Σε… βιασύνη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να απαντήσει στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Τσίμαρη και όχι σε δική του υπαιτιότητα για καθυστέρηση υποβολής αιτήματος για την βασική οικονομική επιχορήγηση σε πληγέντες από το σεισμό της 8ης Μαρτίου, αποδίδει ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης την αναφορά ότι ο Δήμος του δεν έχει αποστείλει ακόμη στοιχεία. Έχουν εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου 103 αιτήσεις για συνολικό ποσό 244.422,00 ευρώ και το αίτημα με απόφαση Δημάρχου έχει υποβληθεί στο Υπουργείο για χρηματοδότηση.
Μετά την απάντηση του Υπουργείου ακολούθησε και δήλωση της βουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Κεφάλα για καθυστέρηση που οφείλεται στην αυτοδιοίκηση. Θυμίζουμε ότι σε σχετικές διευκρινίσεις, παρόλο που δεν αναφέρονταν κάποιο πρόβλημα για τον ίδιο, προχώρησε και ο Δήμος Ζίτσας που έχει φτάσει στη διαδικασία να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και αναμένει την έγκριση και άλλων.
Ο Δήμος Δωδώνης, όπως αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωση που υπογράφει ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο της έγκυρης και διαφανούς ενημέρωσης των δημοτών του και με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε κονοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων Ιωάννη Τσίμαρη κάνει γνωστά τα ακόλουθα:
-Η απάντηση του Δήμου στη διαβίβαση της κοινοβουλευτικής ερώτησης εστάλη στο Υπουργείο στις 3 Ιουλίου μέσα στην προθεσμία που είχε δοθεί. Ωστόσο το ίδιο το Υπουργείο επέλεξε να απαντήσει στον βουλευτή δύο ημέρες νωρίτερα και χωρίς να έχει τα στοιχεία του Δήμου Δωδώνης.
-Αμέσως μετά τον σεισμό της 8ης Μαρτίου η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής αιτήσεων (22 Απριλίου 2026), ο Δήμος μας κατέγραψε συνολικά 228 αιτήσεις δικαιούχων, καθώς και 20 εκπρόθεσμες αιτήσεις.
-Στο πλαίσιο των διαδικασιών, ο Δήμος Δωδώνης είχε αιτηθεί προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης την επέκταση του χρονικού ορίζοντα υπολογισμού των ζημιών (από τις 6/4/2026) προκειμένου να συμπεριληφθούν βλάβες από μετασεισμούς, αίτημα το οποίο, δυστυχώς, απορρίφθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου.
-Παρά τις δυσκολίες, η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση και στις 16 Ιουνίου εισηγήθηκε την έγκριση 103 αιτήσεων, συνολικού ποσού 244.422,00 ευρώ, απόφαση που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 100/2026 Απόφαση Δημάρχου και έχει ήδη υποβληθεί προς το Υπουργείο για χρηματοδότηση.
Για τις αιτήσεις πολιτών που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο Δήμος Δωδώνης διευκρινίζει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε ελλείψεις φακέλων, οι οποίες πρέπει να συμπληρωθούν άμεσα, καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής στο Υπουργείο είναι η 7η Σεπτεμβρίου 2026.
Συγκεκριμένα, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μεριμνήσουν για την τακτοποίηση των εξής εκκρεμοτήτων, όπου αυτές υφίστανται:
–Κατάθεση Δελτίου Επανελέγχου: Απαραίτητο έγγραφο από τη Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.
–Αντιστοίχιση στοιχείων: Διόρθωση αναντιστοιχιών στον αριθμό μελών της αίτησης σε σχέση με το έντυπο Ε1.
– Στοιχεία παροχής ρεύματος: Διόρθωση τυχόν αναντιστοιχιών στα στοιχεία ηλεκτροδότησης.
–Υπεύθυνες Δηλώσεις: Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων δηλώσεων συναίνεσης.
Ο Δήμος Δωδώνης, καταλήγει η ανακοίνωση, παραμένει στο πλευρό των πληγέντων και διαβεβαιώνει ότι κάθε αίτηση θα εξεταστεί με πλήρη διαφάνεια, μόλις προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.














