Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΚΑΛΕΙ ΣΥΣΕΚΨΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ
Ευρεία σύσκεψη των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.
Στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα έχουν οριστεί ήδη ενεργειακά υπεύθυνοι.
Σκοπός της σύσκεψης είναι να εξεταστούν όλα τα μέτρα που θα ληφθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων εκ μέρους του Δήμου ώστε να μην υπάρξει μετακύληση επιπλέον κόστους στους πολίτες.
Φωνάζουν εδώ και καιρό οι δήμοι
Θυμίζουμε ότι σήμα κινδύνου για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης) εξέπεμψε εδώ και καιρό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις.
Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε «μείζον πρόβλημα για όλους τους δήμους της χώρας» το ενεργειακό κόστος. «Ξεκάθαρα, δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους δήμους ούτε στις ΔΕΥΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχθεί ουσιωδώς, αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας. Και δυστυχώς από τις μέχρι τώρα συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τους αρμοδίους, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει κατανοητό το οικονομικό κενό που αντιμετωπίζουμε». ανέφερε.
Σε δεινή θέση οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. «Προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας. Μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους δήμους –και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα– να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10%, αλλά έως και 80%», είπε.
Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στο θέμα της παράτασης του ωραρίου στα σχολεία, σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ χαιρέτισε την πρωτοβουλία που διευκολύνει και καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας προκειμένου να έχουν τα παιδιά μια εκπαιδευτική απασχόληση. «Ομως», τόνισε, «αυτή η επέκταση ωραρίου φέρνει και επιπλέον δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό καθαριότητας».
Πάντως, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε την ΚΕΔΕ ότι τα κόστη θα καλυφθούν. «Επιπλέον κόστη καθαριότητας υπήρχαν και στο παρελθόν και καλύφθηκαν από τα ταμεία των δήμων. Φέτος όμως αυτό είναι αδύνατο να γίνει σε μια περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος», κατέληξε.
Τι θέλει η κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη επιδιώκει να δώσει ένα «θετικό παράδειγμα» εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας, μέσα από τους δημόσιους φορείς.
Κάθε φορέας θα αποφασίσει μόνος του τα μέτρα με τα οποία θα μειώσει κατά 10% την κατανάλωση.
Όλοι όμως πρέπει να ορίσουν έναν «ενεργειακό υπεύθυνο», που θα επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων.
Η κατανάλωση ενέργειας σε κάθε κτίριο πρέπει να καταγράφεται σε μία πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών.
Εκεί θα καταγραφεί κάθε μετρητής που αντιστοιχεί σε δημόσιο κτίριο, η κατανάλωση ρεύματος το 2019 και στο εξής θα καταγράφεται το ύψος της κατανάλωσης κάθε μήνα. Η σύγκριση αυτών των στοιχείων θα επιβεβαιώνει αν έχει γίνει όντως μείωση της κατανάλωσης ή όχι. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα τα συγκεντρώνουν και θα τα καταγράφουν στην πλατφόρμα οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όποιοι φορείς αποδεικνύεται ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας θα επιβραβεύονται με αύξηση των επιχορηγήσεων από τα κρατικά ταμεία. Αντίθετα, όσοι δε συμμορφωθούν με τη νέα πολιτική θα τιμωρούνται με «πάγωμα» νέων προσλήψεων και πρόσθετων χρηματοδοτήσεων. Τα όποια σχετικά μέτρα δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα.
«Στους στόχους που έχουμε βάλει στους φορείς του Δημοσίου προβλέπεται και μπόνους. Θα προστίθεται το 10% της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας. Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% ως στόχο, θα ενισχυθούν κατά 5%», είπε ο υπουργός. «Θα αξιολογούνται βεβαίως και οι κατά τόπους συνθήκες», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη τύπου.