Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την κοινωνική κατάσταση στην Ήπειρο αντλούνται από την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον κίνδυνο φτώχειας.
Όπως προκύπτουν από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC), έτους 2020 της ΕΛΣΤΑΤ, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2019, ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 28,9% του πληθυσμού της Χώρας (3.043.869 άτομα), παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2019 κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες (3.161.936 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 30,0% του πληθυσμού).
Η αύξηση αυτή δεν απηχεί ωστόσο τη σημερινή προβληματική κατάσταση, καθώς στα εισοδήματα του 2019 δεν υπήρχε το δεδομένο της πολύπλευρης κρίσης λόγω κορονοϊού.
Σε πέντε Περιφέρειες (Ιόνια Νησιά, Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Ήπειρος) καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχειας χαμηλότερα από αυτό του συνόλου της Χώρας, ενώ σε οκτώ Περιφέρειες (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Δυτική Ελλάδα) τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα.
Στην Ήπειρο το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ανέρχεται στο 16,9%, δηλαδή σχεδόν ένας στους έξι κατοίκους της Ηπείρου αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Τα πράγματα στην Ήπειρο ήταν σαφώς χειρότερα τα προηγούμενα χρόνια, με βάση τη σύγκριση των αριθμών, ωστόσο ιδιαίτερη αξία θα έχει η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, μόλις ενσωματωθεί σε αυτή ως δεδομένο και η κρίση του κορονοϊού, ώστε να υπάρχει μία ακριβής εικόνα.
Χρήσιμο εύρημα της σχετικής έρευνας αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η φτώχεια επιμένει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να διαφαίνεται κάποια σημαντική τάση μείωσής της.
Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. έχει ως στρατηγική της το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020», αναφορικά με την καταπολέμηση της φτώχειας. Έχει τεθεί ως στόχος «να μειωθούν κατά 20 εκατομμύρια τα άτομα που βρίσκονται ή που κινδυνεύουν να βρεθούν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό» έως το έτος 2020.