ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΠΣΡΩΤΙΑΣ
Σφοδρές αντιδράσεις από τους φορείς της Θεσπρωτίας, προκαλεί η επιχειρούμενη εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών, με πρόβλεψη τροφοδοσίας της δια θαλάσσης με την δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων, στη Λωρίδα Σαγιάδας, εκεί που έχουν αναπτυχθεί 28 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, η βαριά βιομηχανία του Νομού.
Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας, μια περιοχή στην οποία βρίσκονται εγκατεστημένες το σύνολο σχεδόν των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας.
Σύμφωνα με την απόφαση, ανάμεσα σε δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες, όπως διαπιστώνει σε αυτοψία του το Υπουργείο, βρίσκονται σε απόσταση 750 και 850 μέτρων από τη θέση χωροθέτησης των ασφαλτικών, θα εγκατασταθούν 7 τουλάχιστον δεξαμενές οι οποίες θα αποθηκεύουν 14.500 κυβικά πετρελαίου και ασφαλτικών, οι οποίες θα τροφοδοτούνται από τη θάλασσα με διέλευση και ελλιμενισμό δεξαμενόπλοιων.
Το θέμα απασχολεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 την περιοχή και για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά όλοι οι τοπικοί φορείς αλλά και οι φορείς της Κέρκυρας.
Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνει πως “αγωνιστήκαμε κατά των ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας και δεν αλλάζουμε στάση. Δεν μπορούν να συνυπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες και πετρελαιοειδή και μάλιστα δίπλα από τα σύνορα”, ενώ σφοδρή ήταν η αντίδραση και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, ο οποίος σε δήλωσή του σημειώνει πως “Αναδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων του αποφάσεις, αντιδράσεις, επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας της Θεσπρωτίας… Κανείς δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη αλλά όχι σε αυτή που έρχεται σε κάθετη αντίθεση με τις χρήσεις γης και τις προτεραιότητες της περιοχής.”
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, Ιωάννης Χεκίμογλου, σημείώνει πως “η πολιτεία αυτοαναιρείται, όταν λίγους μήνες πριν εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και στη συνέχεια δίνει έγκριση εγκατάστασης μιας εντελώς ασύμβατης και περιβαλλοντικά επικίνδυνης δραστηριότητας, όπως η διακίνηση των πετρελαιοειδών. Μια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τον μεγαλύτερο παραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της Ηπείρου που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για το περιβάλλον και τον τουρισμό τόσο της Θεσπρωτίας όσο και της Κέρκυρας που απέχει μόλις 2 ναυτικά μίλια“.
Το επιμελητήριο
Με θεσμικό τρόπο αντέδρασε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, το οποίο έστειλε επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό καταγγέλλοντας την «την προσπάθεια καταστροφής ενός σημαντικού τμήματος του κλάδου της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή με Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Αναλυτικά σημειώνει τα ακόλουθα:
«Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ
Απευθυνόμαστε στο πρόσωπό σας διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια καταστροφής ενός σημαντικού τμήματος του κλάδου της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή με Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας!
Επίσης απευθυνόμαστε σε εσάς διότι υφίσταται τεράστια απόκλιση απόψεων, ερμηνειών της νομοθεσίας, αποτίμηση του συμφέροντος της Εθνικής Οικονομίας αλλά και ασυμφωνία των συναρμόδιων Υπουργείων που εποπτεύετε, για την τρόπο επίτευξης της Ανάπτυξης της χώρας!
Εν συντομία, στον Νομό Θεσπρωτίας βρίσκονται εγκατεστημένες μονάδες θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας από την δεκαετία του 1980. Σήμερα, ο κλάδος αυτός αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Θεσπρωτίας αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, παράγοντας προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας άνω των 15.000 τόνων περίπου ετησίως με το 90% περίπου της παραγωγής να εξάγεται στην Ε.Ε.. Η παραγωγή τους αποτελεί το 10% της Ελληνικής παραγωγής και το 4% της Μεσογειακής!!!!
Η δράση του κλάδου αποφέρει άνω των 65 εκατ. Ευρώ ετησίως στην τοπική και Εθνική Οικονομία και απασχολεί άνω των 450 περίπου μόνιμων εργαζόμενων.
Το 2022, με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022) εγκρίθηκε ο Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σε θαλάσσιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού. Με την ίδρυση πλέον της ΠΟΑΥ, η ετήσια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη 5ετία με την ίδρυση και νέων μονάδων ή αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων, προσεγγίζοντας την ετήσια παραγωγή των 27 χιλιάδων τόνων και διπλάσιες θέσεις εργασίας, τις οποίες έχει ανάγκη η περιοχή μας! Λάβετε υπόψη σας ότι για την έκδοση του ΠΔ λήφθηκαν υπόψη οι υπ’ αρ. 203/2021 και 19/2022 γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση των Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!!!
Στις 28 Μαΐου 2022 σε ημερίδα Ιχθυοκαλλιέργειας που διοργανώθηκε στην περιοχή με θέμα: «Η Υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας & η συμβολή της στην οικονομία της Θεσπρωτίας» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Γεώργιος Γεωργαντάς επισήμανε τον σημαντικότατο ρόλο του κλάδου στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την πρόθεση της Κυβέρνησης για περαιτέρω στήριξη κι ενίσχυση του κλάδου!
Και σήμερα, με την αριθμ πρ. ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/120082/3334/16.11.2022 Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας χορηγείται έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στην ίδια περιοχή, με πρόβλεψη τροφοδοσίας της δια θαλάσσης με την δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων!!!!
Κε Πρωθυπουργέ
- Επειδή η κοινή λογική (πλην μάλλον ορισμένων στελεχών της Κυβέρνησης) αντιλαμβάνεται ότι η πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι ακραία σε περιπτώσεις εγκαταστάσεων ασφαλτικών και πετρελαιοειδών και πως όποια ρύπανση υπάρξει, θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή
- Επειδή υφίσταται το σχετικό ΠΔ για την ίδρυση της ΠΟΑΥ και βάσει του οποίου αλλά και της σχετικής με την υδατοκαλλιέργεια νομοθεσία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή, πόσο δε μάλλον ρυπογόνων
- Επειδή ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί σημαντικότατο πνεύμονα ανάπτυξης της ακριτικής περιοχής μας αλλά και για την Εθνική Οικονομία, τόσο λόγω των Εσόδων όσο και του αριθμού απασχόλησης εργαζομένων
- Επειδή η εγκατάσταση μονάδων καυσίμων κι ασφάλτου στην ευρύτερη περιοχή υποβαθμίζει άμεσα το προϊόν του κλάδου και προσθέτει ένα άμεσο και ορατό κίνδυνο καταστροφής του
- Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να έχει αλλάξει μέσα σε διάστημα έξι μηνών, από την έκδοση του ΠΔ μέχρι την έκδοση της ανωτέρω Απόφασης μέσα στο ίδιο Υπουργείο!
- Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε ποιοι “ιδιαίτεροι λόγοι” μπορεί να κινητοποίησαν και οδήγησαν την αρμόδια Υπηρεσία στην έκδοση αυτής της Απόφασης!
- Επειδή παρουσιάζονται τεράστιες αντιφάσεις μεταξύ αποφάσεων και ανακοινώσεων των ιδίων των Υπουργείων αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων μεταξύ τους, που δύνανται να οδηγήσουν και σε υπόνοιες «εξωτερικών παρεμβάσεων»
- Επειδή η ανωτέρω απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις θεσμικές και τις προσωπικές σας εξαγγελίες για την στήριξη των παραγωγικών κι αναπτυξιακών για την εθνική οικονομία κλάδων
- Επειδή η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα οδηγήσει άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου το επόμενο διάστημα
- Τέλος επειδή ως Πρωθυπουργός είστε Υπεύθυνος για τις ενέργειες της Κυβέρνησης που θα οδηγήσουν την Υδατοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας στην καταστροφή
Σας καλούμε να εξετάσετε άμεσα και χωρίς αναίτια καθυστέρηση το οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που δρομολογείται με ευθύνη του Υπουργείου και να ενεργήσετε για την επανεξέταση της χορηγηθείσας Απόφασης και την ανάκλησή της ΑΜΕΣΑ».
Ο Π. Πάντος
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ Π.Ε Θεσπρωτίας Παναγιώτης Πάντος από την πλευρά του, σημειώνει τα εξής:
«Δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν έξι μήνες από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος(ΦΕΚ 326/Δ΄/11.05.2022) “Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σε θαλάσσιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού”, με το οποίο ένα πάγιο αίτημα των Υδατοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας ικανοποιήθηκε μετά από αγώνες ετών και η ίδια η πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έρχεται να τοποθετήσει μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΠΟΑΥ.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, «έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, της εταιρείας ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας».
Μιας δραστηριότητας όχι μόνο ασύμβατης με τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και επιζήμιας για τον μεγαλύτερο εξαγωγικό παραγωγικό τομέα, το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής μας.
Η ιστορία της συγκεκριμένης «επένδυσης» είναι γνωστή, δεκαετίες τώρα. Η εμμονή των «επενδυτών» για εγκατάστασή της στη μεθόριο, μια ανάσα από τα σύνορα, είναι επίσης γνωστή.
Όπως γνωστές σε όλους, ενδιαφερόμενους και μη, είναι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του συνόλου των τοπικών αρχών και φορέων επί της εγκατάστασης της συγκεκριμένης επένδυσης, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Ωστόσο αυτές πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων και οι «αρμόδιοι» από τις καρέκλες των Αθηνών αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας, αγνοώντας το παρελθόν, το παρόν του και αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία.
Ως Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας και εκπροσωπώντας το σύνολο των υδατοκαλλιεργητών του Νομού μας, δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη «εγκατάσταση» και καλούμε το Υπουργείο που έδωσε την έγκριση για την συγκεκριμένη δραστηριότητα να την ανακαλέσει άμεσα.
Καλούμε δε τις τοπικές αρχές και φορείς, για μια ακόμη φορά, να κάνουν σαφείς με αποφάσεις τους, ότι η ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου μας, δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ούτε βορά στα επιχειρηματικά σχέδια οποιουδήποτε.
Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι για τις ιχθυοκαλλιέργειες της Θεσπρωτίας, τουλάχιστον ΠΡΩΤΑ ας μην τις υποβαθμίζει με ενέργειες που ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία τους.
Και πάλι θα παλέψουμε, όπως άλλωστε κάνουμε τόσα χρόνια, με όλους τους δυνατούς τρόπους, για να μη συντελεστεί το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα στην περιοχή μας».
Ορίζοντες Ηπείρου
Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Ορίζοντες Ηπείρου στην οποία τονίζουν:
«Ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Ηπείρου, η ιχθυοκαλλιέργεια, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια απειλή.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, της εταιρείας ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας.
Πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη απόφαση για την οποία μάλιστα εδώ και 20 χρόνια, όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν διατυπώσει τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη επιχειρούμενη επένδυση.
Οι Ορίζοντες Ηπείρου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης.
Επισημαίνουν όμως απευθυνόμενοι σε όλους αυτούς διοίκησαν και συνεχίζουν να διοικούν τον τόπο εδώ και 20 χρόνια ότι «οι υδροκέφαλοι του κράτους των Αθηνών» -σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτουλή- δεν αντιμετωπίστηκαν πειστικά από τους «ανεγκέφαλους» της Περιφερείας Ηπείρου.
Ο κ. Πιτούλης είναι από το 2011 αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας και μαζί με τον κ. Καχριμάνη δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για την τελειωτική ακύρωση αυτής της «επένδυσης» που απειλεί την πιο «βαριά βιομηχανία της Ηπείρου».
Την ανυπαρξία και την αδυναμία τους πληρώνουμε σήμερα με τις αρνητικές αυτές εξελίξεις.
Πληρώνουμε ακόμα όλες τις ανόητες δηλώσεις σας κι αυτή του κ. Πιτούλη.
Λύση υπάρχει.
Ας προσφύγει η Περιφέρεια εναντίον του Υπουργείου στο ΣτΕ, ας αφήσει τις ψευτομαγκιές κι ας βάλει το μυαλό να δουλέψει.
Αλλά ποιος το έχασε για να το βρει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή;»
Ο Παύλος Αλεξίου
Ο Παύλος Αλεξίου από την μεριά του έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά τον Σταθμό Συμπίεσης του αγωγού Φυσικού αερίου στην Πέρδικα, κοντά στις καλύτερες παραλίες της, τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι, μέσα στη μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή, τις ανεμογεννήτριες στα βουνά μας, τα αλλεπάλληλα υδροηλεκτρικά στον Καλαμά (τελευταία ακόμη και δίπλα στο Θεογέφυρο), νάσου ξανά και τα Ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας, μέσα στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Το σύστημα, με την υποχώρηση του κινήματος, βρήκε την ευκαιρία να περάσει σε επίθεση σε όλα τα επίπεδα.
Τελικά, όπως λέγαμε και τότε, τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από όλα αυτά είναι πολύ μεγάλα.
Κάποιοι τότε μας κατηγορούσαν ότι είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη.
Τελικά επιβεβαιωνόμαστε τραγικά.
Μήπως πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα, όπως το έβαζε η συνημμένη “προφητική” Προκήρυξη της “Θεσπρωτίας της αντίστασης και του αγώνα”, πριν από 12 χρόνια; Με την οργάνωση, την αντίσταση και τον αγώνα».
Σύλλογος ιχθυοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας
Ο Σύλλογος ιχθυοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Με έκπληξη, αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε για μια ακόμα φορά την πολιτεία να αυτοαναιρείται και ταυτόχρονα να δυναμιτίζει, όχι μόνο τις επιχειρήσεις μας, αλλά και την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας, με πρόβλεψη μάλιστα της τροφοδοσίας της, μέσω θαλάσσης, με τάνκερ και κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων, σε μια περιοχή στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένο το σύνολο σχεδόν των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας.
Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που λίγους μήνες πριν εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022) που καθορίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Με μια ακατανόητη απόφαση τώρα, το ίδιο Υπουργείο, δίνει έγκριση εγκατάστασης μιας εντελώς ασύμβατης και περιβαλλοντικά επικίνδυνης δραστηριότητας, όπως η διακίνηση των πετρελαιοειδών.
Μια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τον μεγαλύτερο παραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της Ηπείρου που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για το περιβάλλον και τον τουρισμό τόσο της Θεσπρωτίας όσο και της Κέρκυρας.
Η συγκεκριμένη «επένδυση» επιχειρείται να εγκατασταθεί στην περιοχή μας από το 2001! Οι αντιδράσεις και η αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών αρχών και φορέων, ήταν και είναι σύσσωμες και καθολικές.
Κι όμως, κάποιοι, εκτός Θεσπρωτίας και εκτός Ηπείρου, αποφασίζουν να θέσουν σε κίνδυνο 28 μονάδες υδατοκαλλιέργειας, 450 εργαζόμενους, τον τουρισμό της Θεσπρωτίας και της Κέρκυρας, για μια δραστηριότητα που ουδείς έχει αντιληφθεί 21 χρόνια τώρα ποιες «ιδιαίτερες ανάγκες» της Θεσπρωτίας, της Ηπείρου ή της χώρας, θα εξυπηρετήσει.
Αδυνατούμε να εξηγήσουμε ποιος ιθύνων νους δεν αντιλαμβάνεται πως η συνύπαρξη πετρελαιοειδών και ιχθυοκαλλιέργειας δεν είναι εφικτή καθώς η παραμικρή θαλάσσιαθα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή, καταστρέφοντας για χρόνια το περιβάλλον και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις μας, θέτοντας σε κίνδυνο τις 450 θέσεις εργασίας που οι υδατοκαλλιέργειες προσφέρουν στον τόπο και τις ακόμα 450 που προβλέπεται να δημιουργηθούν άμεσα, μετά τη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ.
Ζητάμε την άμεση ανάκληση της παράλογης αυτής έγκρισης.
Σημειώνουμε πως οι φορείς και οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας, αυτοί που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, έχουν αποδείξει όποτε χρειάστηκε με δυναμικές κινητοποιήσεις, ότι οι καταστροφικοί σχεδιασμοί που γίνονται πίσω από τις πλάτες μας, δεν γίνονται ανεκτοί.”