ΙΣΧΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, οι υγειονομικοί φορείς όπως η ΕΙΝΗ, οι Σύλλογοι Εργαζομένων των νοσοκομείων ΠΓΝΙ και “Χατζηκώστα” πραγματοποίησαν κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, το πρωί της Τρίτης.
Η κινητοποίηση με ισχνή συμμετοχή είναι η αλήθεια, δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τη σοβαρότητα του θέματος, έγινε λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που θα διαλύσει την εθνική πολιτική για τα ναρκωτικά, δίνοντας εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι φορείς ζητούν ακόμα και αν ψηφιστεί ο νόμος να μην εφαρμοστεί.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ολόκληρη την κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό της “κόντρα σε αυτή την εγκληματική προσπάθεια της Κυβέρνησης”.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου συμμετείχε κι αυτή στην πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ για το υπό διαβούλευση και ψήφιση νομοσχέδιο “Ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης”.
Μέλη της σημείωσαν: “Η κυβέρνηση της ΝΔ, κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – έκτρωμα, που κρατούσε στα συρτάρια από τον Ιανουάριο. Η επιδίωξη της κυβέρνησης να μας αιφνιδιάζει και να προωθήσει αναίμακτα τα εγκληματικά της σχέδια σε βάρος των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, θα πέσει στο κενό.
Η ΕΙΝΗ συντονίζει τον αγωνιστικό της βηματισμό με τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία των εργαζομένων σε όλες τις δομές ψυχικής υγείας και
απεξάρτησης, τους συλλόγους πασχόντων και των οικογενειών τους. Συμμετέχει–στηρίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση
αυτή σε όλη την Ήπειρο”.
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στήριξε κι αυτό την κινητοποίηση “ενάντια στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης”.
“Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή:
- Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης
- Ούτε ένα ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα αρπακτικά των ΜΚΟ, στους κάθε λογής φιλάνθρωπους που εμπορεύονται τον ψυχικό πόνο .
- Όχι στο τσουβάλιασμα των θεραπευτικών προγραμμάτων και στην ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης σε βάρος των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.
- Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την στελέχωση και τον εκσυχρονισμό των υπαρχουσών δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και την ανάπτυξη νέων με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας , ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και απεξάρτησης”, ζητά ο Εργατικό Κέντρο.
ΑΔΕΔΥ: Νομοσχέδιο “πάμε κι όπου βγει” για την ψυχική υγεία!
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία που καταργεί δομές όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ και τα κέντρα πρόληψης ζήτησε και η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων.
Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων καλεί τους εργαζόμενους, τα Σωματεία και όλους τους πολίτες να διαμορφώσουν ένα μαζικό μέτωπο για να υπερασπιστούν ένα Ισχυρό Δωρεάν Σύστημα Ψυχικής Υγείας, την ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ των ΨΝΑ- ΨΝΘ και των Τομέων Ψυχικής Υγείας, τη χρηματοδότηση των Δημοσίων Δομών και την επαρκή στελέχωση, την Διοικητική και θεραπευτική αυτοτέλεια των Δομών Απεξάρτησης.
Η “Σχεδία”
“Μη βάζετε ημερομηνία λήξης στα Κέντρα Πρόληψης” λέει με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» ενώνοντας τη φωνή του με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης και των δομών απεξάρτησης σε όλη τη χώρα, που ζητούν την απόσυρση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» του Υπουργείου Υγείας.
Το ΔΣ της “Σχεδία” υποστηρίζει πως από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, προσπάθησε να καταδείξει ότι τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν πυλώνες της πρόληψης και έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. Θέση την οποία ενίσχυσαν με τις αποφάσεις τους όλοι οι φορείς που απαρτίζουν τη «Σχεδία», το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ενώ το θέμα έφτασε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που επίσης εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα.
“Δυστυχώς, τα Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αποφάσισαν να μην ακούσουν την κοινωνία και εμμονικά προχωρούν στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Ιδιαίτερη δε εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι για τα Κέντρα Πρόληψης δεν προβλέπεται καν η συγχώνευση στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), όπως συμβαίνει για τους φορείς απεξάρτησης. Αντίθετα δρομολογείται η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, άρα και η κατάργησή τους, κάτι που σημαίνει ότι θα διακοπούν οι παρεμβάσεις στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα” σημειώνει η ανακοίνωση και η διοίκηση της “Σχεδία” ζητά:
- Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, που νομιμοποιούν τα Κέντρα Πρόληψης ως εγκεκριμένους φορείς και εξασφαλίζουν τη χρηματοδότησή τους.
• Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της Πρόληψης, της Θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης. Να διαφυλαχτεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα.
• Να παραμείνουν τα Κ.Π εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης και να διατηρηθεί η ταυτότητα, η φιλοσοφία και το περιεχόμενο της Πρόληψης.
• Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και συνολικά.
• Να διασφαλιστεί πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Να υπάρξει Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης στη βάση των αποφάσεων του Σωματείου και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
• Να μη συγχωνευτούν Κέντρα Πρόληψης.
• Να δημιουργηθούν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές που δεν υπάρχουν.
• Να υπάρξει στελέχωση των κενών θέσεων προσωπικού.
Το Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για να πειστεί η πολιτεία για την αναγκαιότητα της ύπαρξης της πρωτογενούς πρόληψης και τη διατήρηση των Κέντρων Πρόληψης, που έχουν να επιδείξουν μετρήσιμο έργο στις τοπικές κοινωνίες. “Ελπίζουμε έστω και την ύστατη ώρα να πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση να πάρει πίσω ένα νομοσχέδιο, που βάζει ημερομηνία λήξης στα Κέντρα Πρόληψης” σημειώνει.