-Με στόχο να επιστρέφουν τα χρήματα στους ΟΤΑ για να αυξηθεί η ανακύκλωση η κυβέρνηση ψήφισε σχετική τροπολογία, όμως η αυτοδιοίκηση θα περιμένει το ΣτΕ. Στα 2 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος για την Ήπειρο.
Καλή η ανταποδοτικότητα, καλύτερη όμως η κατάργηση. Αυτό επιλέγει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σε ότι αφορά το δυσβάσταχτο για τους δήμους και κατ΄ επέκταση για τους πολίτες, Τέλος ταφής των απορριμμάτων που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2012 και με αναστολή εφαρμογής για κάποιες χρονιές, επανήλθε από το 2022. Μπορεί η κυβέρνηση δια του υπουργού Εσωτερικών να ψήφισε χθες τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για να γίνει ανταποδοτικό και να επιστρέφει για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, στην οποία η χώρα υστερεί σημαντικά και απειλείται με πρόστιμα από την Ε.Ε., η ΚΕΔΕ ωστόσο εμμένει στην κατάργησή του και αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε μαζί με 164 δήμους. Για τους 18 δήμους της Ηπείρου το Τέλος για το 2025 υπολογίζεται στα 2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι 800.000 ευρώ καταβάλλονται από τον δήμο Ιωαννιτών. Η ανταποδοτικότητα που νομοθετεί η κυβέρνηση ναι μεν θα συμβάλλει στην υλοποίηση έργων στην διαχείριση των στερών αποβλήτων, αλλά δεν απαλλάσσει τους Ηπειρώτες από ένα πρόσθετο κόστος στα όσα πληρώνουν ήδη ακριβά για τα σκουπίδια τους μέσω του ΦοΔΣΑ.
Αναταποδοτικό και μέσω Οργανισμού Ανακύκλωσης
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, το τέλος ταφής, πλέον, γίνεται ανταποδοτικό προς τους ΟΤΑ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του τέλους, απεμπλέκονται ο ΕΔΣΝΑ και οι ΦΟΣΔΑ από τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους, το οποίο θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, απευθείας μέσω των δημοτικών τελών τα οποία εισπράττουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό των δήμων.
Επιπλέον, με την ίδια διάταξη, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αυξάνονται κατά 118 εκατ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, είπε ότι το θέμα του Τέλους ταφής απασχολεί την αυτοδιοίκηση εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια και αποτελεί ένα αντικίνητρο προκειμένου να ενισχυθεί η ανακύκλωση και η χώρα να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς στον τομέα αυτό.
Με την διάταξη αυτή της τροπολογία είπε ο κ. Λιβάνιος «επέρχονται μια σειρά από σημαντικών αλλαγών όπως: Θεσπίζεται ρητά η ανταποδοτικότητά του και το 85% του Τέλους ταφής θα επιστρέφει τους δήμους και στους Φο.Δ.Σ.Α για μηχανήματα και σχετικές δράσεις ανακύκλωσης. Το υπόλοιπο 15% θα αξιοποιείται για αποκατάσταση κυρίως χώρων ΧΑΔΑ ή παλαιών ΧΥΤ όπου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές δημοτικές αρχές. Συνεπώς το τέλος ταφής επιστρέφεται στο 100% στους ΟΤΑ. Παράλληλα, απλοποιείται η διαδικασία απόδοσης του Τέλους ταφής εισπράττοντάς το απευθείας από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και όχι πλέον δια μέσω από τους δήμους.
Το σημαντικότερο, όμως όλων, είναι ότι ενισχύονται οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι κατά 118 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ είναι για να καλυφθεί η αύξηση του μισθολογικού κόστους λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού του επιδόματος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που είναι σε συνέχεια της αύξησης των 53 εκατ. ευρώ που δόθηκε από 1/1/2025. Ο κ. Λιβάνιος, ανέφερε ότι «η διάταξη αυτή για το τέλος ταφής, έγινε σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος -Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Από τα 118 εκατ. ευρώ, τα 48 θα πάνε στους δήμους για τις μισθολογικές ανάγκες τους και τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ θα πάνε με απόφαση της ΚΕΔΕ σε δήμους και το ποσό αυτό είναι σχεδόν ίσο με το με το ποσό του Τέλους ταφής που καταβάλλουν οι δήμοι κάθε χρόνο , πλην της Αττικής. ‘Αρα, ουσιαστικά, ενισχύουμε οικονομικά τους δήμους για να αντιμετωπιστεί η δαπάνη που προκαλείται στους προϋπολογισμούς τους από το τέλος ταφής»
Ευελπιστεί στην κατάργηση μέσω ΣτΕ η ΚΕΔΕ
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ επανήλθε προς συζήτηση το θέμα του Τέλους ταφής των απορριμμάτων, με αφορμή την ψήφιση την ίδια μέρα στη βουλή, της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου ξεκαθάρισε ότι η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της για κατάργηση του παράνομου και αντισυνταγματικού τέλους ταφής των απορριμμάτων. Υπενθύμισε ότι προσδιορίστηκε από το Συμβουλίου της Επικρατείας για 15 Οκτωβρίου 2025 η εκδίκαση της προσφυγής της ΚΕΔΕ και 164 δήμων με αίτημα την κατάργησή του και «ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχει αίσιο τέλος».
Σε ότι αφορά στη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε «τη συνέπεια μεταξύ λεγομένων και πραττομένων» του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, ενώ τη χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη καθώς θεσπίζεται ρητά η ανταποδοτικότητα του τέλους ταφής, που σημαίνει επιστροφή του εισπραττόμενου ποσού στους δήμους, ενώ μεριμνά και για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος των ΧΑΔΑ.
Εξίσου ευπρόσδεκτη, είπε, είναι και η πρόβλεψη της ρύθμισης να διατεθεί στους δήμους επιπλέον των ΚΑΠ ποσό ύψους 118 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκ. ευρώ είναι για να καλυφθεί η αύξηση των δαπανών που αφορούν το επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και τα υπόλοιπα 70 εκ. ευρώ ως αύξηση των ΚΑΠ, προκειμένου να καλυφθεί η επιβάρυνση των δήμων από το τέλος ταφής για το έτος 2025.