Τις σαφώς διακριτές και εν πολλοίς διαφορετικές θέσεις του σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα της περιοχής ως προς τον τρόπο που δρομολογούν έργα και παρεμβάσεις στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών και η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, παρουσίασε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, και πρώην Υπουργός, Σταύρος Καλογιάννης.
Στο πλαίσιο του καθιερωμένου προσωπικού απολογισμού του και της πολιτικής λογοδοσίας του για το έργο του ως βουλευτή, ο κ. Καλογιάννης μίλησε για τις σκέψεις του για την τύχη του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, διαφώνησε ευθέως με τις ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου για τη δημιουργία ενός Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και ουσιαστικά έψεξε το Δήμο Ιωαννιτών πως στο θέμα της διεκδίκησης και μετέπειτα αξιοποίησης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου όπως και σε αυτό της αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη, δεν έχει σχέδιο…
Το Στρατόπεδο Βελισσαρίου
Η υπόθεση της διεκδίκησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου έρχεται ως γνωστόν από πολύ παλιά και συνδέεται με το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Τόσο αυτή όσο και η δημιουργία της προβλεπόμενης από το Ρυθμιστικό Τεχνόπολης, σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη μπορούν να προχωρήσουν ανεξάρτητη από την τύχη του Ρυθμιστικού. Το στρατόπεδο πρέπει να δοθεί στην πόλη για να μετατραπεί σε πάρκο πολιτισμού και πρασίνου, η ανάπτυξη της Τεχνόπολης στο πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και του υπερκείμενου περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού. Αμφότερα τα θέματα ωστόσο, απαιτούν τεκμηρίωση, τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και της κείμενης νομοθεσίας, τόνισε ο κ. Καλογιάννης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τα δύο αυτά θέματα, στη συνέχεια, ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε πως δεν υποστηρίζονται όσο πρέπει από το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια. Για μεν το Βελισσάριο χρειάζεται να παρουσιάσουμε στο Υπουργείο Άμυνας μια τεκμηριωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει τα ανταλλάγματα με το Υπουργείο Άμυνας ώστε το Υπουργείο να αξιοποιήσει εκτάσεις σε άλλη θέση. «Επίσης πρέπει να ετοιμάσουμε ένα πλήρη φάκελο για το τι σκεφτόμαστε για το Πάρκο, προϋπολογισμός, πηγή χρηματοδότησης, ανταποδοτικά οφέλη, ποιο θα είναι το μεγάλο όφελος για την πόλη. Προτείνω να πάρουμε το Ρυθμιστικό Σχέδιο, να το μελετήσουμε, να το διαβάσουμε, να εξελίξουμε τις προτάσεις, να καταθέσουμε καινούργια πράγματα αν δε μας αρέσουν όλα, αλλά πρέπει να έχουμε πρόταση, πλήρη φάκελο για το έργο» σημείωσε απαντώντας στον ισχυρισμό του Δήμου Ιωαννιτών πως το Υπουργείο Άμυνας είναι αμετακίνητο στην άρνησή του για την παραχώρηση. Χρησιμοποίησε μάλιστα παραδείγματα τοπικά αλλά και άλλες περιοχές, όπως η παραχώρηση έκτασης από το ίδιο στρατόπεδο για την κατασκευή της Κενάν Μεσαρέ ή η απαλλοτρίωση των στρατιωτικών αποθηκών στο Αβγό για τη διέλευση της Ιόνιας Οδού, για να τεκμηριώσει την άποψη πως απαιτείται τεκμηριωμένη διεκδίκηση.
Μιλώντας για την Τεχνόπολη που προβλέπει στη ΔΕ Μπιζανίου το Ρυθμιστικό, ο κ. Καλογιάννης αμφισβήτησε ότι αυτό που προωθεί σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου για να στεγάσει εταιρείες όπως η P&I και η TeamViewer είναι αυτό για το οποίο μιλά το Ρυθμιστικό. «Αυτό που επιχειρείται από την Περιφέρεια είναι ένα ασαφές πράγμα για υπηρεσίες και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Γι’ αυτό έχουμε το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο εδώ και χρόνια…» σημείωσε. Εξήγησε πως η Τεχνόπολη λειτουργεί ως βιοτεχνική περιοχή χαμηλής όχλησης όπου έρχονται και εγκαθίστανται εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αλλά για να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα μια τέτοια υποδομή, απαιτεί πολεοδόμηση για κατ’ ελάχιστον έκταση, προβλέπει η νομοθεσία τη σύσταση Φορέα με συμμετοχή των Επιμελητηρίων, της Αυτοδιοίκησης κοκ. «Δεν είναι ένα κτίριο με κρατικό χρήμα και εκεί μέσα στεγάζω υπηρεσίες. Αυτό δεν είναι Τεχνόπολη, είναι άλλο πράγμα…» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, για μια ακόμα φορά, ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με το χειρισμό της υπόθεσης αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη που όπως παραδέχτηκε, πρόκειται να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών. Μίλησε για δύο διεκδικήσεις, Περιφέρειας και Δήμου Ιωαννιτών και σημείωσε πως οι δύο διαφορετικές προτάσεις στερούνται τεκμηρίωσης, οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα πρέπει να διαθέτουν τεχνική υποστήριξη, διαφορετικά αποδεικνύουν πως υπάρχει έλλειμμα σχεδιασμού στο Λεκανοπέδιο και στην ουσία αυτοσχεδιάζουμε για τα μεγάλα θέματα που προκύπτουν. Παρενθετικά ανέφερε και το γήπεδο της ξιφασκίας που δεν γνωρίζουμε που θα χωροθετηθεί, αν δοθεί τελικά στα Γιάννενα, θέμα για το οποίο πρόκειται να επανακαταθέσει ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης, όπως είπε. Για το παλιό Πανεπιστήμιο πάντως, ο κ. Καλογιάννης έδειξε να προτιμά την πολιτιστική χρήση για μέρος του ακινήτου, σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ένα θετικό και ένα «ναυάγιο»
Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στη θετική είδηση της χρηματοδότησης του βόρειου τμήματος του Ε65 και ρωτήθηκε και τοποθετήθηκε για το «ναυάγιο» της χρηματοδότησης του οδικού τμήματος Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τον Ε65 ανέφερε τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει για την Ήπειρο η ολοκλήρωση της σύνδεσης της Θεσσαλίας με την Ήπειρο, μέσω της Εγνατίας, και χαρακτήρησε πολύ θετικό για την Ελλάδα και την Ήπειρο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για ένα έργο ύψους 450 εκατ. ευρώ ευρώ. «Νοιώθω μεγάλη χαρά και μια μεγάλη δικαίωση για τον αγώνα που κάναμε να κρατήσουμε τον άξονα αυτό ζωντανό (σ.σ. το 2013) που μπορεί να αλλάξει σε θετική κατεύθυνση τα πράγματα για την Ήπειρο» ανέφερε ενώ επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αλλάξει τη χάραξη του δρόμου, προσθέτοντας 30 χλμ. στη διαδρομή κάθε Ηπειρώτη καθώς δεν εξετάστηκε ποτέ, αναιτιολόγητα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί υπουργίας Σπίρτζη, η δική του πρόταση για εναλλακτική χάραξη.
Για την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, ο κ. Καλογιάννης αποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό «ναυάγιο» και αυτό που παραδέχτηκε ουσιαστικά ήταν πως η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν προτάθηκε καν από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το έργο δεν πληρούσε τις κατευθύνσεις και τις επιλεξιμότητες για έργα που οριστικοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο μήνες, το Φεβρουάριο του 2021. «Αυτό καθορίζει όλα τα σχετικά με τις αρχές και τους όρους για να μπορεί ένα σχέδιο να είναι επιλέξιμο με βασική αρχή την μη πρόκληση περιβαλλοντικής βλάβης» όπως επεσήμανε.
Ερωτηθείς για τις εναλλακτικές χρηματοδότησης του έργου, ο κ. Καλογιάννης δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Θα πρέπει να δούμε ποιες άλλες μορφές χρηματοδότησης υπάρχουν, θα ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ αλλά είναι πολλά τα κονδύλια για το έργο και πρέπει να δούμε σε κεντρικό επίπεδο αλλά και να εξεταστούν όλες οι άλλες εναλλακτικές λύσεις που δεν εξετάστηκαν καν όπως το Connecting Europe Facilities, όπως είναι η συνέχιση της παραχώρησης του δρόμου σε συνδυασμό με άλλο έργο υποδομής κάτι που είχε γίνει με την Ιόνια Οδό και με τον ΠΑΘΕ (Αθήνα – Λαμία) πριν από χρόνια» σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Καλογιάννης, στο Ταμείο Ανάκαμψης προτάθηκαν από όλη τη χώρα δύο δεκάδες οδικά έργα που δε μπορούσα να χωρέσουν με τίποτα στο πρόγραμμα.
Χωροταξικά και περιβαλλοντικά θέματα
Ο κ. Καλογιάννης επανήλθε για πολλοστή φορά στις προτάσεις του για τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, τις οποίες ουδείς από τους τοπικούς φορείς άκουσε με προσοχή ως σήμερα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Τα ΤΠΣ είναι όμως μια χρονοβόρα διαδικασία, αναμένουμε την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες τους και αναμένουμε επίσης, την έκδοση προδιαγραφών των μελετών για να προχωρήσει η ανάθεση των ΤΠΣ. Από τη στιγμή που προκηρύσσεται μέχρι να ολοκληρωθεί ένα ΤΠΣ χρειάζεται διάστημα τουλάχιστον 3 ετών, άρα έχουμε πολύ δρόμο για να θεσμοθετηθεί ένα ΤΠΣ, όπως είπε.
Το ίδιο, αρκετό χρόνο, απαιτεί και το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας. «Το ΠΔ εκκρεμεί επί δεκαετία και πλέον δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την άμεση θεσμοθέτησή του» τόνισε ο κ. Καλογιάννης εξηγώντας πως βρίσκεται σε εκπόνηση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και αναμένεται εντός του έτους να ολοκληρωθεί. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και η έκδοση του ΠΔ δεν προβλέπεται πριν το τέλος του 2022, όπως εκτίμησε.
Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων υδροδότησης που είναι οξυμένα σε περιοχές όπως η Κόνιτσα, έκανε επίσης αναφορά ο κ. Καλογιάννης, υποστηρίζοντας την προοπτική μεταφοράς νερού στο Λεκανοπέδιο, ενώ για το θέμα που ανέκυψε με τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε σχέση με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, δήλωσε πως πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση, την οποία ερευνά.