ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Καθιερώθηκε πριν από πενήντα χρόνια από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και από το 1973 έως σήμερα φέρνει στο προσκήνιο τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, προσκαλώντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δεσμευτούν για την προστασία του πλανήτη.
Για το 2023 η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με κεντρικό σύνθημα #BeatPlasticPollution, προτρέπει σε μια παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από 150 χώρες θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας γιορτάζουν φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 40 εκδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα, από την Ήπειρο και τις Πρέσπες ως τη Ροδόπη και τον Έβρο, από την Αττική έως τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες και θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από την Τετάρτη 24 Μαΐου έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δύο εκδηλώσεις με την συμμετοχή μαθητών δύο Δημοτικών Σχολείων των Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκδεορμή ερμηνείας περιβάλλοντος στους Κήπους Ζαγορίου. Οι μαθητές θα ενημερωθούν για τη βιοποικιλότητα και το αγροτικό τοπίο της περιοχής, θα επισκεφθούν το γεφύρι του Μύλου, το νερόμυλο των Κήπων και το γεφύρι του Πετσιώνη. Επίσης θα ενημερωθούν για την σημασία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, καθώς και για τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τις δράσεις του.
Αντίστοιχη εκδρομή έγινε και την περασμένη Παρασκευή, από άλλο δημοτικό σχολείο των Ιωαννίνων.
Προστασία με έργα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων, με δήλωσή του τονίζει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον στην περιοχή μας για το περιβάλλον και αναφέρει τις αποφάσεις που προχώρησαν και τις παρεμβάσεις που έγιναν στη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Παρεμβάσεις που αφορούν τη χώρα και τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και το Νομό Ιωαννίνων ειδικότερα.
Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Αμυρά αναφέρει:
«Ζούμε στη σκληρή εποχή της κλιματικής κρίσης. Σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας δούμε το σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη τετραετία. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σηκώσαμε «ασπίδα» για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Η Ελλάδα απέκτησε Εθνικό Κλιματικό Νόμο, πετύχαμε ρεκόρ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προωθήσαμε την ηλεκτροκίνηση. Για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν δράσεις και μεταρρυθμίσεις, όπως τα Απάτητα Βουνά, οι Δασικοί Χάρτες που για 200 ολόκληρα χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων με τη φύτευση 20 εκατ. δέντρων έως το 2025, το πρώτο Νοσοκομείο για Άγρια Ζώα που ήδη κατασκευάζεται στο Πεντελικό Όρος, οι καθαρισμοί αντιπυρικής προστασίας δασών με το πρόγραμμα Antinero και το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, με χρηματοδότηση απο το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τα Γιάννενα, είμαστε υπερήφανοι που ο Σμόλικας και η Τύμφη ήταν τα δύο πρώτα Απάτητα Βουνά της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό -για μας τους Γιαννιώτες- ότι για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια έγιναν καθαρισμοί και εργασίες πυροπροστασίας στο Νησάκι της Λίμνης και στο δασύλλιο του Φρόντζου που αγκαλιάζει την πόλη, αλλά και οι αναδασώσεις σε Ελεούσα, Κιάφα και Μπάφρα.
Αποσυνδέσαμε από τη δασική νομοθεσία 391.000 στρέμματα αγροτικής γης που ενώ παλιότερα καλλιεργούνταν, για διάφορους λόγους εγκαταλείφθηκαν και στη συνέχεια λόγγιασαν.
Προχωράει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα. Ύστερα από καθυστέρηση δεκαετιών, θα γνωρίζουμε πώς θα προστατεύσουμε τα πλούσια οικοσυστήματα των Ιωαννίνων και με ποιους κανόνες θα επιτρέπονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες δημιουργώντας ένα σημαντικό χωροταξικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας.
Παράλληλα, προωθούμε την ηλεκτροκίνηση στα επιβατικά πλοιάρια της Λίμνης με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία σταθμού φόρτισης στον μώλο, ένα έργο που θα κάνει πράσινο λιμάνι τα Ιωάννινα. Ένα ηλεκτρικό σκάφος θα παραχωρηθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στην ΕΛ.ΑΣ. για περιπολίες στην Παμβώτιδα, με σκοπό την πάταξη της λαθραλιείας και άλλων περιστασιακών υποβαθμίσεων του λιμναίου οικοσυστήματος, ενώ προκηρύξαμε διαγωνισμό για την αγορά αμφίβιου μηχανήματος για τον καθαρισμό των καλαμιώνων στη Λίμνη.
Τέλος, μεγάλη σημασία δίνω στην ανταπόκριση των δήμων του Νομού Ιωαννίνων, καθώς Ζίτσα, Δωδώνη, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Παγώνι συμμετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Μονοπατιών, για να προωθήσουν τον οικοτουρισμό και την τοπική τους ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον».
Η Μ. Τζούφη
Η υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Έχουμε την τύχη να κατοικούμε στο Νομό Ιωαννίνων, σε μια πανέμορφη ορεινή περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας, όπου ο φυσικός της πλούτος και η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά δεν έχει -τουλάχιστον ακόμα- αλλοτριωθεί από την εμπορευματοποίηση και την αλόγιστη τουριστικοποίηση. Η περιοχή μας, με τα ορμητικά ποτάμια, τη μυσταγωγική Παμβώτιδα και τις μαγευτικές ορεινές λίμνες, τις επιβλητικές βουνοκορφές, τα αλπικά λιβάδια και τους σπάνιους βιότοπους, προσφέρει σε όλους μας ένα μοναδικό περιβάλλον που πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζει ακριβώς αυτό το «καθήκον», όπως και την άμεση υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Έχει έρθει η ώρα να συμφωνήσουμε πως δε νοείται βιώσιμη ανάπτυξη δίχως συγκροτημένη πολιτική για το περιβάλλον, διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων.
Δε νοείται να μιλάμε για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όταν ξεδιπλώνονται σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, όταν οι κυβερνήσεις λειτουργούν σαν γραφεία τακτοποίησης αυθαιρέτων και επανακαθορίζουν αυθαίρετα τα όρια των οικισμών (βλ. Πάπιγκο). Επίσης, η πλειοψηφία της Βουλής δεν μπορεί να ψηφίζει αντιπεριβαλλοντικούς νόμους (πχ: 4685/2020) και να καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τη στιγμή που οι Δασικοί Χάρτες, το Κτηματολόγιο και τα προεδρικά διατάγματα για τις περιοχές NATURA και τη λίμνη των Ιωαννίνων, παραμένουν ανολοκλήρωτα.
Δεν μπορεί ακόμα το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων να πνίγεται για μέρες στην αιθαλομίχλη, επειδή οι κάτοικοι στρέφονται στην υπερβολική καύση ξύλων λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Όπως επίσης, η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν μπορεί να έχει θέσει σε ένα «πράσινο» μέλλον.
Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής, τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή μας, θέτοντας στο επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την άνευ όρων διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.”