Mon12172018

Last update01:32:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Καλό το άνοιγμα, αλλά...

 • PDF

Άνοιγμα σε νέους επιστήμονες θέλει να κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως τόνισε ο Θωμάς Μπέγκας, στην πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης του έργου της αρχιτέκτονος Άννας Βασιλείου για το Νησί.

Πρόκειται για μια σωστή επιλογή, αλλά έχω ένα ερώτημα: Δήμαρχε μου, πώς θα κάνεις το άνοιγμα, όταν η οικονομία επιβάλει... κλείσιμο; Για ποιο λόγο ένας νέος επιστήμονας να μείνει στην Ελλάδα και δη στην Ήπειρο και πολύ περισσότερο με ποια εχέγγυα θα μείνει;

Θα ανοίξει επιχείρηση; Εδώ γελάμε.

Θα προσπαθήσει να εργαστεί σε κάποια επιχείρηση; Δύσκολο.

Θα μπει στο Δημόσιο; Ακόμη πιο δύσκολο.

Επαναλαμβάνω, ως πρόταση και ως όραμα δεν είναι κακό αυτό που είπε ο Δήμαρχος. Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, αφού η πόλη μας διαθέτει πολλά νέα παιδιά, που με την επιστημονική τους κατάρτιση μπορούν να προσφέρουν λύσεις στα Γιάννενα και να τα αναδείξουν. «Τους προτρέπω να πάρουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία και να έρθουν σε μας να συζητήσουμε την ιδέα τους» είπε ο κ. Μπέγκας. Με ποια χρηματοδότηση και με ποιες προοπτικές κερδοφορίας, ρωτάω εγώ...

Δυστυχώς, όταν νοσεί το όλον (βλέπε χώρα), δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία στο μέρος. Μακάρι να πέσω έξω. Αλλά...

Τα οφέλη...

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει όραμα και σχέδιο από όλους τους φορείς. Κάτι που δείχνει ότι έχει και η Περιφέρεια, με την προχθεσινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για αγροτικά θέματα με την περιοχή της Βεστφαλίας στη Γερμανία.

Σωστή κίνηση, που δείχνει εξωστρέφεια, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε, καθώς πρέπει να μετουσιώσουμε τα οφέλη σε πράξεις. Καλές οι συνεργασίες, όταν όμως δεν γίνονται αντιγραφές άλλων μοντέλων.

Η Ήπειρος έχει τις δικές της ανάγκες, το δικό της προφίλ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι που πρέπει να αξιοποιηθούν. Οι ιδέες και το modus operandi άλλων περιοχών είναι καλό να υπάρχουν για παραδειγματισμό και μόνο.

Έσχατη λύση...

Και μιας και πιάσαμε τα παραδείγματα άλλων χωρών, ας δούμε πως λειτουργούν τα Επιμελητήρια σε πιο προηγμένα κράτη. Το αναφέρω, γιατί ήδη ξεκίνησε ο ...χορός των αντιδράσεων για την συνένωση Επιμελητηρίων, με την Ήπειρο να αποκτά –σύμφωνα με το σχέδιο που λέγεται ότι υπάρχει- ένα ενιαίο. Προφανώς η έδρα του θα είναι στα Γιάννενα, με τις άλλες μεγάλες πόλεις να έχουν επιμελητηριακές ενότητες, κάτι σαν την ενιαία Περιφέρεια με τις Περιφερειακές Ενότητες.

Σεβαστές οι αντιδράσεις, αλλά νομίζω πως το σκεπτικό για ενιαίο Επιμελητήριο στην Ήπειρο είναι σωστό. Ίσως είναι ένας τρόπος να τονωθεί κάπως ο Επιμελητηριακός θεσμός, ο οποίος για να λέμε την αλήθεια, τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στο περιθώριο, προφανώς λόγω της κρίσης.

Πριν, όμως, ξεκινήσει ο ορυμαγδός των αντιδράσεων, ας σκεφθούν όλοι σε κάθε πόλη της Ηπείρου, εάν ένας ενιαίος θεσμός μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει λιγότερα ή περισσότερα από τέσσερις μικρότερους –σε εύρος και δυναμική- θεσμούς μαζί. Μήπως, με το νέο προτεινόμενο σχήμα, η φωνή των Ηπειρώτικων επιχειρήσεων είναι κατά τι δυνατότερη; Νομίζω, ότι επειδή το «επιχειρείν» αναζητά μια έσχατη λύση στην προσπάθεια της σωτηρίας του, του αξίζει αυτή η ευκαιρία.

Περισσότερα...

Ακόμη ένα μοντέλο

 • PDF

Ξεκίνησε η σχολική χρονιά και πλέον κάθε κατεργάρης στον… πάγκο του. Με μια έκφραση… απορίας, αλλά και ενόχλησης, ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μαθητές πέρασαν την πόρτα των σχολείων. 

Περισσότερα...

Ποιος μπορεί να ανάψει το μεταρρυθμιστικό φυτίλι;

 • PDF

Κοιτάζοντας γύρω μας τον πολιτικό χάρτη της χώρας διαχρονικά αντικρίζουμε ένα θλιβερό τοπίο που δεν δίνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία: η κομματοκρατία διαρκώς παρούσα, ο λαϊκισμός διαποτίζει τα πάντα, οι φρούδες ελπίδες παρέχονται αφειδώς, το πελατειακό κράτος παραμένει ανέπαφο ενώ οι υγιείς δυνάμεις είτε βρίσκονται εγκλωβισμένες και σιωπούν είτε δραπετεύουν στο εξωτερικό. Υπάρχει, όμως, μια σημαντική σιωπηρή δύναμη πολιτών που απέχει από τη δημόσια ζωή, ψάχνει διέξοδο και οραματίζεται την αναγέννηση της χώρας μέσα από την παραγωγή, τη δημιουργία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη.

Περισσότερα...

«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη». Μία εξαιρετική παράσταση στη Δωδώνη,

 • PDF

του Γεωργίου Δ. Καψάλη,

Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Είναι αλήθεια ότι η κάθε δίκη προκαλεί συνήθως ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς τα επιχειρήματα εναλλάσσονται από τις δύο πλευρές των αντιδίκων, επιχειρώντας η καθεμία από αυτές να είναι ο τελικός νικητής και ο υπερασπιστής της αλήθειας. Είναι, επίσης, γεγονός ότι κατά την ίδια την εκδίκαση μιας υπόθεσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία του κατηγορουμένου, καθώς οδεύουμε, εκ των πραγμάτων, κοντά στην έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φιλόλογος, για να γνωρίζει πως η Απολογία του Σωκράτη αποτελεί ένα αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, όπως εκφωνήθηκε από τον ίδιο το 399 π.Χ. στο Δικαστήριο της Ηλιαίας και καταγράφτηκε από τον Πλάτωνα. Πρόκειται για ένα αριστούργημα δομής, μορφής, περιεχομένου, επιχειρηματολογίας, αγωνίας και προσμονής, αισθητικής απόλαυσης αλλά και αδικίας για τον κατηγορούμενο.

Περισσότερα...

«Δημοψηφισματική ασάφεια», ανυπολόγιστες συνέπειες

 • PDF

kalph gynaikaΑναμφίβολα ζούμε και θα ζήσουμε ιστορικές στιγμές σαν αυτές που με την απόσταση του χρόνου και την εκ του ασφαλούς αποτίμηση διαβάζουμε στα βιβλία για την πολύπαθη ελληνική ιστορία.

Περισσότερα...

Η οικογενειοκρατία... «δεν παραιτείται»

 • PDF

tsakas«Το δεν παραιτούμαι» είναι μια γνωστή συνηθισμένη φράση στην Ελληνική πολιτική ζωή, μετά από κάθε εκλογική ήττα.

Αντίθετα στην Αγγλία, αλλά κι αλλού, μετά από εκλογική ήττα, ο δρόμος δεν έχει επιστροφή, κι οδηγεί κατά κανόνα στην παραίτηση του ηττημένου πολιτικού.

Περισσότερα...

Θέλει αρετή και τόλμη ... η εργασία!

 • PDF

Kapos1Η ανεργία διαχρονικά αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό πρόβλημα το οποίο έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις την τελευταία εξαετία. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της χώρας.

Περισσότερα...

Λίμνη και παράκτιος χώρος: μία προβληματική σχέση

 • PDF

Πολλές φορές συζητάμε για τη λίμνη Παμβώτιδα, μια λίμνη που ορίζεται όμως όχι μόνο από την υδάτινη επιφάνειά της αλλά κι από τον περιβάλλοντα παράκτιο χώρο, για τον οποίο σπάνια συζητάμε. Ο παράκτιος χώρος είναι το μεταίχμιο ανάμεσα στην ξηρά και το υγρό στοιχείο. Στην νομοθεσία, ο παράκτιος χώρος ορίζεται με διοικητικές διαδικασίες, ενώ στο σχεδιασμό του χώρου αποτελεί μια ευρύτερη ζώνη, κάποιες φορές ακόμη και χιλιομέτρων, μέσα στην οποία κυριαρχούν πιέσεις και συγκρούσεις πολλών δραστηριοτήτων και συμφερόντων.

Περισσότερα...

Επιβάλλεται άμεση λύση

 • PDF

του Γεωργίου Δ. Καψάλη Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

KAPSALHS-GIORGOSΕίναι γεγονός ότι μία λανθασμένη πολιτική επιλογή μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά όχι μόνο την προσωπική και οικογενειακή ζωή των μελών μιας κοινωνικής ομάδας, αλλά και την υπηρεσία στην οποία αυτοί εργάζονται, δημιουργώντας σημαντικότατα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας του συγκεκριμένου φορέα.

Περισσότερα...

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Μικρή η απόσταση και όμως μακριά!

 • PDF

AsonitisAντιβιοτικό για τις κρίσεις και θεμελιακή ανάγκη για την ανάπτυξη της Ηπείρου το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, έμεινε χωρίς ενέργεια. Ο τουρισμός της Ηπείρου που καλύπτει λόγω γεωφυσικής συγγένειας τις επιθυμίες των βόρειων ευρωπαϊκών λαών παραμένει απομονωμένος, με εμφανή τον κίνδυνο του οριστικού αποκλεισμού του από τις τουριστικές αγορές του εξωτερικού αλλά και των μεγάλων κέντρων του εσωτερικού.

Περισσότερα...

Υποστηρίξτε τον τοπικό, περιφερειακό Τύπο

 • PDF

Η εμμονή των δανειστών σε ρυθμίσεις - ρήτρες για τις εκάστοτε δόσεις προς το ελληνικό Δημόσιο, που μεταξύ των άλλων ξεθεμελιώνουν και τον τοπικό, περιφερειακό Τύπο, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την ιδεολογική τους προκατάληψη.

Έτσι και παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις Χατζηδάκη, που απέσυρε εντέλει προ μηνών τις σχετικές ρυθμίσεις από το αντίστοιχο πολυνομοσχέδιο, έρχεται τώρα ο διάδοχός του στο υπ. Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας να τις επαναφέρει.

Το επίδικο θέμα αφορά στην κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των διαγωνισμών, προκηρύξεων, προσκλήσεων ενδιαφέροντος και άλλων που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις, στον Τύπο. Και όλα αυτά μερικές μόλις μέρες αργότερα που άλλος υπουργός, εν προκειμένω η έχουσα το χαρτοφυλάκιο των ΜΜΕ, Σ. Βούλτεψη, υπέγραφε με καθυστέρηση την ετήσια απόφασή της για τις εφημερίδες εκείνες, που έχουν τις προϋποθέσεις και διατηρούν το δικαίωμα να καταχωρούν τέτοιου είδους υποχρεωτικές ανακοινώσεις!

Το ζήτημα μπορεί να είναι «ταμειακό» για τις επιχειρήσεις Τύπου αλλά δεν εξαντλείται εκεί. Η υποχρέωση του Δημοσίου να ανακοινώνει και να ελέγχεται για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του δεν είναι τεχνικό θέμα, όπως δεν είναι και αποκλειστικά οικονομικό. Είναι ζήτημα ενημέρωσης αλλά και λειτουργίας της Δημοκρατίας. Υπηρεσία που ικανοποιείται από τον Τύπο από την αρχή και παγκοσμίως. Δεν είναι ελληνικό θέμα ούτε συγκυριακό.

Όσο για τον δήθεν τεχνολογικό αντίλογο, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να ανοίξει η συζήτηση για το ψηφιακό μέλλον της μαζικής επικοινωνίας και των κανόνων δημοσίου λόγου, υπό τη θεμελιώδη όμως προϋπόθεση ότι ο λόγος γίνεται για επιχειρήσεις Τύπου και ΜΜΕ κι όχι για κρατικές ιστοσελίδες ή ακόμα χειρότερα όποιες άλλες αγνώστων λοιπών στοιχείων... Και πάντως πριν «νομιμοποιήσει» κάποιος το «νέο» ας μην ξεθεμελιώνει το «παλιό», αναιρώντας έτσι με αιφνίδιο, παρεμβατικό και έξωθεν διαδικαστικό τρόπο, τον ουσιώδη ρόλο του στη λειτουργία της δημοκρατικής καθημερινότητας. Όσο για τον δυνητικό χαρακτήρα της Αρχής να επιλέγει εκείνη που θα δημοσιεύει επικουρικά (άρθρο 152 του πολυνομοσχεδίου), αυτό κι αν είναι αναίρεση κάθε ισχύοντος κανόνα και «φυτώριο» επιλεκτικών σχέσεων Διοίκησης - Τύπου!

Την ίδια συμπεριφορά επέδειξαν στο πρώτο Μεσοπρόθεσμο, τότε με υπουργό Ανάπτυξης τη Διαμαντοπούλου, και με την αντικατάσταση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ από τον Τύπο στο διαδίκτυο και την οικεία, κρατική ιστοσελίδα-μητρώο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην δημοσιεύεται η πλειονότητα των στοιχείων και να έχει χαθεί η δυνατότητα ενημέρωσης, εποπτείας. Λίγο αργότερα «επέστρεψαν» το δικαίωμα αυτό στον αθηναϊκό, οικονομικό Τύπο, αποκαλύπτοντας έτσι ότι ο αδήριτος και ανελαστικός χαρακτήρας (και) εκείνης της (μετα)ρύθμισης «έπαιρνε τελικά νερό», που όλως τυχαίως εξυπηρετούσε εντέλει κεντρικές επιχειρήσεις Τύπου.

Κι όμως από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου, που οργάνωσε το Μάρτιο ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), πέρασαν υπουργοί και γ. γραμματείς της Διοίκησης υποσχόμενοι πως η εξέλιξη και στον ελληνικό Τύπο θα γίνει συντεταγμένα, υπό το καθεστώς του δημοκρατικού διαλόγου, δίχως αιφνιδιασμούς και αυθαιρεσίες ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για σχεδόν όλα τα ανοικτά ζητήματα. Η ικανοποίηση των συμφωνηθέντων είναι δημοκρατική υποχρέωση. Η αιφνίδια και αυθαίρετη αναίρεσή τους τι είναι;

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ, εφημερίδα "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" Κέρκυρας