Σε μια χρονιά που όλα έχουν ξεκινήσει υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, είναι δύσκολο να μην εξελιχθούν κιόλας κάπως έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς ο ΠΑΣ Γιάννινα υφίσταται στις πρώτες αγωνιστικές της Super League 2 τα απόνερα του καλοκαιριού, όπου δεν πρόλαβε να κρατήσει κορμό παικτών, δεν πρόλαβε να κάνει με ηρεμία μεταγραφές, δεν ξεκίνησε νωρίς προετοιμασία και δεν έκανε φιλικά παιχνίδια.
Υπό το πρίσμα αυτό, τα δύο πρόσωπα που έδειξε η «κυανόλευκη» ομάδα στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ Β’ είναι φυσιολογικά, αφού στο α’ ημίχρονο η ομάδα είχε λάθος τακτική προσέγγιση και ήταν ουσιαστικά σε άλλο γήπεδο, ενώ στο β’ ημίχρονο μετά το 65’ άρχισε να ανεβάζει την απόδοσή της, όταν ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ είχε «κλειδώσει» τη νίκη. Βέβαια η υπερβολική χαλάρωση και ίσως και η κούραση των φιλοξενούμενων, λίγο έλειψε να στοιχίσει, γιατί ο ΠΑΣ στα τελευταία 10 λεπτά δημιούργησε 3 μεγάλες ευκαιρίες, αλλά σκόραρε στη μία, περιορίζοντας τελικά την έκταση της ήττας στα επίπεδα του 2-4.
Αλλά και να μπορούσε να πάρει ο ΠΑΣ κάτι περισσότερο δεν τον άφησε και η διαιτησία. Δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για κανέναν, αλλά ο διαιτητής Τασιόπουλος χάρισε στον Κώττα τη 2η κίτρινη κάρτα για παρατεταμένο τράβηγμα στον Μπουλάρι στο 37ο λεπτό, ενώ αμφιβολίες υπάρχουν και για το πέναλτι που δίνει στον ΠΑΟΚ Β’, αφού ο Τσίρης έχει βρει μπάλα και μετά τον Μούστμα, ο οποίος πιθανόν να κάνει και επιθετικό φάουλ.
Επειδή τέτοια σφυρίγματα διαμορφώνουν αποτελέσματα, όπως με τον Νέστο με το γκολ του Κόντε που δεν μέτρησε και όπως με τον Μακεδονικό που δίνεται επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα που χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του και με τον Αριγίμπι έτοιμο να σκοράρει, θα πρέπει στον ΠΑΣ να το δουν σοβαρό το θέμα και να λάβουν τα μέτρα τους. Ένα σφύριγμα κάθε φορά αρκεί να βάλει τον ΠΑΣ με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν διαθέτει ακόμα ομάδα που θα κερδίζει και τους διαιτητές.
Το προσπερνάμε, όμως, το θέμα αναγκαστικά, γιατί ο ΠΑΣ πρέπει να δουλέψει περισσότερο και να πάρει μαθήματα από τα δικά του λάθη και όχι των διαιτητών.
Στο αγωνιστικό σκέλος, ο ΠΑΟΚ Β’ φάνηκε καλύτερα προετοιμασμένος για το ματς και πήρε τα ηνία του από τα πρώτα λεπτά. Ο Μούστμα που ήταν εκ των κορυφαίων του ΠΑΟΚ Β’ προειδοποίησε στο 12ο λεπτό, με ωραίο διαγώνιο σουτ, αλλά ο Δήμος με όμορφη εκτίναξη στη δεξιά του γωνία απέκρουσε σε κόρνερ.
Στο 20’ όμως ο ίδιος πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή και από πλάγια θέση δεξιά έπιασε ένα δυνατό συρτό σουτ, με την μπάλα να πηγαίνει στην αριστερή γωνία του Δήμου για το 0-1.
Στο 32′ ο Μπάλντε μετά από ωραία παράλληλο γύρισμα του Αδάμ, από κοντά έγραψε το 0-2 και ο ίδιος στο 45’ τελείωσε τη φάση αντεπίθεσης του ΠΑΟΚ, όπου εκεί εκτέθηκαν οι πάντες, αφού βρέθηκαν αρχικά 5 παίκτες του ΠΑΟΚ να φεύγουν με έναν του ΠΑΣ σε αντεπίθεση και παρά τη μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της φάσης που απλά έφερε τις αριθμητικές ισορροπίες στο 7 επιθετικοί εναντίον 3 αμυντικών, το γκολ δεν αποφεύχθηκε.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη φάση αυτή ο ΠΑΣ ήταν με 10 παίκτες, καθώς είχε τραυματιστεί στο κεφάλι ο Δόσης και δεν είχε προλάβει να μπει ο Τσίρης.
Μοναδική αξιόλογη στιγμή του ΠΑΣ στο α’ ημίχρονο ήταν ένα σουτ του Μπρικάλιατσα στο 39ο λεπτό, με τον Κροάτη να σουτάρει ελάχιστα έξω από την περιοχή και την μπάλα να περνάει 1 μέτρο δίπλα από την εστία του Μοναστηρλή.
Μετά το 0-4 έβγαλε αντίδραση ο ΠΑΣ
Με το 0-3 να βαραίνει ακόμα πιο πολύ τα πόδια των ποδοσφαιριστών, ο κ. Κούστας αποφάσισε να προβεί σε 3 αλλαγές και να αλλάξει τον σχηματισμό από 4-2-3-1 σε 3-4-3, έχοντας Πρεκατέ, Παναγιώτου και Δούμα στα στόπερ, Κρυπαράκο και Μπρικάλιατσα μπακ χαφ, Τσίρη και Συμεωνίδη εσωτερικούς χαφ και στην επίθεση τους Ροζάριο, Αριγίμπι και Μπουλάρι.
Ο ΠΑΣ σε μία ακόμα ανύποπτη στιγμή δέχτηκε γκολ από πέναλτι, με τον Τσίρη να ανατρέπει τον Μούστμα στο 50′ και τον Τσοπούρογλου να ευστοχεί στο 52′, παρότι ο Δήμος έπεσε από τη σωστή γωνία. Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες για το πέναλτι αυτό και μάλιστα αποβλήθηκε ο Ντάσιος από τον πάγκο με 2η κίτρινη κάρτα.
Από εκείνο το σημείο ο ΠΑΣ προσπάθησε να μαζέψει τα κομμάτια του και στο 56′ ο Μούστμα υπέπεσε σε πέναλτι σπρώχνοντας καθαρά τον Μπουλάρι μέσα στην περιοχή. Ο επιθετικός του ΠΑΣ ανέλαβε την εκτέλεση και μείωσε σε 1-4.
Μία αντίδραση από πλευράς ΠΑΟΚ Β’ ήρθε με μια φάση του Αδάμ ο οποίος είχε δοκάρι στο 61′ κι ένα επικίνδυνο σουτ του Μούστμα στο 64′ το οποίο εξουδετέρωσε ο Δήμος και από εκεί και πέρα ο ΠΑΣ το πάλεψε όσο μπορούσε, δείχνοντας να έχει ψυχικά αποθέματα και να θέλει να περιορίσει την έκταση της ήττας, δίχως να τα παρατήσει. Κι αυτό ήταν ό,τι πιο θετικό είδαμε το Σάββατο, γιατί αν κατέθετε τα «όπλα» θα ήταν πολύ κακό σημάδι για τη συνέχεια.
Στο 85′ ο Μπουλάρι είχε ένα τρομερό γυριστό σουτ από τη μικρή περιοχή, με τον Μοναστηρλή να κάνει ενστικτώδη απόκρουση. Στο 87′ ο Αριγίμπι κατάφερε να μείνει όρθιος σε μαρκάρισμα που δέχτηκε, προχώρησε αρκετά μέτρα με την μπάλα, μπήκε στην περιοχή και με καταπληκτικό συρτό φαλτσαριστό σουτ σημάδεψε την αριστερή γωνία του Μοναστηρλή μειώνοντας σε 2-4. Στο 90′ ο Ροζάριο είχε καρφωτή σκαστή κεφαλιά από κοντά, αλλά έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ, ενώ ο Αριγίμπι είχε και μία ακόμα προσπάθεια με σουτ υπό καλές προϋποθέσεις μέσα από την περιοχή, αλλά αυτή τη φορά δεν πήρε φάλτσα η μπάλα για να γυρίσει προς την εστία και έφυγε αρκετά άουτ.
Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή δεν έφερε δυσαρέσκειες και αποδοκιμασίες για το σκορ, αλλά αποθέωση από τους περίπου 2.000 φιλάθλους της ομάδας, που χειροκρότησαν θερμά τους παίκτες του ΠΑΣ, φώναξαν το σύνθημα «εμείς θα σε κρατήσουμε Πανηπειρωτικέ» και έκαναν και χέρια μαζί τους και στις δύο πλευρές των σκεπαστών εξεδρών!
Από τον ΠΑΣ του α’ ημιχρόνου δεν διακρίθηκε φυσικά κανένας, από τον ΠΑΣ της επανάληψης πολύ καλά πήγαν οι Αριγίμπι, Συμεωνίδης, Μπιρικάλιατσα και Μπουλάρι.
ΠΑΣ Γιάννινα (Κούστας): Δήμος, Τουρκοχωρίτης (46′ Συμεωνίδης), Σελιμάι (46′ Αριγίμπι), Παναγιώτου, Δούμας, Δόσης (44′ λ.τ Τσίρης), Μπρικάλιατσα, Κρυπαράκος, Ροζάριο, Φλόρες (46′ Πρεκατές), Μπουλάρι.
ΠΑΟΚ Β (Καραγεωργίου): Μοναστηρλής, Κοσίδης, Πολυκράτης (61′ λ.τ Κιτσάκης), Μπαταούλας, Κώττας (46′ Λούκας), Καλόγηρος, Τσοπούρογλου (77′ Σνάουτσνερ), Αδάμ, Μούστμα, Μπάλντε (89′ Απιατσιόνακ), Μύθου (77′ Γκιτέρσος).
Σιόντης: «Σηκωθήκαμε και δείξαμε ψυχή»
Μέσω αναρτήσεων στα social media έχει επιλέξει να δίνει τον τόνο στους φιλάθλους ο κ. Νίκος Σιόντης, που μετά την μεσημεριανή ανάρτηση πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ Β’, επανήλθε για να σχολιάσει το αποτέλεσμα της ήττας, λέγοντας ότι μπορεί ο ΠΑΣ να είχε ένα τραγικό α’ ημίχρονο, αλλά κατάφερε στο β’ σηκώθηκε στα πόδια του και έδειξε ψυχή. Συμπλήρωσε δε, ότι όσοι μιλάνε σήμερα, θα σωπάσουν στο μέλλον… και τέλος απευθύνθηκε προς όσους “χύνουν δηλητήριο” λέγοντάς ότι “δεν θα τους περάσει”.
Διαβάστε αναλυτικά:
«Σήμερα συσπειρωνόμαστε!
Δρόμος δύσκολος, ψυχή ατσάλι, μαζί σαν μια γροθιά. Όσοι μιλάνε θα σωπάσουν.
ΠΑΣ για πάντα, ιστορία σε εξέλιξη…
Σήμερα χάσαμε ένα παιχνίδι. Όχι όμως τη μάχη, ούτε την ψυχή μας.
Γιατί ο ΠΑΣ δεν είναι απλά μια ομάδα, είναι η φωνή, το πάθος, το αίμα μιας ολόκληρης πόλης και της Ηπείρου.
Μέχρι πριν λίγες μέρες μας είχαν ξεγραμμένους, τελειωμένους, θαμμένους στα τοπικά. Κι όμως… εδώ είμαστε: ζωντανοί, όρθιοι, πιο αποφασισμένοι από ποτέ.
Και σήμερα, στο πρώτο μας επίσημο παιχνίδι στους Ζωσιμάδες, αποδείξαμε ότι δεν θα λυγίσουμε.
Ναι, το πρώτο ημίχρονο ήταν κακό — τραγικό. Αλλά σηκωθήκαμε, δείξαμε ψυχή, παλέψαμε. Γιατί αυτή είναι η μοίρα μας: να ξανασηκωνόμαστε όσες φορές κι αν μας ρίχνουν κάτω.
Ξέρουμε πως ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Θα υπάρξουν εμπόδια, αντιξοότητες, ακόμα και καταστάσεις που δοκιμάζουν την αντοχή μας και τη λογική μας.
Αλλά εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ «σπρωξίματα». Δεν περιμέναμε ποτέ βοήθεια. Μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές θα δίνουμε τις απαντήσεις μας, εκεί που δεν χωράει καμία αμφιβολία.
Όσοι αγαπούν τον ΠΑΣ, ξέρουν και νιώθουν. Δακρύζουν από περηφάνια, γιατί βλέπουν μια ομάδα που στάθηκε ξανά όρθια κόντρα σε όλα. Κι όσοι βιάζονται να κρίνουν ή να σπείρουν δηλητήριο, ας το καταλάβουν: δεν θα τους περάσει… Ούτε τώρα, ούτε ποτέ…
Ο ΠΑΣ δεν σώθηκε για να γίνει έρμαιο κανενός. Σώθηκε για να παλέψει, να ξαναγεννηθεί και να γράψει ιστορία.
Συνεχίζουμε με πίστη, με πείσμα, με τρέλα.
Στο τέλος δεν θα μετράνε τα λόγια, αλλά το χειροκρότημα.
Ο ΠΑΣ ζει. Ο ΠΑΣ αναπνέει. Ο ΠΑΣ ξαναγεννιέται.
Και όσοι μας πολεμούν, θα μένουν να κοιτάνε την πλάτη μας…