο χαιρετισμό»... όπως λέγεται στερεότυπα, από τους οικοδεσπότες αυτών των εκδηλώσεων, «ο αντιπεριφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης»...

«Περιφερειάρχης, Περιφερειάρχης...» τη διορθώνει από κάτω το κοινό και όσο να 'ναι προκλήθηκε μια αμηχανία στο πλήθος και στον Περιφερειάρχη που ανέβηκε στο βήμα για να χαιρετίσει.

Επειδή στο κοινό της εκδήλωσης ήταν ο Σάκης ο Βλέτσας, πρωτοπαλίκαρο του Ριζόπουλου, ως γνωστόν και... μεγάλη αγάπη του Περιφερειάρχη, δεν αποκλείω η προβοκάτσια να στήθηκε από τον πρώην Δήμαρχο που πολύ θα ήθελε να δει να εκπληρώνεται ως προφητεία, το λάθος της νεαρής Δαπίτισσας... (χούμορ κάνω, μην παρεξηγηθώ...).

Κυριακή πρωί με ΚΙΝΑΛ

Την επομένη το πρωί, ήταν η σειρά του ΚΙΝΑΛ, για την κοπή της βασιλόπιτας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, είχε έλθει στην πόλη μας από βραδύς και βολτάρισε στα Γιάννενα by night, με μέλη της οργάνωσης και υποψηφίους βουλευτές που ακολούθησαν.

Το πρωινό της ηλιόλουστης Κυριακής, ήταν πραγματικά αρκετός ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο ξενοδοχείο Grand Serai για να ακούσει το νεαρό εκπρόσωπο τύπου. Σχήμα λόγου το «πήγε για να ακούσει»... απλά ήταν μια αφορμή για τους Πασόκους, τώρα που έμειναν μόνοι τους στο ΚΙΝΑΛ... να μετρηθούν. Και ειλικρινά, δεν ήταν λίγοι...

Η εικόνα δεν απατά

Έμαθα πως και ο ίδιος ο Χρηστίδης εξέφρασε την έκπληξή του για το μέγεθος της συγκέντρωσης – πάνω από 250 άτομα. Οι διοργανωτές πιθανώς, ξαφνιάστηκαν και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου έφερναν καρέκλες για να καθίσει ο κόσμος που σίγουρα δεν υπολόγιζαν...

Είδα και κάποιες γυναίκες να αναζητούν τον ταμία της τοπικής οργάνωσης για να αγοράσουν κουπόνια ενίσχυσης του κόμματος! Σα να λέμε, παλιές καλές εποχές που έχουν παρέλθει... Ή μήπως όχι;

Μίλησα με 2-3 γνωστούς που δεν περίμενα να δω εκεί και μου είπαν με πάθος πως πάντα ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν – εννοώντας ως το 2015, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα όμως, που παραδέχτηκε και ο Χρηστίδης, σε κλειστό κύκλο μετά την ομιλία του, είναι πως η εικόνα του κόσμου που αντίκρισε ο ίδιος στα Γιάννενα, η εικόνα των αναπάντεχα καλών συγκεντρώσεων με κεντρικό πρόσωπο τη Φώφη σε Βόλο και Καρδίτσα, Παρασκευή και Σάββατο, δεν αντιστοιχίζεται με τις κακές δημοσκοπικές επιδόσεις που καταγράφει το ΚΙΝΑΛ, τους τελευταίους μήνες.

Δημοσκοπικές επιδόσεις που κατ' εμέ, είναι απόλυτα δικαιολογημένες, από τη φτωχή παραγωγή πολιτικού λόγου από το ΚΙΝΑΛ, από τα πολλά λάθη στρατηγικής σε καίρια θέματα τους τελευταίους μήνες, και από τα σύνδρομα του παρελθόντος που κατατρύχουν το κόμμα, και σήμερα και πάντα...

Ωστόσο, ομολογώ πως κι εμένα με ξάφνιασε η γεμάτη αίθουσα, το πρωί της Κυριακής.

Παρόντες και οι δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι

Δεν ξέρω αν υπήρξαν ταξιθέτες... στην ομιλία του Χρηστίδη αλλά κατά περίεργο τρόπο, είχαμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση του κόσμου στην αίθουσα, ανάλογα με τη στήριξη που παρέχουν στους δύο υποψήφιους Δημάρχους, τους προερχόμενους από τη μεγάλη αγκαλιά της Κεντροαριστεράς.

Οι Μπεγκικοί μοιράστηκαν στη μία πλευρά και οι Ελισαφικοί στην άλλη!

Ο μεν Ελισάφ ήταν παρών στην εκδήλωση και αυτό δεν έκανε σε κανέναν εντύπωση, γιατί ο καθηγητής παραμένει μέλος του κόμματος, έχοντας διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη του Γιώργου Καμίνη, κατά τις εσωκομματικές εκλογές του 2017.

Η παρουσία που σχολιάστηκε κάπως πικρόχολα αντίθετα, ήταν αυτή του Θωμά Μπέγκα, δεδομένου ότι ο Δήμαρχος δεν είναι μέλος του κόμματος και τα τελευταία χρόνια, είχε κρατήσει αποστάσεις από το συγκεκριμένο χώρο.

Γυναίκα, οπωσδήποτε

Με άντρα θα κλείσει το ΚΙΝΑΛ το ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων, μετά την παραίτηση του Βασίλη Μασσαλά.

Αυτό ξεκαθαρίστηκε από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, κατά τις επαφές του με τα στελέχη της τοπικής οργάνωσης, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο μετά και την αναμενόμενη ψήφιση της αυξημένης ποσόστωσης των γυναικών, να διατηρηθεί η αναλογία 6:1 που επέβαλε η παραχώρηση μιας θέσης στο ψηφοδέλτιο, υπέρ της ΔΗΜΑΡ.

Στην θεωρητική περίπτωση που αφήνονταν το περιθώριο κάλυψης του κενού με άντρα, μένει αν δεν κάνω λάθος, από τους 13 που είχαν καταθέσει υποψηφιότητα και ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων, μόνο ο Αργύρης ο Νάκος. Όλοι οι υπόλοιποι πέραν των 6 που είναι υποψήφιοι βουλευτές, έχουν συμφωνήσει να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τα ψηφοδέλτια του Μπέγκα και του Ελισάφ – κανένας παρεμπιπτόντως, με το ψηφοδέλτιο Δημητρίου, για την Περιφέρεια Ηπείρου!

Επομένως, ο Λάνταβος καλείται να βρει μια γυναίκα για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο.

Οι ΑΝΕΛ και οι εκλογές

Μιλώντας για ψηφοδέλτια, στηρίξεις σε συνδυασμούς Δήμων και Περιφέρειας, δε θα δώσει κανένα από τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα – πλην ασφαλώς, του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ.

Οι ΑΝΕΛ για παράδειγμα, βρίσκονται τελευταία στη δίνη του κοινοβουλευτικού αφανισμού τους, με τα γνωστά φαιδρά και πρωτοφανή γεγονότα που καθιστούν ένα γυρολόγο της πολιτικής, ονόματι Παπα... -κάτι –όπουλο, σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής της χώρας.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η τοπική οργάνωση των ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει να μη δώσει στήριξη σε κανέναν και όποιο μέλος της οργάνωσης θελήσει να λάβει μέρος στις εκλογές, θα το πράξει ενεργώντας αυτόνομα και όχι στο όνομα του κόμματος.

Τη συμφωνία αυτή φαίνεται πως καταστρατηγεί η υποψηφιότητα γυναίκας της οργάνωσης, με το συνδυασμό Καχριμάνη, για την Περιφέρεια Ηπείρου. Η εν λόγω κυρία, όπως καταγγέλλεται από τον πολιτευτή των ΑΝΕΛ, Αντώνη Βασιλείου, διαφημίζει πως «οι ΑΝΕΛ θα βάλουν το λιθαράκι τους για την επανεκλογή Καχριμάνη», δέσμευση που δε μπορεί επ' ουδενί να ισχύει, καθώς αντιβαίνει τις αποφάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.

Και οι μικροί έχουν τα δικά τους...

Δημοτικές εκλογές στο ΠΓΝΙ

Με δυο νοσηλευτές υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ο Θωμάς Μπέγκας βάζει ως στόχο να παίξει στο «γήπεδο» του Ελισάφ και να βγει νικητής.

Αναφέρομαι στους Στέφανο Ζούμπα και Χρήστο Γιωτόπουλο: αμφότεροι νοσηλευτές και με πολλά συνδικαλιστικά «ένσημα», με τις δυνάμεις του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, για πάρα πολλά χρόνια, θα είναι υποψήφιοι στο συνδυασμό της «Ενότητας Πολιτών».

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με τους εκατοντάδες εργαζομένους του, είναι σαφώς ένας διακριτός εκλογικός στόχος για κάθε παράταξη του Δήμου Ιωαννιτών και ο Μωυσής Ελισάφ θεωρητικά, εκεί παίζει εντός έδρας.

Δεν αποκλείω να έχουμε και υποψηφιότητα γνωστού Δακίτη που θα στηρίξει Τατιάνα Καλογιάννη, οπότε καταλαβαίνετε, πως έρχονται θερμές μέρες για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Μια όζουσα υπόθεση

Άφησα για το τέλος, την υπόθεση του «κυκλώματος» των παράνομων ελληνοποιήσεων, το οποίο αποκάλυψε το «Documento» του γνωστού και μη εξαιρετέου Βαξεβάνη...

Επειδή η αποκάλυψη έγινε από το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, έχω πολλές επιφυλάξεις για την εγκυρότητά του, γιατί και με τα ΜΜΕ συμβαίνει αυτό που έπαθε ο βοσκός που φώναζε στα ψέματα, «λύκος, λύκος στα πρόβατα...»...

Ωστόσο, το δημοσίευμα έχει πολλές λεπτομέρειες για να είναι «στημένο».

«Κύκλωμα» δεν το λες, γιατί η όλη υπόθεση στήνεται γύρω από το κυβερνητικό αφήγημα «οι άριστοι του Κυριάκου είναι λαμόγια»... και το «κύκλωμα» είναι ένας δικηγόρος.

Η ΝΔ δεν απάντησε στην ανακοίνωση που έβγαλε η Κουμουνδούρου για το θέμα, πρωί πρωί την Κυριακή, κι αυτό με βάζει σε σκέψεις...

Ο ίδιος ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση δικηγόρος απάντησε στην εφημερίδα αλλά δεν επανήλθε, όπως είχε δεσμευτεί. Θα απαντήσει με μηνύσεις, εξ όσων γνωρίζω. Αυτό και πάλι δε μου λέει τίποτα...

Οψόμεθα...