Η μικρή Silicon Valley κατά τη δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου στήνεται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην περιοχή του αγροκτήματος Πεδινής, μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατόπιν σχετικού αιτήματος της Περιφέρειας.
Πρόκειται για εκτάσεις γύρω στα σαράντα στρέμματα οι οποίες παραχωρούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια. Οι εκτάσεις αυτές θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας που δρομολογεί τους τελευταίους μήνες, η Περιφέρεια Ηπείρου μετά από το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι εταιρείες P&I και Teamviewer οι οποίες εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα τα τελευταία χρόνια, η πρώτη στο Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο Ηπείρου και η δεύτερη σε ιδιωτικό χώρο επί της λεωφόρου Δωδώνης.
Η στέγαση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας – κλάδων Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Βιοτεχνολογίας, Αγροτεχνολογίας, Δημιουργικής Βιομηχανίας, θα προωθήσει την Εφαρμοσμένη Έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων στην Περιφέρεια Ηπείρου, με θετικές επιδράσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής και στη διάχυση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στους κλάδους Αγροτεχνολογίας, Βιοτεχνολογίας και Πληροφορικής, τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την απόφαση του Υπουργείου καλωσόρισε με μεγάλη ικανοποίηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και με δηλώσεις του αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στην παρουσίαση της πρότασης κατά την επίσκεψη στη Γερμανία ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Μάρτιο του 2020.
Για να ικανοποιηθεί το αίτημα, όπως τόνισε χρειάστηκε να κάνει η Περιφέρεια τα σχετικά έγγραφα και να απαντήσει μια πλειάδα υπηρεσιών του Δημοσίου για να τελειώσει η διαδικασία με την παραχώρηση της χρήσης για 25 χρόνια με προαίρεση για άλλα 10 έτη.
Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει χρήματα και από ίδιους πόρους και από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την Τράπεζα Ηπείρου για να συμμετάσχει τουλάχιστον κατά το 1/3 στη διαμόρφωση αυτής της μικρής Silicon Valley, όπως είπε ο Περιφερειάρχης.
Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που έλυσε το γόρδιο δεσμό όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς και τους δύο τελευταίους Υπουργούς Ανάπτυξης, τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά περισσότερο τους επενδυτές, επειδή όπως τόνισε, “το αγώγι ξυπνά τον αγωγιάτη”… καθώς αυτοί ήταν που άνοιξαν τα μάτια στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Τα οικονομικά οφέλη θα είναι τεράστια, τόνισε ο κ. Καχριμάνης αν μια τέτοια δραστηριότητα φέρει 1.500 άτομα προσωπικό όπως προβλέπεται από διάφορες εταιρείες που θα εγκατασταθούν εκεί. Και άλλες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, ενώ παρεμπιπτόντως, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως και στο Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας υπάρχουν ερεθίσματα από εταιρείες ότι τους ενδιαφέρει να αναπτύξουν logistics στην περιοχή καθώς με τον κόμβο της Εγνατίας που κατασκευάζεται δίνεται άλλη δυνατότητα.