Αναβολή για την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, λόγω έλλειψης της νόμιμης απαρτίας, πήρε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) Ηπείρου που είχε κληθεί για την Τρίτη στις 10 το πρωί.
Αν και η συνεδρίαση γινόταν με τηλεδιάσκεψη, η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ δεν εδέησαν ούτε τον υπολογιστή τους να ανοίξουν από τα δημαρχεία ή τα σπίτια τους… γεγονός που εν μέρει δικαιολογείται από το μεταβατικό διάστημα στο οποίο βρισκόμαστε ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές. Αυτό ωστόσο, δεν απαλλάσσει τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ από τις ευθύνες τήρησης των υποχρεώσεων του Φορέα και λήψης σημαντικών αποφάσεων όπως ήταν ο απολογισμός του Κανονισμού Τιμολογιακής Πολιτικής οικονομικού έτους 2022, το ένα από τα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης, κατά το οποίο γίνεται και η εκκαθάριση των οφειλών για το προηγούμενο έτος.
Το σχέδιο Κανονισμού Τιμολογιακής Πολιτικής για το οικονομικό έτος 2024 έχει ήδη την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ και είναι από μέρες αναρτημένο στη “Διαύγεια”. Το σχέδιο αυτό αποτυπώνει τις ετήσεις εισφορές που θα πληρώσουν οι ΟΤΑ της Ηπείρου για το επόμενο έτος μαζί με το τέλος ταφής.
Σύνολο εισφορών για τους 18 Δήμους της Ηπείρου: 12.928.072,31 ευρώ
Σύνολο τέλους ταφής: 1.633.111,06 ευρώ
Τελικές εισφορές: 14.561.183,37 ευρώ
Πίσω στην ανακύκλωση
Στα ενδιαφέροντα στοιχεία του επόμενου Κανονισμού Τιμολογιακής Πολιτικής είναι και τα στοιχεία της ανακύκλωσης, συνολικά χαμηλά για τους Δήμους της Ηπείρου, με πρώτον το Δήμο Αρταίων να βρίσκεται στο 14% και πλέον, δεύτερος ο Δήμος Πρέβεζας με ποσοστό ανακύκλωσης στο 10%, τρίτος ο Δήμος Κόνιτσας λίγο κάτω από 10% και τέταρτος, λίγο πιο πίσω, κάτω από το 10% ο Δήμος Ιωαννιτών. Πέμπτος σε ανακύκλωση ο Δήμος Ηγουμενίτσας.
Η επόμενη μέρα
Μετά από μια ιδιαίτερα συγκρουσιακή τετραετία για τους Δήμους της Ηπείρου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην οποία ατμόσφαιρα ασφαλώς και συνέβαλε αρνητικά τα μέγιστα, η Περιφέρεια Ηπείρου, ελπίδα όλων είναι να αποκατασταθεί το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των 18 Δήμων της Ηπείρου και η λειτουργία της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης (ΙΦΣ) που λειτουργεί τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Το πρόστιμο των 2,6 εκατ. ευρώ που έχει “κληρονομήσει” στους Δήμους της Ηπείρου η Περιφερειακή Αρχή Καχριμάνη, μπορεί να διαπραγματευτεί σε άλλη βάση ανάμεσα στις δύο πλευρές, εφόσον αφεθεί στην άκρη το κλίμα εχθρότητας που στιγμάτισε τη σχέση ΙΦΣ και Περιφέρειας Ηπείρου, τα προηγούμενα χρόνια.
Τα πρόσωπα που θα διαδραματίσουν επίσης, πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την επόμενη πενταετία στον ΦΟΔΣΑ, από την πλευρά των Δήμων της Ηπείρου, θα καθορίσουν πολλά.