ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Με γοργά βήματα οδεύουμε προς τις δεύτερες κάλπες οι οποίες θα στηθούν στις 25 Ιουνίου. Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να λάβει την δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ωστόσο στην ΠτΔ ότι δεν θα παραλάβει την εντολή.
Κατά τη συνομιλία που είχε με την ΠτΔ, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου του απάντησε:
«Όπως έχω πει, το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση. Αλλά τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ.
Πλέον, η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να υποδεχθεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή.
Ανέλαβε την ευθύνη για την συντριβή
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας έκανε δηλώσεις τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι οδυνηρό, ενώ ανέλαβε ακέραια την ευθύνη.
Αναλυτικά είπε στα κανάλια:
«Όπως ήδη ξέρετε, δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα. Με την απλή αναλογική χάθηκε. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή.
Από εκεί και πέρα δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό.
Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία.
Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό.
Φανταστείτε λοιπόν, έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο, ηγεμόνα πρωθυπουργό.
Συνεπώς, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα, να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη.
Οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταθμούς στα πόδια μας.
Όπως γνωρίζεται οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έναν.
Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω.
Βεβαίως αντιλαμβάνομαι να ζητήσω και μια συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε και μια υπόσχεση, ότι θα δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη, όρθιοι, με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη, αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη Δημοκρατία και τη χώρα, αλλά και να παραμείνει η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».
Ο Ανδρουλάκης
Την ίδια στάση με τον Αλέξη Τσίπρα κράτησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος πέρασε την πύλη του προεδρικού μεγάρου χθες το απόγευμα προκειμένου να λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, παραδίδοντάς την όμως άμεσα.
“Σας κάλεσα γιατί όπως ξέρετε κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος … είναι πλέον η δίκη σας σειρά”, του είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με το Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά: “Σύμφωνα με την λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων, για αυτό επιστρέφω ως άγονη άμεσα τη διερευνητική εντολή”.
Ο σχηματισμός υπηρεσιακής Κυβέρνησης
Εφόσον δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός Κυβέρνησης, το άρθρο 37 του συντάγματος προβλέπει ότι σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό, έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι οι εξής
- Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)
- Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)
- Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)
Αξίζει να σημειωθεί πως η αποδοχή της εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Η ιδιάζουσα κατάσταση της ανάθεσης της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε δικαστικό λειτουργό έγκειται στο ότι αυτή διενεργείται μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης (αφού έχει προηγηθεί μια σειρά ατελέσφορων διερευνητικών εντολών και προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης) και κατά συνέπεια αναλαμβάνει υπό αυτές τις συνθήκες την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
Ορκίζεται την Κυριακή η νέα Βουλή
Στις έξι το απόγευμα της Κυριακής θα ορκισθούν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαϊου. Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Αρχικά προβλεπόταν να συγκληθεί σε σώμα η νέα Βουλή την 1η Ιουνίου- πρόβλεψη που σχετιζόταν άμεσα με το μέγιστο χρόνο που θα μπορούσαν να κρατήσουν οι διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης. Ωστόσο, μετά την απόφαση οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα επισπεύδεται και η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, προκειμένου να είναι εντός των συνταγματικών προβλέψεων η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιουνίου και όχι για τις 2 Ιουλίου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί.
Ποιο σύστημα θα ισχύσει στις επόμενες κάλπες
Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.
Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή. Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου για την ορκωμοσία της.