Wed05222019

Last update01:22:02 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Για όλα φταίνε οι... στόχοι

  • PDF

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧAΜΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

kaxrimanisΧωρίς να αμφισβητήσει τα στοιχεία, τους αριθμούς και τα ποσοστά, σχετικά με τη διαχείριση του ΠΕΠ Ηπείρου, τα οποία δημοσιεύτηκαν στις αρχές της εβδομάδας στο αθηναϊκό site aftodioikisi.gr, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επιτέθηκε σε όσους ασκούν κριτική για τις γενικότερες επιδόσεις της Περιφερειακής Αρχής στους ρυθμούς ανάπτυξης, την απορροφητικότητα των πόρων... και υποστήριξε το αφήγημα της πρωτιάς και της μοναδικότητας της Ηπείρου, σε όλα...

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που κάλεσε ειδικά για το θέμα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης υποστήριξε προκαταβολικά πως η αιρετή Περιφέρεια έχει επιδείξει στα 8 περίπου χρόνια που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των έργων και στους ρυθμούς απορρόφησης.

Ωστόσο, αποδεχόμενος ακριβώς τους αριθμούς που περιελάμβανε το δημοσίευμα της αθηναϊκής ιστοσελίδας, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε απλώς πως δεν έπρεπε να συγκρίνονται οι απορροφήσεις των 13 Περιφέρειες της χώρας, μπαίνοντας στο ίδιο «καζάνι» όλες μαζί, μαζί με την Αττική, η οποία είναι η μοναδική περιφέρεια Στόχου 2.

Στα συν της... αποτελεσματικότητας είναι κατ' αρχάς το γεγονός ότι μόνο το 6% των αδιάθετων πόρων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 μεταφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ άλλες Περιφέρειες μετέφεραν «τεράστια ποσά», όπως είπε χαρακτηριστικά...

Έχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί 73 προσκλήσεις σε ύψος 282 εκατ. ευρώ ήτοι το 83,9%, 304 έργα έχουν ενταχθεί ύψους 228 εκατ. ευρώ ήτοι 67% του όλου προγράμματος και οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ ήτοι 41,7% και οι δαπάνες τέλος, είναι 67 εκατ. ευρώ - για το προηγούμενο έτος ο λόγος, όπως και στο δημοσίευμα του aftodioikisi.gr.

«Αυτό που οι αδαείς δε γνωρίζουν είναι οι υπάρχουν Περιφέρειες του Στόχου 1 και Περιφέρειες του Στόχου 2» εξήγησε στη συνέχεια, γεγονός που το απέδωσε στη φτωχοποίηση της χώρας, στα χρόνια των Μνημονίων. Κάπου εκεί έμπλεξε και τους ρυθμούς ανάπτυξης, για τους οποίους, αποδεχόμενος τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, υποστήριξε πως ενώ οι άλλοι «τρέχουν» με αρνητικούς ρυθμούς έως και -4%, η Ήπειρος είναι στο +1,5%... Προτελευταία, πριν το Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ των Περιφερειών της χώρας που βρίσκονται στην τελευταία εικοσάδα των Περιφερειών της Ευρώπης... Το ότι δεν είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι μια παρηγοριά για τον αιρετό Περιφερειάρχη...

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις ωστόσο, δεν κατάφερε να απαντήσει με σαφήνεια, γιατί αμφισβητεί τα στοιχεία για την χαμηλή απορροφητικότητα του ΠΕΠ Ηπείρου, όταν και οι άλλες 12 Περιφέρειες μπαίνουν στις «προβιβαζόμενες» και «μετεξετασθέες» Περιφέρειες της χώρας, βάσει των ίδιων μετρήσεων...

«Γενικά έχει γίνει σπουδαία δουλειά και τα έργα προχωράνε με άριστους ρυθμούς. Το ζητούμενο είναι να συμπληρώνουμε τον κανόνα ν+3 μέχρι και σήμερα σε αυτόν τον τομέα ποτέ δε χάσαμε ούτε ένα ευρώ» είπε μεταξύ άλλων.

Το πρόγραμμα απασχόλησης

Διεκδίκησε τέλος ο κ. Καχριμάνης και την πατρότητα του προγράμματος για νέους επιστήμονες που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, περιοχή την οποία επισκέφθηκε προ ημερών ο Σπύρος Ριζόπουλος για να πάρει τεχνογνωσία από τον εκεί Περιφερειάρχη.

Ο κ. Καχριμάνης επιτέθηκε χωρίς να κατονομάσει τον κ. Ριζόπουλο και υποστήριξε πως το πρόγραμμα αυτό σχεδίασε πρώτη η Ήπειρος και πρόκειται να το υλοποιήσει σύντομα: είναι ένα πρόγραμμα για νέους επιστήμονες, το οποίο απευθύνεται σε τελειόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, «ντοκτοράδες», μεταπτυχιακούς κτλ. και προβλέπει μισθό 700-1000 ευρώ συν το ΙΚΑ, απασχόληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση δεξιοτήτων και εργασιακής εμπειρίας, διάρκειας 18 μηνών και με υποχρέωση της επιχείρησης να κρατήσει τους εργαζόμενους για άλλους 4 μήνες.

«Δεν ανέχομαι από αδαείς να ακούμε κουβέντες και να πηγαίνουν σαν περιφερόμενοι θίασοι να ανακαλύπτουν την Αμερική» σημείωσε για τον αντίπαλό του, υποψήφιο Περιφερειάρχη.

Τέλος, κάνοντας το γνωστό λογικό άλμα, επανήλθε στο πρόγραμμα ενίσχυσης – ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων από το οποίο έμεινε έξω η Περιφέρεια Ηπείρου χρηματοδοτικά και εντάχθηκαν στη Δράση με τη χρηματοδότηση του ΕΠΑνΕΚ, μόνο 291 επιχειρήσεις. Με την ενίσχυση του προγράμματος από το Υπουργείο πρόκειται να ενταχθούν άλλες 73 επιχειρήσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στα 121 εκατ. ευρώ για την Ήπειρο, χωρίς η Περιφέρεια να έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ, όπως συνέβη με τις άλλες 11 Περιφέρεις της χώρας.

Απευθείας αναθέσεις σε φίλια ΜΜΕ

Με τη συνήθη τακτική του «δεν ξέρω, ρωτήστε τις υπηρεσίες» απάντησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στο ζήτημα που προκύπτει μετά από απόφαση της πρόσφατης Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας να δώσει με απευθείας ανάθεση έργο προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου, σε τοπικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, ύψους 25.000 ευρώ περίπου, στο όριο της ανάθεσης.

Τι απάντησε ο Περιφερειάρχης ερχόμενος σε εμφανή αμηχανία, όταν ρωτήθηκε για το θέμα που ανέδειξε το pbnews.gr;

Τα εξής: «Εγώ σε αυτά δεν ανακατεύομαι. Οι υπηρεσίες ασχολούνται οι αρμόδιες ρώτησα κι εγώ τι είναι και μου είπαν ότι δώσαμε μια δουλειά που επειγόντως χρειαζόμαστε να έχουμε σε κάποιες εκθέσεις. Δεν ξέρω ούτε έχω ασχοληθεί, οι υπηρεσίες έχουν τα νόμιμα και δρουν ανεξάρτητα από μένα...».

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε εκ νέου αν υπάρχει θέμα ηθικό, ενόψει του προεκλογικού αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημείωσε: «Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που δυστυχώς την τοπική κοινωνία δεν την έχουμε βοηθήσει σε τέτοια θέματα και μπορεί ο καθένας να έχει ένα παράπονο...».