• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Διάφορα

Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», στη Βοστώνη

από Συντακτική Ομάδα
5 Μαΐου 2025
σε Διάφορα
Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», στη Βοστώνη
Share on FacebookShare on Twitter

-Οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης. 

Στο Μουσείο Μπενάκη και με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοσιογραφίας, αλλά και πλήθους κόσμου που σημείωσε το αδιαχώρητο, παρουσιάστηκε στις 29 Απριλίου το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη, με θέμα αυτή τη φορά τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ο συλλογικός τόμος με τα πρακτικά της περυσινής διοργάνωσης «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης».  

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη στη Βασιλίσσης Σοφίας, μίλησαν οι κ.κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιάννης Λοβέρδος, Υφυπουργός Εξωτερικών, Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Ιατρικής και ο κ. Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Το καλωσόρισμα έκανε ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Λασιθίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος (βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός), η κ. Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων, η κ. Αντωνία Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πολυτεχνείου, Μέλος Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η κ. Αικατερίνη Πλακίτση, Καθηγήτρια, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η κ. Κατερίνα Ναυπλιώτη Παναγοπούλου, Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων, π. Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρόεδρος «Καλλιπάτειρας». Για το συλλογικό έργο «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης» μίλησαν οι επιμελητές του τόμου κ.κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Καθηγήτρια, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και Νίκος Μαθιουδάκης, Μεταδιδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανει ο Δρ. Κώστας Λασκαράτος, Δημοσιογράφος – Διευθυντής Τετράδια Πολιτισμού.

Βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου τίμησε για την συνεισφορά και το έργο τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού την κ. Χρυσούλα Κουρκουντή, Εκτελεστική Διευθύντρια του Maliotis Cultural Center και τον κ. Γιώργο Μ. Καντώνη, π. Πρόεδρο του Hellenic College Holy Cross. Από την πλευρά του Maliotis Cultural Center, η κ. Χρυσούλα Κουρκουντή τίμησε για την προσφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό το Μουσείο Μπενάκη στο πρόσωπο των διευθυντών κ.κ. Γιώργη Μαγγίνη και Νίκο Τριβουλίδη και την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ιδρύτρια διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στην ομιλία της η διευθύντρια του προγράμματος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς το πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, κ.  Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος ως Πρόεδρος της Βουλής έθεσε πριν λίγους μήνες το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Η κ. Τσιτσανούδη Μαλλίδη εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες εξέφρασε και προς το πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Νικήτα Πλακιωτάκη, που μαζί με τους βουλευτές κ.κ. Στυλιανό Πέτσα και Νίνα Κασιμάτη, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα δια ζώσης στη Βοστώνη. Εγκάρδιες ευχαριστίες εκφράστηκαν και προς το πρόσωπο του π. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος επί της Προεδρίας του, είχε θέσει υπό την αιγίδα του τις προηγούμενες διοργανώσεις του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου. Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα «Ρόδο Αμάραντο», στο πλαίσιο του έτους Μίκη Θεοδωράκη από τους κ.κ. Άννα Μπιθικώτση και Σωτήρη Δογάνη. 

Το πρόγραμμα της Βοστώνης

Δημοσιογράφοι από 50 και πλέον μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς, πανεπιστημιακοί ερευνητές από δεκάδες Πανεπιστήμια από όλη την υφήλιο και κορυφαίοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, πρόκειται να δώσουν το «παρών» στις εργασίες του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από 24-29 Μαΐου στo Maliotis Cultural Center of Holy Cross στη Βοστώνη. Η διοργάνωση φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης: προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό». Το πρόγραμμα, το οποίο θα προσφερθεί δωρεάν, θα εστιάσει στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και την προσφορά τους στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο ομογενειακό φόρουμ των ΜΜΕ, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν ιδιοκτήτες, διευθυντές και εκπρόσωποι εφημερίδων, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ενημερωτικών ιστοσελίδων από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία. Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα φιλοξενήσει επίσης έκθεση σκίτσων 3 διακεκριμένων Ελλήνων σκιτσογράφων, των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη, Στάθη Σταυρόπουλου, μια ελληνική «νηοπομπή» που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να απευθυνθεί στη διασπορά.

Το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και με τη συμμετοχή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Greek Applied Linguistics Association, του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Study in Greece, του Center for Hellenic Studies του University of Chicago, της Fondazione Vexillum και της Hellenic Association of Political Scientists. Θα πραγματοποιηθεί στο Maliotis Cultural Center στο Brookline και θα υλοποιηθεί μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027). 

Προηγούμενο άρθρο

Σε ιδιώτη η συντήρηση του νέου βιολογικού, εντός του μήνα αποφάσεις για τα τιμολόγια

Επόμενο άρθρο

Αναφορά από τη Μερόπη Τζούφη στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στη σύνδεση φωτοβολταϊκών

Επόμενο άρθρο
fotovoltaika

Αναφορά από τη Μερόπη Τζούφη στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στη σύνδεση φωτοβολταϊκών

Πρόσφατα νέα

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

20 Οκτωβρίου 2025
Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

20 Οκτωβρίου 2025
Αντ. Μπέζας: Τριπλό σχέδιο αντίδρασης στο master plan του λιμένα Ηγουμενίτσας

Αντ. Μπέζας: Τριπλό σχέδιο αντίδρασης στο master plan του λιμένα Ηγουμενίτσας

20 Οκτωβρίου 2025
Γ. ΤΣΙΜΑΡΗΣ: Με κενά ο νόμος για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος

Καθυστερήσεις, αδικία και αδιαφάνεια στα απογευματινά χειρουργεία

20 Οκτωβρίου 2025
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών στο Επιμελητήριο, σύμφωνα με τον Γρ. Γκίκα

Στη δίνη των παραταξιακών αντιπαραθέσεων

20 Οκτωβρίου 2025
Σε…λιμνάζοντα ύδατα η έγκριση, για να έρθει το Π.Δ.

Σε…λιμνάζοντα ύδατα η έγκριση, για να έρθει το Π.Δ.

20 Οκτωβρίου 2025

Δημοφιλή

perifereia_ipirou-750x375

Καλύφθηκαν οι  θέσεις σε 2,5 ώρες…

17 Οκτωβρίου 2025
Ξεκίνημα μεταγραφικών ανακοινώσεων με Κόντε και Φλόρες

Ο αντικαταστάτης του Κόντε στην ενδεκάδαμοναδικός «πονοκέφαλος» του Κούστα

26 Σεπτεμβρίου 2025
Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

1 Οκτωβρίου 2025
Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

7 Οκτωβρίου 2025
Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

30 Σεπτεμβρίου 2025
Βελτίωσε την εικόνα του, όχι το αποτέλεσμα

Βελτίωσε την εικόνα του, όχι το αποτέλεσμα

23 Σεπτεμβρίου 2025
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

20 Οκτωβρίου 2025
Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

20 Οκτωβρίου 2025
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις