Fri01242020

Last update02:32:01 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ρεπορταζ

«Φωνάζει» για τις νέες εκθέσεις το Κοινό των Ηπειρωτών

 • PDF

berlin-ektheshΣυμμετοχή σε 15 ακόμα εκθέσεις πέρα από τις 44 που είχε εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 23 Δεκεμβρίου, θέλει η Περιφέρεια Ηπείρου και με δια περιφοράς απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης επεδίωξε την έγκριση των παρατάξεων...

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με ανακοίνωσή της στην οποία κάνει γνωστό ότι διαφώνησε με την ενέργεια της διοίκησης.

Περισσότερα...

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής

 • PDF

perifereiahpeirounea2Στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων έλαβε τις εξής αποφάσεις:

- Κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο: «Επείγουσες εργασίες για την κατασκευή έργων αποστράγγισης του γηπέδου ΣΜΑ Πωγωνίου», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος ΦΕΙΔΙΑΣ ΑΤΕ.

- Κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο: «Διαμόρφωση χώρου πέριξ αθλητικών εγκαταστάσεων Τ.Κ. Ηλιόκαλης, Κουτσελιού, Μπάφρας», προϋπολογισμού 74.400. Ανάδοχος Παναγιώτης Ντούλας.

- Κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο αποκατάσταση βατότητας του δρόμου πρόσβασης προς την Ι.Μ. Ροβέλιστας, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ. Ανάδοχος Σωτ. Μάμαλης.

Περισσότερα...

Δηλώσεις συμμετοχής για τη Διεθνή Έκθεση Τελ Αβίβ

 • PDF

ekthesh-tournaturΗ Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει στην έκθεση "Ι.Μ.Τ.Μ. 2020" που διοργανώνεται στo Τελ Αβίβ του Ισραήλ το χρονικό διάστημα 11-12/2/2020με δικό της σταντ στοπερίπτερο του Ε.Ο.Τ.Πρόκειται για τη μοναδική τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται στο Ισραήλ – μια αγορά στόχος που τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει τοαυξανόμενο ενδιαφέρον για την Ήπειρο – στην οποία η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει ανελλιπώς.

Περισσότερα...

Πολιτική Προστασία με περιφερειακούς συντονιστές

 • PDF

enpe synedrio aftodioikisiΤο νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΤΠ), που ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Περισσότερα...

Η πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» για τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης

 • PDF

orizontes-logoΜε αφορμή την εν εξελίξει ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα», ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

Είμαστε η παράταξη που έθεσε στο επίκεντρο του προεκλογικού της προγράμματος το πρόβλημα της ανεργίας.

Περισσότερα...

Σταθερή η ανεργία τον Οκτώβριο

 • PDF

ΣΕ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

anergia4-735x400Σταθερό παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας (19%) τον Οκτώβριο του 2019 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σε ότι αφορά το σύνολο της χώρας, συνεχίζεται η υποχώρηση της ανεργίας, η οποία τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 16,6% έναντι του 16,8% που ήταν έναν μήνα πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2019 ανήλθε σε 16,6% έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 18,5% τον Οκτώβριο του 2018 και 16,8% τον Σεπτέμβριο του 2019.

Περισσότερα...

Μπαράζ εξιχνιάσεων κλοπών

 • PDF

ΣΕ ΠΡΕΒΕΖΑ, ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

astynomia-760x460Μπαράζ εξιχνίασαν κλοπών σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες από την Αστυνομία στην Ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις κλοπής ψαριών σε Κορωμησία και Κολομόδια Άρτας, μια κλοπή φορτηγού στον Μύτικα Πρέβεζας και σειρά κλοπών από εκκλησία στην Ηγουμενίτσα

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο υποθέσεις κλοπής ψαριών που έγιναν στην Κορωνησία και στα Κολομόδια Άρτας.

Για την υπόθεση συνελήφθη στην Κορωνησία Άρτας, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη αλιεία - ιχθυοκλοπή.

Περισσότερα...

Αλλάζει και τον συμμετοχικό προϋπολογισμό η Δημοτική Αρχή

 • PDF

ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

dhmarxeio-4Τη βούληση να συνεχίσει τη διαδικασία του λεγόμενου «συμμετοχικού προϋπολογισμού των πολιτών» που εγκαινίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή, έχει η παρούσα διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, αν και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για δέσμευση χρημάτων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που πρόκειται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο τις αμέσως επόμενες μέρες, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι θα υπάρξουν χρήματα για νέα έργα την επόμενη χρονιά, με την ίδια δημοκρατική διαδικασία.

Μια δέσμευση γενική και αόριστη φυσικά που δείχνει τη διάθεση της δημοτικής αρχής να μην συνεχίσει ένα πετυχημένο, βάσει του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, μοντέλο συμμετοχής των πολιτών, πιθανά στη λογική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα σχεδόν σε ότι καλό ή κακό θυμίζει τη διοίκηση της θητείας Μπέγκα.

Τα παλιά έργα

Από την πρώτη πρόσκληση «συμμετοχικού προϋπολογισμού», μπήκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών για το 2020, τέσσερα έργα που είχαν εγκριθεί κατά την πρώτη πρόσκληση του «συμμετοχικού προϋπολογισμού».

Οι παρεμβάσεις αυτές μπαίνουν με έναν πρώτο προϋπολογισμό 20.000 ευρώ και είναι οι εξής:

- Βελτίωση προσβασιμότητας έμπροσθεν πλατειών Αν. Παπανδρέου, Δημοκρατίας και Πύρρου

- Δημιουργία της πρώτης ανοιχτής – ελεύθερης βιβλιοθήκης στα Γιάννινα μέσα σε ένα πάρκο, ζωντανό κύτταρο πολιτισμού

- Διαμόρφωση – ανάπλαση δημοτικού ακάλυπτου χώρου στον κόμβο των Δώδεκα Αποστόλων, περιοχή Αμπελοκήπων

- Διαμόρφωση Κοινόχρηστου Χώρου – Χώρος Αναψυχής – Μέλανδρα

Στο τεχνικό πρόγραμμα μπήκε τέλος και η μελέτη με τίτλο: «Δημιουργία ποδηλατικού πάρκου (Bike park) στο Δήμο Παμβώτιδας και οριοθέτηση ποδηλατικών διαδρομών» (15.000 ευρώ).

Θυμίζουμε εδώ πως η πρώτη δημόσια ανακοίνωση για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή στις 25 Ιουλίου του 2017, με διατιθέμενο ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ. Στις 20 Νοεμβρίου του 2017, ανακοινώθηκε πως κατατέθηκαν 67 προτάσεις με αναφορά στους τομείς της Καθημερινότητας, Εξυπηρέτησης του πολίτη, Πολιτισμού/Τουρισμού/Αθλητισμού, Κοινωνικής Μέριμνας, Εκπαίδευσης και Κοινόχρηστων χώρων και πως από το σύνολο των προτάσεων οι 38 υποβλήθηκαν από πολίτες, οι 20 από φορείς και οι 9 από ομάδες πολιτών.

Το μοντέλο καθιερώθηκε... και έγινε η δεύτερη προκήρυξη συμμετοχικού προϋπολογισμού, με διπλάσια κονδύλια, 400.000 ευρώ και οι τρεις συναρμόδιοι τότε αντιδήμαρχοι, Μανταλόβας, Λιόντος και Γιωτίτσας ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία κάνοντας λόγο για ένα πρόγραμμα με βασικό στόχο την κινητοποίηση των δημιουργικών δράσεων και λύσεων από «κατοίκους για τους κατοίκους», μέσα από παρεμβάσεις μικρής κλίμακας που προκύπτουν από συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού.

Οι προτάσεις που έρχονται από εκείνη την προκήρυξη, του περασμένου Ιανουαρίου, είναι ουσιαστικά οι προτάσεις που μένουν σε εκκρεμότητα καθώς από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση.

Τώρα πέφτει στους ώμους της νέας δημοτικής αρχής να ολοκληρώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει τη σχετική εντολή από τον αντιδήμαρχο υποδομών, ώστε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Εκτιμάται πως για τα έργα που θα προκριθούν να προχωρήσουν, μπορεί να εξασφαλιστούν τα κονδύλια με την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών. Ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα κριθεί και πόσα θα είναι τα χρήματα και αν θα είναι τόσα (400.000 ευρώ) όσα κατάφερε να δεσμεύσει η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.

Α.Θ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 10 Ιανουάριος 2020 16:29

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού κατά Πρυτανείας με αναφορές στο άσυλο..

 • PDF

panepisthmio ioanninaΠροσπάθεια φίμωσης και απαγόρευσης έκφρασής του στο ανώτατο συλλογικό Όργανο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη Σύγκλητο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα γεγονότα και περιστατικά που συνέβησαν κατά το τελευταίο διάστημα. Ο Σύλλογος καταγγέλλει ουσιαστικά πως η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν παίρνει θέση για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που τίθενται για το ίδιο το Πανεπιστήμιο και για το προσωπικό.

Λέει συγκεκριμένα ο Σύλλογος πως η Σύγκλητος ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο είναι τεράστια, δεν τα συζητά και γίνεται, χωρίς καν ψηφοφορία, «εντολοδόχος των εκάστοτε κυβερνήσεων και των πολιτικών τους για τη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου».

Περισσότερα...

Κλεμμένο ΙΧ και μεγάλο χρηματικό ποσό στην Κακαβιά

 • PDF

kakabia telwneioΣε δύο ακόμη συλλήψεις προχώρησαν η Αλβανική Αστυνομία και οι δυνάμεις της Frontex που βρίσκονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Κατά την διάρκεια ελέγχου στην είσοδο για την Ελλάδα εντόπισαν ένα ακόμη κλεμμένο όχημα το οποίο κατασχέθηκε.

Ο οδηγός του, ένας 21χρονος έμενε μόνιμα στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

ΕKI:«Στο φρένο κυβέρνησης-εργοδοσίας, εμείς απαντάμε με γκάζι»

 • PDF

ergatiko-kentro-ioannina«Στο φρένο κυβέρνησης και εργοδοσίας δε θα σταματήσουμε, πατάμε γκάζι» λέει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Όπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων όλα αυτά είναι συνέχεια του χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία, τον έλεγχο του περιεχομένου και της λειτουργίας των συνδικάτων, που δρομολόγησε με νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θωράκισε ακόμη περισσότερο η σημερινή της ΝΔ.

Περισσότερα...

Σχετικά άρθρα