Thu05282020

Last update11:40:37 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Υπερπληθώρα υποψηφίων

  • PDF

bourxasΛογικά τις τελευταίες μέρες, ο Θωμάς ο Μπέγκας, στο δρόμο που περπατάει, όποιον συναντά του προτείνει να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιό του... Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η υπερπληθώρα υποψηφιοτήτων που βλέπουμε να αναρτώνται καθημερινά στο χρονολόγιο του Δημάρχου, στο αγαπημένο του facebook.

Προφανώς και θα κλείσει ψηφοδέλτιο με εκείνους που θεωρεί τους καλύτερους και τους ικανότερους για να του φέρουν σταυρούς, αλλά έχουν σκεφτεί εκεί στη δημοτική αρχή πως στο δημοτικό συμβούλιο θα εκλεγούν περίπου οι μισοί από όσους έχει σήμερα η παράταξη της πλειοψηφίας;

Άραγε πως για πολλούς από τους εκλεγμένους σήμερα, τους δημοτικούς συμβούλους εκείνους πιο συγκεκριμένα που εξελέγησαν το 2014 με 300, 400 σταυρούς, οι επόμενες εκλογές θα είναι δύσκολες; Εκτός αν έχουν κάνει το κουμάντο τους και «πούλησαν» εξυπηρετήσεις που θα τους αυγατίσουν τους σταυρούς των προηγούμενων εκλογών...

Υποψήφιοι και υποψήφιοι

Κι ένα χαρακτηριστικό των υποψηφίων που βλέπω να... «αγκαζάρει» ο Μπέγκας είναι η αναγνωρισιμότητα, η συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, συνεπώς λογικά θα κάνει καλό ταμείο την πρώτη βραδιά των εκλογών η «Ενότητα Πολιτών».

Δεν βλέπω αντίστοιχα το ίδιο στις άλλες παρατάξεις.

Η Τατιάνα Καλογιάννη για παράδειγμα, θα έχει πολύ οργανωμένη ΝΔ αλλά και νεαρά άτομα. Αυτά τα πρόσωπα θα δώσουν μια αίσθηση φρεσκάδας στη μίζερη για όλους μας, προεκλογική περίοδο αλλά συνήθως, αυτός ο κόσμος δεν μαζεύει ψήφους.

Στο Πανεπιστήμιο προχθές, είδαμε ως υποψήφιο του «Γιάννενα_2023», τον Ξενοφώντα Μπήτσικα, πανεπιστημιακό της Σχολής Καλών Τεχνών και είναι μια ενδιαφέρουσα «πινελιά» σε μια πολιτική καταχνιά!

Ο Γκόντας έχει κάποιες σταθερές που θα λειτουργήσουν ως «κράχτες» όπως συνέβη και στο παρελθόν. Ως το τέλος του μήνα, θα γνωρίζουμε περισσότερα για την παράταξη που δέχτηκε το πλήγμα της διάσπασης αλλά έχω την εκτίμηση πως ο Γκόντας αισθάνεται περίφημα με την εκλογική αναμέτρηση που έχει μπροστά του.

Τα «θέλω» του Τσόλη

Ένα από τα πρόσωπα που παρέμειναν πιστά στον πρώην Δήμαρχο, είναι ο Νίκος ο Τσόλης.

Συστάσεις δε χρειάζονται, είναι η... φωνή του λαού μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αυτά τα πέντε χρόνια και είναι ο άνθρωπος που λόγω και της τηλεόρασης, εδώ και δεκαετίες, έχει μια μοναδική σχέση με τον απλό κοσμάκη αυτής της πόλης.

Δύο πράγματα απαίτησε ο Νίκος να εντάξει στον προγραμματικό της λόγο, η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»: την επαναλειτουργία των συσσιτίων και την οργάνωση του μαζικού αθλητισμού, με τη δημιουργία τεσσάρων τουλάχιστον, αθλητικών κέντρων στις μεγάλες περιοχές, περιμετρικά της πόλης.

Ο συνονόματος επικεφαλής του δεν θα του χαλάσει το χατίρι και αν και η λειτουργία των συσσιτίων είχε καταντήσει μια αμαρτωλή ιστορία για την τελευταία δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα, ο τελευταίος δεσμεύεται για την επανασύστασή τους, με αυστηρότατους όρους.

Δημοτικό Συμβούλιο νοσοκομείο

Σε κάποια δημοτικά ψηφοδέλτια τώρα, υπάρχει το κοινό χαρακτηριστικό της μεγάλης παρουσίας γιατρών, ως υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Δεν ξέρω πως εξηγείται αυτό αλλά αν εκλεγούν έστω και οι μισοί από τους υποψήφιους, το δημοτικό συμβούλιο θα θυμίζει νοσοκομείο.

Θα αναζωογονηθεί έτσι η παρουσία του δημοτικού συμβουλίου, με τον κόσμο που θα έρχεται στις συνεδριάσεις... Όχι για να ακούσει απαραίτητα, αλλά για να πάρει δωρεάν ιατρικές συμβουλές από τους γιατρούς που θα έχουν εκλεγεί...

Μια καλή παρουσία

Αν και δε συνηθίζω να λέω καλές κουβέντες για κανέναν, σήμερα θα μιλήσω με καλά λόγια για δύο πρόσωπα: υποψήφιους σε διαφορετικές εκλογές, προερχόμενους από διαφορετικά κόμματα.

Για τον Γιώργο τον Κύρτσο δεν είχα καλή άποψη, πριν από πέντε χρόνια, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ευρωβουλή με τη ΝΔ. Μεγάλη επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο της δημοσιογραφίας, χρεοκόπησε με κάποιες τελευταίες επαγγελματικές του κινήσεις και αποφάσισε να στραφεί στην πολιτική για να ρεφάρει. Δεν ξέρω τι κατάφερε με τα οικονομικά του, κατόρθωσε όμως να εκλεγεί ευρωβουλευτής και θα επιδιώξει να εκλεγεί ξανά, ευρωβουλευτής, με τη ΝΔ, στις εκλογές του Μαΐου.

Από μια τηλεοπτική συζήτηση μαζί του αλλά και από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, κατάλαβα πως και αυτός όσο και η Σπυράκη – αν δεν επέστρεφε στην Ελλάδα για να γίνει εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, η τελευταία... - ήταν δυο πολύ καλές παρουσίες από την Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο, τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Ο Κύρτσος έχει καταλάβει άψογα πως λειτουργεί αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και το λέω αυτό – το νου σας, γομάρια! – γιατί στις εκλογές που έρχονται, είμαι βέβαιος πως ο... σοφός λαός θα στείλει στις Βρυξέλλες για να εισπράττουν το εφταχίλιαρο... τίποτα σούργελα πάλι...

Μια πρόταση για το Βαγγέλα

Και δεν υποστηρίζω ασφαλώς, φίλε Νεοδημοκράτη, πως ο Βαγγέλας ο Μεϊμαράκης είναι σούργελο αλλά είμαι βέβαιος πως είναι κομμάτι δύσκολο στα γεράματα, να μάθει γαλλικά. Μα θα πεις, δεν είναι απαραίτητο να ξέρει ξένες γλώσσες ένας ευρωβουλευτής (!) αλλά επειδή ακριβώς συμβαίνει αυτό, προτιμώ το Βαγγέλα στο ελληνικό κοινοβούλιο και να μη σταυρώνει λέξη... όπως ο Βούδας της Ραφήνας...

Αντί να στείλετε φίλοι Νεοδημοκράτες, το Μεϊμαράκη στο ευρωκοινοβούλιο, θα μπορούσε το κόμμα να σας αφήσει να ψηφήσετε αξιόλογους υποψήφιους και αυτοί που θα εκλεγούν να συμφωνήσουν να στερούνται ένα μέρος του μισθού του και να το βάζουν στο κοινό ταμείο για χάρη του Βαγγέλα, ώστε να κάθεται αυτός αραχτός και να χαίρεται τις μόνιμες διακοπές του, 365 μέρες το χρόνο, στη βίλα του στο Πόρτο Ύδρα – γεια σου πατρίδα!

Ο Γάτσιος ξέρει...

Το δεύτερο πρόσωπο για το οποίο θα πω καλά λόγια, είναι ο Κώστας ο Γάτσιος.

Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ, τομεάρχης οικονομίας και ανάπτυξης του κόμματος, πρώην Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, κοσμεί αναμφίβολα το ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων και ο άνθρωπος ξέρει από οικονομία.

Μα θα μου πείτε, «σύντροφοι» Συριζαίοι, κι εμείς έχουμε πέντε - δέκα – είκοσι καθηγητές Πανεπιστημίου εκλεγμένους βουλευτές, αλλά μα τη Μπαναγία ρε αδέλφια, όταν τους ακούω τους δικούς σας να μιλούν για οικονομία, δεν το πιστεύω ότι είναι κανονικοί οικονομολόγοι... Συχωρέστε με!

Δε θα διαφωνήσω πως και στα άλλα κόμματα θα υπάρχουν αξιολογότατοι υποψήφιοι, ένας καθηγητής καρδιολογίας κοκ., ωστόσο στην προκειμένη συγκυρία δε χρειαζόμαστε καλά by - pass – γενικά μιλώντας... - αλλά σωστή στρατηγική για να ξεκολλήσει η χώρα από τη λάσπη.

Στην Ένωση των Ξενοδόχων...

Όλα καλά εκεί στην Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων;

Αναμένω τις πρώτες δηλώσεις από τους νέους διοικούντες την Ένωση, μετά την ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ελπίζω τα πράγματα να είναι όπως τα ανέμεναν, γιατί έμαθα πως τους κόψαν το τηλέφωνο, στα γραφεία που τους έχει παραχωρήσει ο Καχριμάνης, στο μέγαρο της Περιφέρειας...

Δύσκολες μέρες προφανώς αλλά είναι απαραίτητο να κάνουν γνωστό και τι παρέλαβαν... ώστε να μην τους κατηγορήσει αύριο κανείς για κακοδιαχείριση και βρεθούν κατηγορούμενοι, ενώ δεν φταίνε...

Για το έμπειρο μάτι

Μια κάποια απειρία στην επικοινωνιακή διαχείριση της προεκλογικής δραστηριότητας της Τατιάνας Καλογιάννη, είναι εμφανής στο έμπειρο μάτι κάποιου.

Οι φωτογραφίες που μας στέλνει η υποψήφια Δήμαρχος έχουν σχολιαστεί αρκετά από συναδέλφους τις προηγούμενες μέρες. Τη φωτογραφία τη στέλνεις για να συνοδεύσει ένα δελτίο τύπου, αν αξίζει. Αν πρόκειται να σου κόψει ψήφους, μη τη στέλνεις καθόλου... ΝΟΜΟΣ.

Ως προς την ουσία των δελτίων τύπου που στέλνει για τις επισκέψεις και τις επαφές της κ. Καλογιάννη, το επιτελείο της παράταξης «Γιάννενα_2023», προσωπικά μου κάνουν εντύπωση τα bullets.

Δεν είναι δείγμα πολιτικού αλλά τεχνοκρατικού λόγου το να απαριθμείς σημεία σε ένα δελτίο τύπου. Τι εννοώ;

Το να περιγράφεις δηλαδή πως στην τάδε επίσκεψη, τα θέμα που συζητήθηκαν μεταξύ της κ. Καλογιάννη και του εκπροσώπου του τάδε φορέα, ήταν τα:

1.

2.

3.

Οι προτάσεις της κ. Καλογιάννη κινήθηκαν στις εξής κατευθύνσεις:

Α)

Β)

Γ) κτλ...

Γνώμη μου...