ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023
Τις θέσεις της δημοτικής παράταξης “Ιωάννινα_2023”, σχετικά με τις δυνατότητες του Δήμου μας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να αποκτήσει εικόνα και λειτουργία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό πρότυπο, το οποίο θεωρεί, εκ των ων ουκ άνευ, επίπεδο αναφοράς, κατέθεσε μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, η Τατιάνα Καλογιάννη, στο πλαίσιο ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης της δημοτικής της παράταξης.
Η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε στις παθογένειες, τα προβλήματα και τις ελλείψεις, όπως καταγράφονται πρωτογενώς από τους δημότες σε κάθε δημοτική ενότητα του Δήμου μας, αλλά παράλληλα κατέθεσε και τις προτάσεις για την υλοποίηση έργων και δράσεων, που μεσοβραχυπρόθεσμα θα συμβάλλουν στην επίτευξη της ισόρροπης εξέλιξης και ανάπτυξης όλων των δημοτικών ενοτήτων, όπως συγκρότησαν τον ενιαίο δήμο Ιωαννιτών από το 2011 και μετά.
Υπογράμμισε ότι, η πολιτική διαχείριση των θεμάτων, πρέπει να ανατεθεί σε πρόσωπα που θέλουν, μπορούν, γνωρίζουν και έχουν αποδείξει ότι εργάζονται για την θετική εξέλιξη και επίτευξη του κοινού συμφέροντος, και κυρίως, διαθέτουν την πολιτική ωριμότητα να συνθέτουν τις εναλλακτικές προτάσεις και απόψεις.
Πυρήνας δράσεων
Από την ομιλία της κ. Καλογιάννη ξεχώρισε και η πρόταση για την εντατική προώθηση ενός συγκεκριμένου πυρήνα δράσεων και έργων, με στόχο να τον υλοποιήσει όταν αναλάβει τη δημαρχεία της πόλης. Αυτός περιλαμβάνει τα εξής:
1. Ανάπτυξη του δημόσιου χώρου στον αστικό ιστό. Ο σύγχρονος πολιτισμός απαιτεί ο πεζός να έχει χώρο και άνεση. Να περπατά ελεύθερα και ανεμπόδιστα στα πεζοδρόμια και στους πεζοδρόμους της πόλης του.
2. Αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων χώρων σε όλες τις ∆ημοτικές Ενότητες για ψυχαγωγία, διασκέδαση και αθλητισμό με έμφαση στην φύλαξη, την καθαριότητα και την πρωτοτυπία.
3. ∆ιεκδίκηση, αξιοποίηση και απόδοση, στον Δήμο και τους δημότες, εκτάσεων και ιδιοκτησιών που δεν ανήκουν σήμερα στον Δήμο για ανάπτυξη πάρκων πρασίνου και πολιτισμού ή εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών πάρκων, μετά από ολοκληρωμένες μελέτες και με ανταπόδοση, βέβαια, ίσης αξίας εκτάσεων στους φορείς – ιδιοκτήτες τους. Παραδειγματικά, αναφέρθηκε στις δύο ιδιοκτησίες του υπεραστικού ΚΤΕΛ, στην Καλούτσιανη και στην οδό Ζωσιμαδών, περιοχές υποβαθμισμένες σήμερα, στην παραλίμνια έκταση νοτίως του Αγίου Νικολάου Κοπάνων (ΕΤΑΔ), στις φυλακές Σταυρακίου οι οποίες θα μεταστεγαστούν σε δημοτική έκταση στην Κόντσικα, κλπ.
4. Πρότυπες παρεμβάσεις στo Νησί και στο Κάστρο με υπογειοποίηση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων για τη φιλοξενία δράσεων της Σχολής Καλών Τεχνών, διαμόρφωση πλατειών, κλπ.
5. Συνολική κυκλοφοριακή διευθέτηση στην πόλη με ανάπτυξη περιφερειακών σταθμών στάθμευσης, διάνοιξη καθέτων οδών στους συλλεκτήριους άξονες και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της μετακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων.
6. Κρίσιμα οδικά έργα, όπως η επέκταση της Γεννηματά μέχρι τον κόμβο Κουτσελιού και η επέκταση της Κενάν Μεσαρέ μέχρι την Περιφερειακή Ιωαννίνων (εσωτερικός δακτύλιος).
7. Υλοποίηση των έργων της μελέτης «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ανάπλαση περιοχής Λίμνης Παμβώτιδας», για δραστηριότητες αθλητισμού, αναψυχής και ήπιων οικολογικών δραστηριοτήτων, με στόχο να καταστεί το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τόπου, στα πρότυπα των λιμνών της κεντρικής Ευρώπης. 8. Ποδηλατόδρομοι και περιπατητικές διαδρομές τόσο περιμετρικά της Λίμνης, όσο και στα δασύλλια Ψιλής Γορίτσας, Κοσμηράς και Μπάφρας.
9. Δημιουργία θεσμού δραστηριοτήτων πολιτισμού και αθλητισμού. Οι θεσμοί αυτοί θα περιλαμβάνουν προγραμματισμένες δραστηριότητες σε ετήσια βάση, με στόχο την προσέλκυση κοινού όχι μόνο από την τοπική, αλλά επίσης από την εθνική και τη διεθνή κοινότητα.
10. Μέριμνα για τους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους, όπως για παράδειγμα:
τα εμποδιζόμενα άτομα που πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα δημοτικά κτίρια,·
τα άτομα με χρόνια νοσήματα και οι οικογένειές τους, με ενίσχυση των προγραμμάτων “Βοήθεια στο Σπίτι”·
τα παιδιά και οι έφηβοι με Αναπηρία που πρέπει να εκπαιδεύονται, να αθλούνται και να ψυχαγωγούνται σε κατάλληλα ασφαλή και προσβάσιμα σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές αντιστοίχα.·
11. Ψηφιακός μετασχηματισμός με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών σε συγκεκριμένους τομείς του Δήμου, όπως:
Α. Συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους στα κοινά και να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο τόσο στην αναγνώριση των προβλημάτων όσο και στην επίλυσή τους.
Β. Δράσεις για την επίτευξη των στόχων της Κλιματικής Αλλαγής με την εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών, παρεμβαίνοντας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Γ. Συνδεσιμότητα, αξιοποιώντας τα υφιστάμενα δίκτυα με σκοπό την πλήρη κάλυψη και διασύνδεση με έμφαση στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Η εκδήλωση
Η Τατιάνα Καλογιάννη στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης, ευχαριστεί ιδιαίτερα την κ. Χριστίνα Μάστορα δικηγόρο Ιωαννίνων για την προσφώνηση της εκδήλωσης, τον κ. Γιάννη Γιαννακάκη Ιατρό Παθολόγο για τη εισαγωγική ομιλία, καθώς και τους κ.κ. Θωμά Μπέγκα, πρώην Δήμαρχο Ιωαννίνων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα” και Λάζαρο Νάτση επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή”, για την παρουσία τους στην εκδήλωση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και ακολούθησε εισαγωγική ομιλία από το γιατρό, Γ. Γιαννακάκη.