ΣΥΡΙΖΑ
Ιστορικές οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς με το κείμενο της «Ομπρέλας», μετά από μία θυελλώδη και επεισοδιακή συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. επισφραγίστηκε το διαζύγιο με τη νέα ηγεσία και τη νέα πραγματικότητα στο κόμμα. Προαναγγελθέν διαζύγιο, καθώς είχαν προηγηθεί πολλά θερμά επεισόδια, με αποκορύφωμα τη σύγκρουση με το νέο πρόεδρο και την αποχώρηση.
Όπως είχε προαναγγείλει η «Ομπρέλα» με κείμενο της ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το κόμμα. Το κείμενο υπογράφουν 46 μέλη της μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές, οι Πέτη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι τρεις που είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας οι κ.κ. Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης αλλά και οι Βούτσης, Δρίτσας, Ξανθός μεταξύ άλλων.
Η Ομπρέλα άνοιξε την πόρτα της εξόδου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη για πρακτικές τραμπισμού και διωγμό ιστορικών στελεχών της παράταξης.
«Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του, τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια. Εμείς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.», αναφέρουν. Σε ό,τι αφορά την αυτοκριτική τους συμπυκνώνεται στη φράση: Δεν ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες.
Με υστερόγραφο στο τέλος του κειμένου τα 45 μέλη της «Ομπρέλας» άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου φορέα και εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. «Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της… Η πρακτική του τραμπισμού, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία».
Αργά το βράδυ της Κυριακής και ενώ είχε ανακοινωθεί η αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καθώς ήταν ένα από τα 46 μέλη της «Ομπρέλας» ο Θοδωρής Δρίτσας γνωστοποίησε το κείμενο αποχώρησής του από το κόμμα λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια».
Τσακαλώτος και Πέρκα δεν παραδίδουν έδρες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα που αποχώρησαν να παραδώσουν τις έδρες που πήραν στην πλάτη, όπως είπε, του κόμματος. Στη δευτερολογία του πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε από τους δύο βουλευτές που αποχώρησαν, αλλά και από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου που είχε αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας που, όπως ανέγνωσε, αναφέρει:«Όλοι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα όχι και στους ίδιους».
Οι δύο βουλευτές αναμένεται να κινήσουν σήμερα τις διαδικασίες για την ανεξαρτητοποίησή τους γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους στο προεδρείο της Βουλής.
Εκτός και ο Στέφανος Τζουμάκας
Την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με έντονη κριτική κατά Κασσελάκη ανακοίνωσε και ο Στέφανος Τζουμάκας. «Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα, δεν έχει ηγεσία» ανέφερε σε δήλωσή του.
Η ομάδα των 6+6 δεν αποχώρησε αλλά άσκησε σκληρή κριτική στον Κασσελάκη
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, που καταλογίζει στον πρόεδρο ευτελισμό της πολιτικής και της δημοκρατίας.
- Ομάδα Αχτσιόγλου: Παραμένει στο κόμμα αλλά κατηγορεί τον Κασσελάκη για αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Αριστερά
Με ένα σκληρό κείμενο η ομάδα στελεχών κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου άσκησε σκληρή κριτική, δεν αποχωρούν, παρά σκληραίνουν τη στάση τους: «Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, αναφέρουν και προσθέτουν ότι η ευθύνη για τις εξελίξεις βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα» τόνισαν.
Το κείμενο υπογράφουν 11 πρόσωπα: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.
«Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά» ανέφεραν.
Νωρίτερα κόντρα μεταξύ Κασσελάκη – Αχτσιόγλου προκάλεσε μια τηλεφωνική επικοινωνία που δεν πραγματοποιήθηκε.
«Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του» ανέφεραν κύκλοι της Εφης Αχτσιόγλου.
«Δε χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο» απάντησαν από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη.
Κοινή δήλωση ομάδας Τεμπονέρα
Παραμένουμε στο κόμμα, αλλά δε δίνουμε λευκή επιταγή, ήταν το μήνυμα του Διονύση Τεμπονέρα και τριών ακόμα στελεχών των Φώτη Λαμπρινίδη, Χάρη Τσιόκα και Χρήστο Λαμπρίδη. Χαρακτήρισαν την ομιλία Κασσελάκη «αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες» τονίζοντας ότι «απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.»
«Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων … Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα, ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος. Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο.»
Στις εξελίξεις παρενέβη με ανάρτηση του ο Γιάννης Δραγασάκης. «O νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του & αυτές είναι βαθιά διχαστικές & τραυματικές… Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς» σημείωσε.
Ξεπέρασμα του σκοπέλου περί δημοψηφίσματος και κλείσιμο συνεδρίασης με σύνθημα για φυγή προς τα εμπρός
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αποχώρηση των μελών της Ομπρέλας ζητώντας από τα παριστάμενα μέλη της κεντρικής επιτροπής τα οποία στη συνεδρίαση ήταν επί της ουσίας όλα ή σχεδόν όλα κοντά στην προεδρική πλευρά να μην χειροκροτήσουν για αυτό που έχει συμβεί. «Δεν μπορούμε να προσβάλλουμε όσους βάσισαν τις ελπίδες τους σε αυτούς τους ανθρώπους» είπε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε κάνοντας ένα βήμα πίσω, να γεφυρώσει το χάσμα που είχε δημιουργηθεί με στελέχη που δεν συντάσσονται με τους διαφωνούντες αλλά είναι πιο κοντά σε εκείνον, ωστόσο σημείο έντονης τριβής αποτέλεσε το ζήτημα του δημοψηφίσματος για διαγραφές.
Πρώτον ξεκαθάρισε ότι με τις αποχωρήσεις δεν υπάρχουν πλέον διαγραφές, άρα κανένας λόγος δημοψηφίσματος. Δεύτερον, παρά το ότι αναφορά στο κείμενο της τελικής απόφασης δεν θα υπήρχε για δημοψήφισμα, υπήρξαν 6 στελέχη Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης τα οποία ζητούσαν να ξεκαθαρίζεται στο κείμενο της απόφασης ότι δεν θα υπάρχουν δημοψηφίσματα για διαγραφές. Προφανώς επιδιώκοντας να αποκλείσουν τέτοιο ενδεχόμενο και στο μέλλον.
Ο πρόεδρος ανακοίνωσε από το βήμα της κεντρικής επιτροπής ότι θα υπάρχει διατύπωση στο κείμενο για τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις ότι δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας. Και έστειλε ενωτικό μήνυμα: «Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε και ζήτησε τα στελέχη να αναβάλουν αναλάβουν την ευθύνη τους και να δηλώσουν το παρών, εργαζόμενα για την επόμενη μέρα του κόμματος που έχει αρχίσει.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης στελέχη με δηλώσεις έδωσαν το σύνθημα για φυγή προς τα εμπρός.
«Και προσωπικά και συλλογικά μας λυπεί η αποχώρηση των συντρόφων μας και διεκδικούμε πάντα να έχουμε τη μεγαλύτερη δυναμική, δεν περισσεύει κανείς από αυτήν την μάχη και πρέπει για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας να είμαστε περισσότεροι και περισσότερες, δήλωσε ο πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
«Σε μία κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε όρθιοι, να προχωρήσουμε μπροστά για τις μεγάλες προκλήσεις του αύριο για τις μεγάλες προκλήσεις τις επόμενες ημέρας» δήλωσε ο Γιώργος Βασιλειάδης, Αν. Γραμματεας ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχουμε την εντολή να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο χωρίς ιδιοκτησίες με μόνοι μας εντολή και μόνο μας καθήκον την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μητσοτάκη» σχολίασε η βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ, Νινα Κασσιμάτη.
Σημειώνεται πως ομόφωνα ψηφίστηκε η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.