ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μέσα στις αρχές του 2024 πρόκειται να ξεκαθαρίσουν από την πλευρά της διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι προθέσεις για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην πόλη της Ηγουμενίτσας, που μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση 36 πανεπιστημιακών τμημάτων που είχαν ιδρυθεί στα χαρτιά επί Υπουργίας Γαβρόγλου, ανήκει οριστικά στο παρελθόν ως προς την προοπτική να λειτουργήσει εκεί το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.
Τόσο για την Ηγουμενίτσα όμως, όσο και για την Πρέβεζα, η πιθανότητα να μην έχουν σύντομα Πανεπιστημιακό τμήμα οι δύο πόλεις, φαντάζει εξαιρετικά μεγάλη, με δεδομένη και την απόφαση της προηγούμενης Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, κάτι που αποτελεί και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των καθηγητών του συγκεκριμένου Τμήματος.
Στο στρατηγικό σχεδιασμό που θα συντάξει το αμέσως προσεχές διάστημα και ως τις αρχές του νέου έτους, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Συμβούλιο Διοίκησης και Σύγκλητος – θα αποτυπωθούν τα παραπάνω, ενώ στην αρμοδιότητα πλέον του Υπουργείου Παιδείας εναπόκειται αποκλειστικά το μέλλον του Τμήματος της Πρέβεζας. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννα Μπατιστάτου, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Δευτέρας.
Στο εν λόγω κείμενο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τα επόμενα χρόνια, η κ. Μπατιστάτου ανέφερε πως μπορεί να καταγράφεται η απόφαση της διοίκησης για ενίσχυση της παρουσίας του Πανεπιστημίου στο κτίριο του “Ξενία” στην Ηγουμενίτσα με τη λειτουργία του ερευνητικού κέντρου για όλο το χρόνο ή ως summer school, ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Πρέβεζα, αν το Τμήμα τελικά μεταφερθεί στα Γιάννενα. “Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το campus στην Πρέβεζα, καθώς καταλαβαίνετε κι εσείς, δεν θα πήγαιναν πολλοί φοιτητές στην Πρέβεζα για να μείνουν μόνιμα και να σπουδάσουν. Είναι πολύ πιο ωραίο να κάνουμε κάποια μεταπτυχιακά courses εκεί, κάποια summer schools και αυτό θα αποδώσει πάρα πολύ στην πόλη” ανέφερε η κ. Μπατιστάτου.
Και για τις εγκαταστάσεις του “Ξενία” στην Ηγουμενίτσα όμως, σημείωσε η Πρύτανης πως γίνονται συζητήσεις με τη δημοτική αρχή για τη συντήρηση και αξιοποίηση, με σκέψεις να υπάρχουν για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο ένα ερευνητικό κέντρο για όλο το χρόνο στην θεσπρωτική πρωτεύουσα ή ένα summer school. Μίλησε συγκεκριμένα για ένα σχέδιο έξυπνο και καλά δομημένο, για τις συγκεκριμένες πόλεις, καθώς η κρίση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπουν μεγαλεπίβολα σχέδια και διασπορά δυνάμεων που θα οδηγήσουν σε μη βιώσιμες τελικά λύσεις.
Μεταπτυχιακά, εστίες και rankings
Ερωτηθείσα με αφορμή αποφάσεις τμημάτων του τοπικού ΑΕΙ που τονίζουν την προσήλωσή τους στα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα, η κ. Μπατιστάτου τόνισε πως τα συντριπτικά περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι σήμερα δωρεάν, η ίδια ωστόσο δεν είναι αντίθετη, με βάση και το σχετικό γράμμα του νόμου, να δημιουργηθούν και μεταπτυχιακά που θα ορίσουν κάποιο είδος διδάκτρων, αν πρόκειται για καλά δομημένες προτάσεις που θα παρέχουν ένα ανταγωνιστικό πακέτο σπουδών, με μετακλήσεις επιστημόνων από το εξωτερικό κτλ. Η ίδια όπως είπε, δεν πρόκειται να πει όχι σε μια τέτοια πρόταση, αν τεθεί υπό την έγκριση της Συγκλήτου.
Η θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις διεθνείς κατατάξεις (rankings), έχει πέσει τα τελευταία χρόνια. Για το γεγονός αυτό ευθύνονται τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου που συνενώθηκαν το 2018, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα συγκεκριμένα τμήματα δεν υπολείπονται σε ποιότητα ως προς τα προγράμματα σπουδών ούτε ως προς τα προσόντα των διδασκόντων μελών ΔΕΠ, επεσήμανε η Πρύτανης, αλλά υπάρχουν κριτήρια στα οποία αναγκαστικά δε μπορούσαν να ακολουθούν μέχρι πρότινος τα συγκεκριμένα τμήματα, όπως για παράδειγμα η επίβλεψη διδακτορικών διατριβών. Με την ολοκλήρωση των πρώτων διδακτορικών, το τελευταίο είναι ένα από τα κριτήρια που θεραπεύονται πλέον και κατά την εκτίμηση της κ. Μπατιστάτου, η θέση του τοπικού ΑΕΙ θα αρχίσει να αποκαθίσταται.
Το πρόβλημα των λεγόμενων “ιπτάμενων” μελών ΔΕΠ απασχολεί και το τοπικό ΑΕΙ. Η προβληματική αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων είναι η αιτία που πολλοί καθηγητές που δε διαμένουν στα Γιάννενα μόνιμα, λείπουν συχνά από τις παραδόσεις και έτσι μαθήματα χάνονται. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου έχει υποβάλλει τα μέλη ΔΕΠ στην υποχρέωση της συμπλήρωσης μιας υπεύθυνης δήλωσης για την παρουσία τους, στην αίθουσα διδασκαλίας και στο αμφιθέατρο κατά το πρόγραμμα, το τελευταίο όμως, επαφίεται μάλλον στην καλή πρόθεση των διδασκόντων…
Τέλος, η κ. Μπατιστάτου παραδέχτηκε πως στις εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπάρχει ένα μικρό ποσοστό δωματίων που καταλαμβάνεται από άτομα τα οποία δεν φοιτούν πια στο Πανεπιστήμιο και αρνούνται να εγκαταλείψουν τη φοιτητική στέγη. Η διοίκηση του ΑΕΙ έχει ήδη συντάξει ένα νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και θα εντείνει την προσπάθεια να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ώστε να μην στερούνται στέγης οι πραγματικοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όπως είπε, φέτος δόθηκαν περί τα 180 δωμάτια σε πρωτοετείς φοιτητές, ενώ άλλα 350 δωμάτια καταλαμβάνονται από μεγαλύτερους φοιτητές.