Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η νομική διερεύνηση για την άσκηση προσφυγής σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό και τις επιπτώσεις τους στους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου.
Η ΠΕΔ εξετάζει τη δυνατότητα διεκδίκησης μειωμένων διοδίων και διεύρυνσης των απαλλαγών, με βασικό επιχείρημα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία.
Την πορεία της πρωτοβουλίας παρουσίασε ο πρόεδρος και δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής, κατά την ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Όπως ανέφερε, έχει ήδη ανατεθεί η νομική διερεύνηση της υπόθεσης σε δικηγορικό γραφείο με εμπειρία στις συμβάσεις παραχώρησης, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση στην Αθήνα, κατά την οποία εξετάστηκαν αναλυτικά τα νομικά δεδομένα.
Οι νομικοί σύμβουλοι αναμένεται να καταλήξουν σύντομα στις εισηγήσεις τους για τις δυνατότητες και τη μορφή της προσφυγής.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην τεκμηρίωση της υποβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στους οδηγούς της Εγνατίας Οδού η οποία πρέπει να αποτυπωθεί και ποσοτικά, με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως η ταχύτητα μετακίνησης, η ασφάλεια και η άνεση των οδηγών.
Η ποσοτικοποίηση θεωρείται κρίσιμη για τη θεμελίωση ενδεχόμενης διεκδίκησης μείωσης των διοδίων, καθώς θα επιχειρηθεί να αποδειχθεί ότι οι χρήστες καταβάλλουν αντίτιμο για υπηρεσίες που παρέχονται πλέον σε χαμηλότερο επίπεδο.
Στην επιχειρηματολογία της ΠΕΔ Ηπείρου συνυπολογίζονται επίσης οι επικείμενες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, η προοπτική κατάργησης υφιστάμενων απαλλαγών και το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκές παράλληλο οδικό δίκτυο που να προσφέρει ουσιαστική εναλλακτική διαδρομή.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Παναγιώτη Νταή, η νομική διερεύνηση προσανατολίζεται σε δύο βασικούς στόχους.
Ο πρώτος αφορά τη μείωση των τιμών των διοδίων, με βάση την υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.
Ο δεύτερος αφορά τη διεύρυνση των κριτηρίων απαλλαγής από την καταβολή διοδίων, ώστε να λαμβάνονται υπόψη η εγγύτητα της κατοικίας στον οδικό άξονα και εισοδηματικά κριτήρια.
Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα ειδικών διευκολύνσεων ή απαλλαγών για τους μόνιμους χρήστες της Εγνατίας Οδού, οι οποίοι εξαρτώνται από τον αυτοκινητόδρομο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου διευκρίνισε ότι η όποια νομική ενέργεια θα έχει ως αποδέκτη το Ελληνικό Δημόσιο και όχι απευθείας την εταιρεία παραχώρησης.













