ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΣΤΟ Μ. ΠΑΠΙΓΚΟ
Κάνει ένα βήμα πίσω η Περιφέρεια Ηπείρου στην κόντρα της με τους κατοίκους του Μικρού Παπίγκου, οι οποίοι αντιτίθενται στην κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο χωριό, θεωρώντας πως θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα από τη λειτουργία του έργου, στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Οι κάτοικοι του Μικρού Παπίγκου δεν είναι αντίθετοι σε ένα έργο ορθής διαχείρισης των λυμάτων, το οποίο επιθυμούν και ανέμεναν από τον Δήμο Ζαγορίου και την Περιφέρεια Ηπείρου επί σειρά ετών. Ζητούν, όμως, την ακύρωση του έργου που ανέθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου τον Μάρτιο 2024, ενώ υπέβαλαν στο ΣτΕ τεκμηριωμένη τεχνική έκθεση από ειδικευμένους μηχανικούς και προτείνουν, ως καλύτερη λύση, τη μεταφορά των λυμάτων στον υφιστάμενο γειτονικό Βιολογικό Καθαρισμό Μεγάλου Παπίγκου, με χαμηλότερο κόστος κατασκευής, σαφώς μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και επιμερισμό κόστους συντήρησης μεταξύ των δύο οικισμών (Μικρού και Μεγάλου) Παπίγκου.
Τον Μάιο του 2024, κάτοικοι και επιχειρήσεις του Μικρού Παπίγκου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 1.100.000 Ευρώ. Όπως αναφέρεται σε σχετική τους ανακοίνωση, στις 14/5/2024, με τρία χρόνια καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου συνάντηση ενημέρωσης κατοίκων σχετικά με το έργο που ζητήθηκε από τη Δημοτική Κοινότητα Παπίγκου, στην οποία τόσο ο μελετητής της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Ζαγορίου, αλλά και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, ήταν ανένδοτοι, περιέγραψαν πως το έργο είναι ορθά μελετημένο, δεν επιδέχεται αλλαγών και απέρριψαν συνολικά τα επιχειρήματα των κατοίκων που παραβρέθηκαν.
Ενάμιση μήνα μετά ωστόσο, η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει πίσω καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση των κατοίκων, την περασμένη Παρασκευή 28/6/24 η Περιφέρεια Ηπείρου απέστειλε έγγραφο στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο δηλώνει ότι δεν θα ξεκινήσει εργασίες στο Μικρό Πάπιγκο για το έργο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, οπότε αναμένεται και να αποφασιστεί η αναστολή εργασιών στο επόμενο στάδιο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέταζε αίτημά των κατοίκων για προσωρινή διαταγή διακοπής εργασιών του έργου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στην Επιτροπή Αναστολών τον Σεπτέμβριο 2024 και της αίτηση ακύρωσης που είναι προσδιορισμένη στις 6/11/2024.
Οι κάτοικοι δηλώνουν ανακουφισμένοι για την πρώτη αυτή εξέλιξη, εξακολουθούν να επιθυμούν να εισακουστούν τα δίκαια επιχειρήματά τους και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στα επόμενα στάδια, εφ’ όσον ο Περιφερειάρχης εμείνει στη συνέχιση αυτού του, πλημμελώς μελετημένου και επιβλαβούς για το χωριό τους, έργου.
Γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι
Θυμίζεται πως οι βασικοί λόγοι που προβάλλουν στην προσφυγή τους οι κάτοικοι του Παπίγκου είναι:
- Ουδέποτε (από το 2021) έγινε ενημέρωση και διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τους κατοίκους για το σημείο χωροθέτησης του έργου που βρίσκεται λίγα μέτρα από τα σπίτια, δηλαδή, πρακτικά μέσα στον ιστορικό παραδοσιακό οικισμό!
- Δεν εξετάστηκε, ως όφειλε από το Νόμο, καμμία εναλλακτική μελέτη διαχείρισης των λυμάτων ή χωροθέτησης σε άλλο σημείο πιο μακριά από τον οικισμό
- Ειδικότερα, δεν εξετάστηκε η εναλλακτική μεταφοράς των λυμάτων στο γειτονικό (μόλις 2 χλμ μακριά) Βιολογικό Καθαρισμό του Μεγάλου Παπίγκου που έχει κατασκευαστεί εδώ και μία 10ετία, βρίσκεται 1 χλμ έξω από τον οικισμό, κόστισε συνολικά λιγότερο από 600.000 Ευρώ!, ο οποίος έχει και επαρκή δυναμικότητα να εξυπηρετήσει και τους δύο οικισμούς.
- Η εγκατάσταση, εάν υλοποιηθεί, θα έχει σημαντικές οχλήσεις από οσμές (προβλέπει ανοικτές δεξαμενές), από θόρυβο (24ωρη λειτουργία αντλιών και μηχανών), καθώς και υγρασίας και εντόμων από την διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων.
- Η συντήρηση της εγκατάστασης, εφόσον λειτουργήσει, θα είναι πολυέξοδη και θα επιβαρύνει ετήσια τα μόλις 20-30 ανοικτά σπίτια και επιχειρήσεις ενός μικρού χωριού!
- Ενώ το Ζαγόρι εντάσσεται πλέον στον κατάλογο της UNESCO και είναι εδώ και πολλά χρόνια ανακηρυγμένος Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και Ιστορικός Οικισμός, η ίδια η Περιφέρεια Ηπείρου χτίζει εντός του οικισμού μία εγκατάσταση που χαρακτηρίζεται βιομηχανική, με όλες τις επιβαρύνσεις που αυτή θα επιφέρει!