Προσπάθεια να χρεώσει την τροπολογία για τα σκουπίδια, σε πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμα και αν αυτοί προέρχονται από το ίδιο του το κόμμα, επιχειρεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι πρώτες του δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, διαμορφώνουν συνθήκες ενός ενδονεοδημοκρατικού “πολέμου”, με απρόβλεπτη συνέχεια, ενόψει μάλιστα και της εκλογικής αναμέτρησης που ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε πως με την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης, δε λύθηκε η μεγάλη διαφορά της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Καχριμάνης ισχυρίστηκε πως την τροπολογία έφτιαξε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και πως η ιστορία έγινε εν αγνοία του Πρωθυπουργού, στον οποίο έχει απευθυνθεί ο Περιφερειάρχης διαμαρτυρόμενος. Υποστήριξε δε πως με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Ισπανία, όπου βρίσκονταν για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το θέμα θα λυθεί…
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως για την τροπολογία δε γνώριζε ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, την υπογραφή του οποίου φέρει το νομοθέτημα. Στο ερώτημα “ποιος ήξερε από την κυβέρνηση;” ο Περιφερειάρχης υποστήριξε πως μόνο ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικών της βουλής Σταύρος Καλογιάννης γνώριζε και αυτός όφειλε να τον ενημερώσει…
Σε ό,τι αφορά τέλος, τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις γύρω από τα σκουπίδια, με τον ΦΟΔΣΑ ή με εταιρείες όπως η ENACT που έχουν προσφύγει κατά αποφάσεων της Περιφερειακής Αρχής, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε πως θα συνεχιστούν όλες.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας
Η περιφέρεια Ηπείρου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση, σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Καχριμάνης για το θέμα των απορριμμάτων:
Η τροπολογία για τη μεταβίβαση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦΟΔΣΑ, ήταν ένα πραξικόπημα, ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις διαχρονικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να επιλυθούν προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμοι δια των τότε Αναγκαστικών Συνδέσμων τους ανέθεσαν στην Περιφέρεια την κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου. Υπενθύμισε τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια ήλθε σε σύγκρουση με την «Αειφορική Ηπείρου», τη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, καθώς αποκλειστικός γνώμονας ήταν η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και η μικρότερη επιβάρυνση των κατοίκων της Ηπείρου.
Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε αρχικά με τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια με κυβερνητικούς παράγοντες μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία επιδικάστηκε κατά πλειοψηφία στον Ι.Φ.Σ. αποζημίωση 3,5 εκ. ευρώ και για την οποία έχουν δρομολογηθεί από κοινού με το Δημόσιο όλες οι διαδικασίες για την ακύρωσή της.
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε τρία βασικά ζητήματα που συνιστούν εξόφθαλμη την παρέμβαση που επιχειρήθηκε και μάλιστα σε περίοδο που απουσίαζε εκτός Ελλάδος ο Πρωθυπουργός με σκοπό να αποτραπούν οι περαιτέρω ενέργειες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα:
- Η τροπολογία κατατέθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου και ψηφίστηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την παραχώρηση του καζίνο Ελληνικού στην ΤΕΡΝΑ, ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που περιλάμβανε διατάξεις για τη διαχείριση απορριμμάτων και τους ΦΟΔΣΑ. Πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε τεθεί μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση, χωρίς να περιλαμβάνει καμία διάταξη περί μεταβίβασης των Έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων. (Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 είχε προηγηθεί έγγραφο της Περιφέρειας προς τον Ι.Φ.Σ. με κοινοποίηση στους Περιφερειακούς Συμβούλους, Δημάρχους Ηπείρου, ΦΟΔΣΑ στο οποίο δήλωνε ότι προτίθεται να θέσει υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής συσσωρευμένα ζητήματα της ΜΕΑ που άπτονται των οικονομικών συμφερόντων της Περιφέρειας Ηπείρου, των πολιτών της και του δημοσίου συμφέροντος)
- Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, γεγονός που εγείρει μείζονα νομικά ζητήματα της ψηφισθείσας διάταξης. Επίσης αναφέρθηκε και στις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν την Περιφέρεια σε ό,τι αφορά ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
- Δεν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι παρεπόμενες, ιδιαίτερα σοβαρές συμβάσεις του έργου διέπονται και από το Αγγλοσαξωνικό δίκαιο.
- Τέλος υπάρχουν και σοβαρές παράμετροι που αφορούν χρηματοοικονομικά στοιχεία, ασφάλειες, εγγυήσεις κλπ..
Ο Περιφερειάρχης έθεσε επίσης των θέμα των οφειλών των Δήμων για τη λειτουργία της Μ.Ε.Α. που σήμερα ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ. «Αλήθεια ποιος θα τα καταβάλλει αυτά», αναρωτήθηκε ενώ αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει με όσους Δήμους είτε δεν μεταφέρουν καν απορρίμματα στο Εργοστάσιο ή δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
«Η Περιφέρεια σιγά – σιγά θα πρέπει να αποσυρθεί από τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που της ανατέθηκε από τους Δήμους. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνει χωρίς την πλήρη διασφάλισή της έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Επίσης απαιτείται να υπάρχει ένας ΦΟΔΣΑ στελεχωμένος επαρκώς και με πλήρη οικονομική επάρκεια, που σήμερα τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει στο επίπεδο που απαιτεί η διαχείριση του Εργοστασίου Απορριμμάτων, για τη λειτουργία του οποίου η Περιφέρεια έχει καταβάλλει σημαντικά ποσά, τόσο στο κατασκευαστικό (20 εκ. ευρώ) πλέον απαλλοτριώσεις κλπ, όσο και στο λειτουργικό στάδιο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
***
Με τον Ι.Φ.Σ. της ΜΕΑ Ηπείρου υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά για το διάστημα που Δημόσιος Φορέας της Σύμβασης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Και αυτά πρέπει να ρυθμισθούν θεσμικά, γι’ αυτό και η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να θέσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών- που δεν είναι το Διαιτητικό Δικαστήριο- για την αξιολόγησή τους, αλλά και άλλων αρμοδίων Ανεξάρτητων Αρχών.
Σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη ότι ο κ. Καλογιάννης έπρεπε να τον προειδοποιήσει για την τροπολογία, η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου τονίζει:
«Οι εσωκομματικές αντιπαλότητες στη ΝΔ, αυτές που έκαναν τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, να αναφέρει ότι ο Υπουργός της ΝΔ κ. Γεωργιάδης -ως αρμόδιος Υπουργός – δεν είχε καμία σχέση, αλλά ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Καλογιάννης, -ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής- έπρεπε να τον είχε προειδοποιήσει για την τροπολογία με την οποία η αρμοδιότητα της επίβλεψης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων περνά στο ΦΟΔΣΑ, δεν αφορούν στα λαϊκά στρώματα.
Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν. Οι αντιπαλότητες στη ΝΔ καμία σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Όλοι μαζί Κυβέρνηση, Βουλευτές, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι συμφωνούν με την επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που έχουν σαν αποτέλεσμα ο λαός να πληρώνει τα σκουπίδια του για χρυσό.
Όλοι μαζί προσπαθούν να κρύψουν ότι το μόνο που λύνει η τροπολογία είναι ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επικρατήσουν στην Ήπειρο ενισχύοντας το πολιτικό προσωπικό που θα εξυπηρετήσει τον έναν όμιλο εναντίον του άλλου».