• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Πολιτισμός

Η επόμενη ημέρα για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

από Συντακτική Ομάδα
22 Ιουνίου 2023
σε Πολιτισμός
theater-ipeirou_2
Share on FacebookShare on Twitter

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Με θέμα την «επόμενη ημέρα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε» συνάντηση εργασίας το πρωί της Πέμπτης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας τέθηκαν επί τάπητος η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα της Πολιτιστικής Διαδρομής και η καθιέρωση δεικτών αξιολόγησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι «έγινε μια συζήτηση για την ΟΧΕ των Αρχαίων Θεάτρων και για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου, με την παρουσία του κ. Μπένου που μας βοήθησε τα μέγιστα σε όλα. Ευχαριστώ για ό,τι γίνεται στην Ήπειρο».

Ο κ. Μπένος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «σήμερα ήταν μια συναρπαστική μέρα γιατί ανοίξαμε έναν νέο ιστορικό κύκλο. Ο πρώτος ιστορικός κύκλος άνοιξε πριν ακριβώς από δέκα χρόνια. Δώσαμε στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη το πρώτο ολιστικό πρόγραμμα, την πρώτη ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, παράδειγμα για όλη την Ευρώπη, την ΟΧΕ των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου. Τώρα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση που σηματοδοτείται από τρεις μαγικές λέξεις: Λειτουργικότητα, Βιωσιμότητα του Φορέα Διαχείρισης και το τρίτο και σημαντικότερο για μένα είναι ότι δώσαμε όλοι σήμερα μια υπόσχεση ότι από την Ήπειρο θα ξεκινήσει για την Ευρώπη μια απόπειρα για να βάλουμε δείκτες αξιολόγησης στα προϊόντα πολιτιστικού προορισμού».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην έλλειψη χρηματοδότησης του Φορέα Λειτουργίας της Πολιτιστικής Διαδρομής, η οποία συμπίπτει και με το κενό του νόμου σχετικά με τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Στράτος Ιωάννου, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ», ο Πρόεδρος της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» κ. Κωνσταντίνος Ντέτσικας, η Αντιπρόεδρος της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» κα Ελένη Ρόκκου, ο Γενικός Διευθυντής της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» κ. Γιώργος Θεοχάρης και τα στελέχη της Πολιτιστικής Διαδρομής κ. Αριστοτέλης Σταγκίκας και κα Γεωργία Κιτσάκη.

Η ιδέα

Η ιδέα της Πολιτιστικής Διαδρομής που «ένωσε» τα πέντε θέατρα κι έγινε πράξη από την Περιφέρεια Ηπείρου έχει αφετηρία το 2013, εμπνευστή τον Σταύρο Μπένο και το Σωματείο «Διάζωμα». Από τοτε «έπεσε πολύ νερό στο μύλο» για να… τρέξει η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ύψους 37 εκατ. ευρώ η οποία διέθεσε τα περισσότερα κονδύλια σε έργα αποκατάστασης, διαμόρφωσης, ανάδειξης αλλά και απαλλοτριώσεων για «να σώσουμε την κληρονομιά μας και μετά να μπορέσουμε να την αναπτύξουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ηπείρου αε, του φορέα που ανέλαβε να συντονίσει απ το 2019 όλους όσους πλαισίωσαν τον κοινό στόχο της Πολιτιστικής Διαδρομής με βάση τις προοπτικές και τα νέα προγράμματα στην ΕΕ.

Το master plan των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου έφτασε ως τις Βρυξέλλες για να αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια ότι «η Ήπειρος πρωτοπορεί ακόμα και στην Ευρώπη» και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να καταφθάνουν στην περιοχή για να απονείμουν τα εύσημα στους εμπνευστές και στους φορείς της Περιφέρειας. Μέσω του προγράμματος i thea η Πολιτιστική Διαδρομή ως project «επεκτάθηκε» και πέρα από τα σύνορα για να συνεργαστεί με Αλβανούς εταίρους στο Interreg Eλλάδα-Αλβανία 2014-2020, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων(Αρχιτεκτονική Σχολή) και (το βασικότερο) να καταφέρει να δημιουργήσει σήμερα ένα cluster, ένα δίκτυο τοπικών επιχειρήσεων με 70 συμμετέχοντες-μέλη και από τις 4 περιφερειακές ενότητες που στηρίζουν και στηρίζονται από την Πολιτιστική Διαδρομή. Πρόκειται για ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης , μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων και μικρό αριθμό πολιτιστικών φορέων κι οργανώσεων.

Θέλει δουλειά

Παρά τις πιο πάνω προσπάθειες πάντως η κίνηση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ηπείρου όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία για όλη την διάρκεια του προηγούμενου έτους που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία δείχνει ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης και το Νεκρομαντείο είναι οι δύο με την υψηλότερη επισκεψιμότητα στην Ήπειρο.

Η επισκεψιμότητα στα μουσεία είναι ακόμη χαμηλότερη. Φαίνεται δε ότι στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις σχολικές εκδρομές και τις μαθητικές επισκέψεις που γίνονται συνήθως οργανωμένα.

Οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους

Μόλις 3.216 ήταν όσοι βρέθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας στην διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς. Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών καταγράφεται στα Γίτανα.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ    3.216

Αρχ. Χώρος Γιτάνων       2.212

Αρχ. Χώρος Ελέας            899

Αρχ. Χώρος Πύργου Ράγιου        105

Στο Νομό Ιωαννίνων ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος που είναι οργανωμένος και επισκέψιμος είναι αυτός της Δωδώνης. Εντυπωσιακό είναι ότι ο μήνας με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών –πλησίασε τις δέκα χιλιάδες- ήταν ο Μάιος.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ     41.697

Δωδώνη             41.697

Στο Νομό Πρέβεζας το Νεκρομαντείο είναι αυτό που αποτελεί πόλο έλξης. Αφενός εντάσσεται στο πρόγραμμα πολλών σχολικών εκδρομών αφετέρου επιλέγεται κατά κανόνα από ξένους επισκέπτες.

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ         39.558

Κασσώπη            3.568

Νεκρομαντείο Αχέροντα 27.130

Αρχ. Χώρος Νικόπολης  8.860

Η εικόνα από τις επισκέψεις στα Μουσεία που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ακόμη πιο απογοητευτική.

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ 10.243

Άρτας   2.691

Ναός Παρηγορήτισσας 7.552

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ    3.718

Ηγουμενίτσας   3.718

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ     41.380

Βυζαντινό Ιωαννίνων     31.705

Αρχαιολογικό Ιωαννίνων 9.675

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ         8.215

Νικόπολης          8.215

Προηγούμενο άρθρο

6ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στα Ιωάννινα

Επόμενο άρθρο

Επιτέλους μια ανακοίνωση

Επόμενο άρθρο

Επιτέλους μια ανακοίνωση

Πρόσφατα νέα

Ο Κολιοφούκας βασικός υποψήφιος για την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Κολιοφούκας βασικός υποψήφιος για την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα

26 Ιουνίου 2026
9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου  με πλούσιο πρόγραμμα

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου με πλούσιο πρόγραμμα

26 Ιουνίου 2026
9ο Φολκλορικό Φεστιβάλ  από τον ΧΟΙ  στην πλατεία Μαβίλη

9ο Φολκλορικό Φεστιβάλ  από τον ΧΟΙ  στην πλατεία Μαβίλη

26 Ιουνίου 2026
Έμεινε εξαγγελία o δρόμος Καλπάκι-Κόνιτσα

Εκδηλώσεις  Μνήμης και Τιμής  για τον εθνικό ευεργέτη Μιχαήλ Αναγνωστόπουλο στην Κόνιτσα

26 Ιουνίου 2026
sxedia

Ο  Κώδικας Αυτοδιοίκησης… κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης

26 Ιουνίου 2026
Δεν λύνουν το πρόβλημα οι νυχτερινές διελεύσεις στην Εγνατία

Δεν λύνουν το πρόβλημα οι νυχτερινές διελεύσεις στην Εγνατία

26 Ιουνίου 2026

Δημοφιλή

pas-giannina

Επίκειται συνάντηση δικηγόρων Καλαμάρη και ΠΑΣ Γιάννινα

4 Ιουνίου 2026
Αναγκαστικά μένουν όλα «παγωμένα» στον ΠΑΣ Γιάννινα

Αναγκαστικά μένουν όλα «παγωμένα» στον ΠΑΣ Γιάννινα

29 Μαΐου 2026
H αρχή της επόμενης μέρας του ΠΑΣ Γιάννινα

Η φιέστα της ΑΕΚ στα Γιάννενα έφερε αντιδράσεις από οπαδούς του ΠΑΣ

19 Ιουνίου 2026
zosimades-genikh-

 «Καυτή» η ατζέντα του ΠΑΣ Γιάννινα την τρέχουσα εβδομάδα

9 Ιουνίου 2026
Οι ελπίδες αλλαγής σελίδας ξεθωριάζουν καθώς ο Καλαμάρης θα περιμένει την εκκαθάριση της ΠΑΕ

Οι ελπίδες αλλαγής σελίδας ξεθωριάζουν καθώς ο Καλαμάρης θα περιμένει την εκκαθάριση της ΠΑΕ

25 Ιουνίου 2026
Αναβολή σε Γ’ Εθνική και στα γυναικεία πρωταθλήματα λόγω κορωνοϊού

 Ένας μήνας στη διάθεση του ΠΑΣ για να προετοιμαστεί

5 Ιουνίου 2026
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Ο Κολιοφούκας βασικός υποψήφιος για την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Κολιοφούκας βασικός υποψήφιος για την εστία του ΠΑΣ Γιάννινα

26 Ιουνίου 2026
9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου  με πλούσιο πρόγραμμα

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου με πλούσιο πρόγραμμα

26 Ιουνίου 2026
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ