ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2023
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023, με τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να δίνουν τη δική τους «μάχη» για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Συγκεκριμένα, τα ΕΠΑΛ ξεκινούν τις εξετάσεις αύριο, ενώ τα ΓΕΛ μεθαύριο. Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές εξετάσεις, πέραν αυτών που αφορούν: στον τρόπο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση.
«Κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια» θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, διαβεβαιώνουν με ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αφορμή τη νέα κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε για δύο συνεχείς μέρες, με στόχο την παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου.
Επιπλέον, τονίζουν ότι «κανένας μαθητής της Γ’ λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων». Υπογραμμίζουν, δε, ότι η πλατφόρμα του ΕΔΥΤΕ είναι «απολύτως διακριτή» από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Όσον αφορά τις απολυτήριες εξετάσεις, παρά το πρόβλημα που προέκυψε και σήμερα, τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.
Μείωση των υποψηφίων
Το 2017 συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 85.908 υποψήφιοι από την κατηγορία των Γενικών Λυκείων. Το 2018 κατέθεσαν αίτηση στα σχολεία τους για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις 86.301 μαθητές και μαθήτριες από τα ημερήσια Γενικά Λύκεια. Από εκεί και μετά, οι αριθμοί αρχίζουν να… πέφτουν: 81.930 άτομα το 2019 από την ίδια κατηγορία, 72.257 το 2020, ενώ το 2021 ο αριθμός τους ανέβηκε ελαφρά και έφτασε τις 75.435. Εφέτος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας (που δεν δίνουν ακριβή αριθμό) υπολογίζουν ότι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις περίπου 85.000 υποψήφιοι συνολικά από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, με τη δεύτερη κατηγορία ετησίως να περιλαμβάνει περίπου 15.000 άτομα. Κατ’ επέκταση, οι εφετινοί υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικά από την (πολυπληθέστερη) κατηγορία των Γενικών Λυκείων υπολογίζονται μεταξύ 70.000 και 74.000 ατόμων.
Τι ακριβώς συμβαίνει; «Παράλληλα με τη μείωση των υποψηφίων, βλέπουμε μια μετατόπιση μεταξύ των επιστημονικών πεδίων τα τελευταία χρόνια που δείχνει έναν εσωτερικό πανικό» λέει σχετικά ο εκπαιδευτικός και αναλυτής στατιστικών στοιχείων των πανελλαδικών εξετάσεων Γ. Χατζητέγας.Θυμίζει έτσι και την επιστροφή των Λατινικών πριν από δύο χρόνια στην εξεταστική διαδικασία των Ανθρωπιστικών Επιστημών με μια δυσνόητη εισαγωγή στο σχολικό βιβλίο (που έγινε μια προσπάθεια να διορθωθεί πέρυσι) και με αρκετά νέα κεφάλαια.
«Αν το δούμε σε επίπεδο ποσοστών, το 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών «άδειασε» πέρυσι και πρόπερσι» δηλώνει. «Συνολικά δε, στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι υποψήφιοι για το πεδίο αυτό, από ένα ποσοστό 32% στον συνολικό αριθμό υποψηφίων, «έπεσαν» στο 25%. Αντιθέτως, ενισχύθηκε το 4ο Πεδίο της Πληροφορικής και της Οικονομίας, το οποίο κέρδισε τους πιθανώς απογοητευμένους των Λατινικών και από 25% των συνολικών υποψηφίων ανέβηκε στο 35%».
Συγκεκριμένα, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι 28.900 υποψήφιοι του 2018 πέρυσι μετά βίας έφτασαν τους 14.000…Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο της Υγείας, οι υποψήφιοι από 15.900 έγιναν 13.600, ενώ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών από 23.000 άτομα έπεσαν στα 14.000 άτομα.
Κινητικότητα και στροφή προς τα Επαγγελματικά Λύκεια
Μια άλλη τάση που διαπιστώνεται εφέτος είναι η μετατόπιση μιας μερίδας των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων προς τα Επαγγελματικά Λύκεια, το μεγάλο κοινό των οποίων εξακολουθεί να απευθύνεται στις Σχολές Μαθητείας ή σε άλλους δρόμους εκτός των ΑΕΙ.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν εφέτος στις 2 Ιουνίου για την κατηγορία των Γενικών Λυκείων (μία ημέρα νωρίτερα, την 1η του μήνα για τα Επαγγελματικά Λύκεια), με μικροαλλαγές στον τρόπο εξέτασης πέντε μαθημάτων (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικά, Φυσική και Πληροφορική).
Για τα παραπάνω, η οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και ψυχοπαιδαγωγός Αιμιλία Αξιωτίδου λέει ότι παραδοσιακά «στην ελληνική κοινωνία η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, με έντονο στρες για τους εφήβους όπως επίσης για τους γονείς». «Ωστόσο, οι εξετάσεις είναι απλώς μια περίοδος δοκιμής αλλά όχι μια κατάσταση όπου κρίνεται όλη τους η ύπαρξη, η επιτυχία και η ευτυχία τους» αναφέρει.
«Το νέο μας σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αποτελεί έναν εξεταστικό φραγμό που λειτουργεί οριζόντια όσο συνδέεται με τη μέση πανελλαδική επίδοση όλων των υποψηφίων κάθε χρονιάς» προσθέτει ο κ. Χατζητέγας. «Ακόμα δηλαδή και αν όλοι γίνουν καλύτεροι, το ποσοστό όσων περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι σταθερό».
Να υπενθυμίσουμε δε εδώ ότι τα παραπάνω αποκάλυψαν το υποκρυπτόμενο πρόβλημα των δεκάδων τμημάτων στα περιφερειακά ΑΕΙ της χώρας που μένουν πλέον κενά.
Και μπορεί εδώ η βούληση της Πολιτείας να ήταν να θεσπίσει ένα σύστημα που θα αποτρέψει την είσοδο στα ΑΕΙ των υποψηφίων με χαμηλές βαθμολογίες (και να το πέτυχε, καθώς οι ίδιοι οι μαθητές και μαθήτριες δεν μπορούν να επηρεάσουν αντίστοιχες αποφάσεις), αλλά θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχη αυστηρότητα και η ύπαρξη τμημάτων των ΑΕΙ με τέσσερις και πέντε εισακτέους, κανένα από τα οποία δεν έκλεισε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε καν υποβαθμίστηκε.