Tue09252018

Last update10:43:27 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ... η επόμενη μέρα

 • PDF

Ο δρόμος προς τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης της επόμενης πενταετίας, μέρα με την μέρα γίνεται και πιο σύντομος.

Περισσότερα...

Να γιατί δεν γίνεται Φυσικό Μουσείο για την ιχθυοπανίδα στην Παμβώτιδα !

 • PDF

Το ανάχωμα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα... Με ειδικό μηχάνημα κόβουμε τα καλάμια και κάνουμε αναρρόφηση της λάσπης του πυθμένα».

 

Το ανάχωμα φταίει....κόβονται όμως τα καλάμια για να φτιαχτεί η πίστα.

Π ί σ τ α : Φρενάρισμα στην οικονομική και πολιτιστική αναγέννηση των Ιωαννίνων. Αποκοπή του ομφάλιου λώρου Φύσης και Υγείας.

H ύπαρξη ενεργειακών αποθεμάτων στην φύση, επιβεβαιώνει την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην υγεία και αιτιολογεί την αξία τους για τον άνθρωπο. Τουλάχιστον οι.....γιατροί θα έπρεπε να γνωρίζουν, πως η ιατρική επιστήμη απέδειξε, ότι η φύση και το τοπίο επηρεάζουν την σωματική και ψυχική διάθεση του ανθρώπου.

Πόσες μόνιμες θέσεις εργασίας δημιουργηθήκανε άραγε με την ανταλλαγή της πίστας του σκι και της ζημίας στο περιβάλλον; Πόσοι περίεργοι τουρίστες επισκέπτονται τα Γιάννενα καθημερινά χάρη στο περίφημο αυτό έργο; Σε πιο ποσοστό ανέρχεται το οικονομικό όφελος της πόλης των Ιωαννίνων από μια τέτοια επένδυση; Πια να είναι άραγε η σχέση κόστους, οφέλους για τα Γιάννενα; Υποβάθμιση του περιβάλλοντος σημαίνει, μαρασμός της τοπικής οικονομίας, παράλυση του αναπτυξιακού δυναμικού, εξασθένηση της υγείας, αποκλεισμός της επιστήμης. Η οικονομία και ιδιαίτερα η οικονομία της Ηπείρου δεν μπορεί να χτιστεί σε άρρωστο περιβάλλον. Η δυναμική της πηγάζει από το περιβάλλον και τον φυσικό της πλούτο. Εάν η γνώση αυτή είχε αξιοποιηθεί στα χρόνια της οικονομικής σπατάλης, η οικονομική κρίση των Αθηνών δεν θα μπορούσε να αγγίξει σήμερα την Ήπειρο. Η Ήπειρος δεν είναι φτωχιά, όπως την θέλουν μερικοί. Είναι πλούτος φυσικών αποθεμάτων. Φτωχοί είναι οι δημιουργοί της κρίσης. Η πολιτική τους ιστορία απέβλεπε πάντοτε στην εξάρτηση της κοινωνίας. Η δημιουργία είναι γι αυτούς εργαλείο άγνωστο, γιατί απαιτεί ιδέες, οράματα, δουλειά και ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου. Απαιτεί θέσεις εργασίας και αξίες που δυναμώνουν την προσωπικότητα που πλάθεται στα θρανία, με θυσίες της οικογένειας και οικονομικές δυσκολίες.

Οραματική αποστείρωση χαρακτηρίζει τις οικοσυστημικές κινήσεις στην Ήπειρο. Μήπως οι κινήσεις αυτές οδηγήσουν στην παράλυση της Παρθενικότητας της Ηπείρου; Δεν σημαίνει η καταστροφή των περιφερειακών θησαυρών και την καταστροφή του ορεινού τουρισμού και την οικονομική καραντίνα των ηπειρωτικών πόλεων; Οι πόλεις θρέφονται από την περιφέρεια και περιφέρεια των πόλεων είναι το περιβάλλον.

Μπορούν τα νερά ξένων οικοσυστημάτων να καθαρίσουν την Παμβώτιδα, όταν η αρρώστια της έχει ριζώσει εδώ και χρόνια βαθειά στο ίζημα της, στα σπλάχνα της; Σε 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανέρχεται ο όγκος της υδαρούς λάσπης στον πυθμένα της λίμνης. Τι σημαίνει για το λεκανοπέδιο η αναμόχλευση τοξικής λάσπης στον πυθμένα της λίμνης; Πως θα προστατευτούν οι κοινωνίες του λεκανοπεδίου από την μόλυνση σε περίπτωση τοξικών αναθυμιάσεων; Θα γλυτώσουν τα υπόγεια νερά; Τι γίνεται με τα μολυσμένα νερά της λίμνης; Δεν καταστρέφεται ο Καλαμάς, δεν μολύνονται οι ακτές και τα νερά του Ιονίου; Είναι γνωστός ο νόμος της φύσης για την μεταφορά μιας αρρώστιας από ένα οικοσύστημα στο άλλο. Η λίμνη δεν υποφέρει από νερά. Το λεκανοπέδιο είναι γνωστό τουλάχιστον για δύο πράγματα: για τον πλούτο των νερών του και για τον πληθωρισμό των σχεδιασμών του. Η Παμβώτιδα έπαψε να είναι λίμνη χάρη στους ε θ ν ι κ ο ύ ς σ χ ε δ ι α σ μ ο ύ ς. Χάρη στους ε θ ν ι κ ο ύ ς σχεδιασμούς θυσιάζεται και η Ήπειρος που είναι παντού πρώτη. Πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, πρώτη στην έλλειψη σχεδιασμού, πρώτη στην ανεργία των νέων επιστημόνων χωρίς ελπίδα, πρώτη και στην φτώχια.

Τι έχει μείνει απείραχτο σ αυτόν τον τόπο; Με τα σχέδια και την βιομηχανία των μελετών έσβησαν τα όνειρά των Γιαννιωτών και αφεθήκανε οι επόμενες γενεές χωρίς ελπίδα και οράματα.

Οι καντάδες στην λίμνη δεν ξαναζωντανεύουν την πόλη, δεν αναπτύσσουν την οικονομία, δεν προωθούν πολιτισμούς χωρίς εύρωστη οικονομία. Οι κρουαζιέρες στην άρρωστη Παμβώτιδα θυμίζουν διαφημιστική προβολή για σάπιο εμπόρευμα. Είναι δυνατόν να επισκεφθεί κάποιος τα Γιάννενα όταν το σύνορο της πόλης είναι μια λίμνη με κατεστραμμένο περιβάλλον και μολυσμένα νερά;

Μην απορείτε για το κλείσιμο των μαγαζιών. Το αναπτυξιακό δυναμικό της πόλης ξεκινάει από το περιβάλλον της, από την αξιοποίηση των ενδογενών δυνατοτήτων της και από το πνευματικό δυναμικό που αχρηστεύεται, με κίνδυνο το σπουδαιότερο κεφάλαιο της κοινωνίας να αναζητά την τύχη του σε ξένες αγορές. Ολέθρια η τύχη μιας κοινωνίας που δεν αγκαλιάζει τα παιδιά της. Η θεραπεία της κρίσης στην Ήπειρο επιβάλλει την αναδιάρθρωση των μηχανισμών, την αξιοποίηση των περιφερειακών αναπτυξιακών θησαυρών που κινδυνεύουν και την επιστροφή στις αξίες. Οι εμπειρίες από την εποχή και των παχέων αγελάδων έδειξε, ότι επικίνδυνότερη και της οικονομικής κρίσης είναι η πνευματική συσκότιση του ανθρώπου και το γκρέμισμα των αξιών. Αυτή οδήγησε στην εξουδετέρωση του βιολογικού ιχθυογεννητικού μηχανισμού των θησαυρών της Παμβώτιδας, στον οικονομικό αποκλεισμό του νησιού και στην παράλυση της πόλης. Καταστροφή η ιστορία της Παμβώτιδας. Εξαφάνιση της Λαψίστας, Κανάλια Λαγκάτσας – Καστρίτσας και διοχέτευση των νερών και των αποβλήτων του κάμπου στην λίμνη. Καταστροφή των βιοτόπων παραγωγής ψαριών και μάταια προσπάθεια αντικατάστασης τους με τεχνική γονιμοποίηση. Μεταφορά ειδών από ξένα οικοσυστήματα στην Παμβώτιδα με τραγικά αποτελέσματα. Εξαφάνιση των αυτόχθονων ειδών στην λίμνη. Αναχώματα Αμφιθέας –Ανατολής-Κατσικάς, υδατοφράχτης Περάματος. Η Παμβώτιδα χωρίς πηγές και φυσική εξισορροπητική διέξοδο έγινε συσσωρευτής αποβλήτων και βροχονέρων. Η κυκλοφορία των νερών της έμεινε χωρίς αποστολή. Ο ευτροφισμός παραχώρησε την θέση του στον υπερτροφισμό, τα κυανοβακτήρια ανθίσανε, το βάθος και η χωρητικότητα της μειώθηκε, η παραγωγή των τοξικών αερίων στον πυθμένα ρίζωσε, τα νερά βρωμάνε, η ζωή εξαφανίστηκε και αυτά ακόμη τα βατράχια χαθήκανε. Οι αρρώστιες στο λεκανοπέδιο αυξηθήκανε (γιατί άραγε;) και ο τουρισμός στην πόλη έγινε όνειρο. Όλες οι επεμβάσεις από το 1960 μέχρι σήμερα έχουν μία και μόνο σφραγίδα. Την σφραγίδα της καταστροφής. Τα δισεκατομμύρια που δαπανηθήκανε για την λίμνη δείξανε πως καταστρέφεται ένα όνειρο που λέγεται Παμβώτιδα και πως φτωχαίνουν οι κοινωνίες.

Η λέξη αειφόρος ανάπτυξη έγινε σκοπιμότητα ανέλκυσης. Η δικαιοσύνη κινδυνεύει να χάσει την ζυγαριά της, η ασυνειδησία δεν τιμωρείται και ο αγώνας των ιδίων προσώπων για την εξουσία συνεχίζεται ! Προς τι;

Η ΖΩΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ ΧΑΘΗΚΑΝΕ. ΚΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 11:01

Ανοιχτή επιστολή στους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ

 • PDF

massalasΤο τελευταίο χρονικό διάστημα, όσο περισσότερο πλησιάζουμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πληθαίνουν οι διεργασίες, οι τοποθετήσεις, οι ανακοινώσεις και διακηρύξεις των παρατάξεων που επιθυμούν να διαδραματίσουν ρόλο και να παρέμβουν ενεργητικά στα τεκταινόμενα στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο από την συντονιστική επιτροπή της παράταξης «3 κλικ αριστερά» δόθηκε στην δημοσιότητα σχέδιο διακήρυξης αυτοδιοικητικής παράταξης για τον Δήμο Ιωαννιτών. Θέλοντας να συμβάλλω στον διάλογο, τον προβληματισμό, την συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, καταθέτω τις απόψεις μου για κάποια θέματα που θίγονται στο σχέδιο διακήρυξης.

Περισσότερα...

Δύο προτάσεις-προκλήσεις για τη Νήσο Ιωαννίνων

 • PDF

Η πρόταση για π.χ. 10 ελεύθερα ελαφάκια στο Νησί άρεσε απ' ό,τι ακούμε, μένει να δούμε την Κοινότητα να το αποφασίσει.

Περισσότερα...

Φτωχέ μου βουλευτά

 • PDF

galanopoulosΠρέπει να πω το εξής.

Όταν κάποιος πολιτικός τέτοια εποχή κάνει αυτές τις δηλώσεις, ή πολύ χαζός είναι και δεν καταλαβαίνει ότι αρπάζει τις μούντζες σαν το Μαυρογιαλούρο, ή είναι πολύ μεθοδικός και θέλει να δημιουργήσει θέμα.

Περισσότερα...

ΕΣΥ, γιατροί, Άδωνις και ΕΟΠΥΥ

 • PDF

tsakasΥπό κατάρρευση το σύστημα υγείας!

Αγώνα δρόμου δίνουν οι γιατροί του, ώστε να το διατηρήσουν ικανό να προσφέρει το αγαθό, που λέγεται υγεία στο λαό.

Περισσότερα...

«Η γιαγιά σου σκότωνε φασίστες... εσύ τους ψηφίζεις»

 • PDF

tsakasΤο σύνθημα αυτό γραμμένο στον τοίχο του Νομαρχιακού Μεγάρου της πόλης, ιδιαίτερα επίκαιρο τώρα, που τα εγκληματικά «τάγματα εφόδου» της Χ.Α. δεν διστάζουν να υλοποιούν ένα μέρος του... φιλολαϊκού προγράμματος του εθνοσοσιαλισμού.

Περισσότερα...

Φ. ΦΙΛΙΟΣ: Ανακάλυψε προεκλογικά το έργο που όφειλε να υλοποιήσει στο πρώτο έτος της θητείας του.

 • PDF

KranasgΣύμφωνα με το δελτίο τύπου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών προχώρησε στην έγκριση δημοπράτησης των πρώτων έργων του προγράμματος αναβάθμισης ποιότητας ζωής που είχε ανακοινωθεί πριν από έναν περίπου μήνα.

Περισσότερα...

Είναι γελασμένοι: η αριστερά δεν είναι ΧΑ

 • PDF

Καταρχήν είναι ευχάριστο το γεγονός πως η Ελληνική πολιτεία αποφάσισε να ασχοληθεί με την εγκληματική δράση της ναζιστικής ΧΑ. Τις εγκληματικές ενέργειες που απορρέουν από μια εγκληματική ιδεολογία και όχι την ιδεολογία κάθε αυτή. Δηλαδή είμαι αντίθετος με την ποινικοποίηση της ιδεολογικής θέσης, της όποιας ιδεολογικής θέσης. Άλλωστε όπως έδειξε και η ιστορία οι πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις στο βαθμό που απαντάνε- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- στα πραγματικά προβλήματα η ποινικοποίηση τους δεν φέρνει αποτέλεσμα. Η δημοκρατία και η ελευθερία γνώμης, δράσης και συμμετοχής δεν φοβάται την άλλη άποψη, όσο και ακραία και αν είναι. Είναι διαφορετικό πράγμα οι δολοφονικές επιθέσεις και κυρίως οι ενέδρες.

Περισσότερα...

Βουλή καλλιγραφία

 • PDF

galanopoulosΜια απορία έχω από μέρες.

Τόσον καιρό γιατί το κράτος κυνηγούσε τον Παλαιοκώστα και άφηνε το Μιχαλολιάκο ελεύθερο, και να μας φωνάζει και «εγέρθητι»;

Απλά ο ένας ήταν ληστής και ο άλλος ρεαλιστής.

Περισσότερα...

Εν γνώσει... οι θύλακες

 • PDF

tsakasΤα τελευταία γεγονότα με τη Χ.Α. αποδεικνύουν ότι, δυστυχώς η σταθερότητα του πολιτικού μας συστήματος στηρίζει... στην ύπαρξη συγκρότηση και δυναμική «των θυλάκων» μέσα στους διάφορους τομείς της κρατικής μηχανής – που είναι επιφορτισμένη... για την προστασία μας!

Περισσότερα...