Οι αρχιτέκτονες Παύλος Βλαστός και Γεωργίνα Παπαγεωργίου κλήθηκαν να μιλήσουν για πολλοστή φορά για το αρχιτεκτονικό τους σχέδιο που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Είναι βέβαιο πως οι άνθρωποι θα ένοιωσαν ένα έντονο déjà vu (προμνησία επί το ελληνικόν…), όσοι μετείχαν και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ήταν στο ίδιο έργο θεατές… και η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ πήρε την ικανοποίηση ότι παρουσιάζει στην πόλη ένα μεγάλο δικό της έργο και το δοξάζει… Απλά προσπαθεί να ξεχάσει πως προεκλογικά αυτό ακριβώς το έργο το αρνήθηκε τρις…
Η αποψινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τη μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας δεν είχε ουσιαστικό περιεχόμενο, από την άποψη ότι οι όποιες ενστάσεις καταγράφηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους θα ήταν αδύνατο να συμπεριληφθούν σε μια πρόταση που η δημοτική αρχή έχει ήδη στείλει προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Παρ’ ότι ο Δήμαρχος μιλά συνεχώς για ευρείες συναινέσεις κτλ., η δημοτική του αρχή προτίμησε να αποφασίσει μόνη της τη μορφή του έργου και να στείλει την πρόταση προς έγκριση, χωρίς να ακούσει κανέναν, με την πρόφαση των προθεσμιών που τελικά δεν ισχύουν, γιατί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα πήρε παράταση. Αλλά και οι προθεσμίες να ίσχυαν, η δημοτική αρχή είχε από τον περασμένο Σεπτέμβριο όλο το χρόνο για να σχεδιάσει, να προτείνει, να διαβουλευτεί και να αλλάξει… Απλά όλο αυτό είναι σαφές πια, πως δεν ανήκει στη λογική της.
Ο Μωυσής Ελισάφ στην αρχική τοποθέτηση που άνοιξε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είπε από… συνήθεια… πως «Η πλατεία μας αφορά όλους και έπρεπε να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να συμπεριληφθούν οι διαφορετικές απόψεις»…
Η μελέτη
Το βραβευμένο σχέδιο του Παύλου Βλαστού, της Γεωργίνας Παπαγεωργίου και του Θέμη Ιστατιάδη, παρουσίασαν στο δημοτικό συμβούλιο οι δύο πρώτοι. Η κ. Παπαγεωργίου ανέλαβε τον εύκολο ρόλο της περιγραφής της μελέτης, ο δε κ. Βλαστός έφερε σε πέρας τη δύσκολη αποστολή των απαντήσεων στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, χωρίς όπως φάνηκε, να σταθεί… επαγγελματικά αλλά όντας απόλυτα ειλικρινής, αφού διαφάνηκε η σαφής διαφωνία του με τη συμπερίληψη του κυκλικού κόμβου έναντι του Δικαστικού Μεγάρου στην ανάπλαση της πλατείας.
Το σχέδιο των τριών αρχιτεκτόνων είχε βασικό στόχο την ενοποίηση της πλατείας. Έτσι ενέταξαν σε αυτή το κτίριο της Περιφέρειας το οποίο εκ των πραγμάτων έχει έναν κυρίαρχο ρόλο στον χώρο, ενώ επιλέχθηκε μια ενιαία πλακόστρωση που δίνει ουσία στην έννοια της ενοποίησης καταργώντας τη διαχωριστική νησίδα και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων, αν και υπάρχει πρόβλημα γιατί ο χώρος μπροστά στην Περιφέρεια αποτελεί ένα διαφορετικό εντελώς έργο. Από τα δέκα περίπου σημεία που ξεχώρισε στην παρουσίασή της η κ. Παπαγεωργίου, ξεχωρίζει η υδάτινη επιφάνεια – σιντριβάνι στο κέντρο της συνολικής έκτασης της νέας πλατείας, ένα στοιχείο δροσισμού και οπτικής χαράς με ύψος πίδακα νερού 2 μέτρα, οι αλλαγές στις απολήξεις των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ που γίνονται διαφανείς, η σύνδεση με το κτίριο της «ΟΑΣΗΣ» και η κατάργηση του σιντριβανιού μπροστά στο κτίριο του Άρη Κωνσταντινίδη και τέλος, η αλλαγή στο κάτω μέρος της πλατείας: η υπάρχουσα γέφυρα που συνδέει την πλατεία με το πάρκο Μπέγκα συνδέεται με τη νέα διώροφη μεταλλική στοά της πλατείας. Απέναντι, στο πάρκο Μπέγκα και στο σημείο εκεί ανακατασκευάζεται η πρόσβαση και γίνεται χρηστική για ΑμεΑ. Επίσης, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της πίσω όψης της πλατείας, κάτω από την «ΟΑΣΗ», με ένα διάδρομο που θα ξεκινά από τη στάση των αστικών λεωφορείων και θα φτάνει ως το χώρο μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο.
Η αντιπαράθεση
Δύο θέματα έφεραν σε δύσκολη θέση τη δημοτική αρχή: το πρώτο είναι η ένταξη στο σχέδιο της ανάπλασης του κυκλικού κόμβου μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο και στην αρχή της Πυρσινέλλα και το δεύτερο είναι η απώλεια της χρηματοδότησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που προορίζονταν για την πλατεία. Και τα δύο θέματα μπήκαν από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θωμά Μπέγκα.
Ο Παύλος Βλαστός απάντησε ως προς το πρώτο ότι ήταν απόφαση ειλημμένη από τη δημοτική αρχή, «είναι ένα βαρύ κυκλοφοριακό εργαλείο ο κόμβος», όπως είπε, «συνήθως είναι ένα αστικό κενό, εύχομαι να μη λειτουργήσει έτσι στην προκειμένη περίπτωση. Είναι ένα δύσκολο εργαλείο που θα δούμε πως θα λειτουργήσει»… ανέφερε και κατέληξε πως θα είναι «επιβαρυντικό ως προς την κίνηση των πεζών» και πως «μπορεί να είναι προβληματική η σύνδεση του κόμβου με την πλατεία». Όλα αυτά αποκαλύπτουν την προφανή διαφωνία του αρχιτέκτονα με την πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής, ελλείψει και μιας κυκλοφοριακής μελέτης, την οποία επεσήμανε η Τατιάνα Καλογιάννη, από την παράταξη «Ιωάννινα_2023».
Σε άλλη ερώτηση της Τ. Καλογιάννη για τις αλλαγές στη μελέτη που έγιναν για να δικαιολογήσουν την τόσο μεγάλη καθυστέρηση από τη δημοτική αρχή, ο Π. Βλαστός απάντησε πως πέραν του κόμβου, η μόνη ουσιαστική αλλαγή ήταν η ένωση με το πάρκο Μπέγκα που δεν υπήρχε στην αρχική μελέτη.
Το δεύτερο θέμα που προκάλεσε τον εκνευρισμό του αντιδημάρχου υποδομών Γ. Αρλέτου και του Δημάρχου Ιωαννίνων ήταν ο τραγικός προεκλογικός χειρισμός της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για το έργο της κεντρικής πλατείας, τον οποίο ο Λάζαρος Νάτσης απέδωσε ευφυώς στην κριτική που ασκήθηκε από πολίτες το 2018, στο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Αυτό το αρνητικό κλίμα προεκλογικά, οδήγησε τη δημοτική αρχή να φέρει το έργο με μεγάλη καθυστέρηση και να χαθούν τα κονδύλια, παρατήρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή»…
«Θα πρέπει να απολογηθείτε κάποια στιγμή γιατί απωλέσατε πόρους για το Δήμο Ιωαννιτών» ήταν η αναφορά του πρώην Δημάρχου που άναψε για λίγο τη φωτιά σε μια γενικώς ήρεμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η απάντηση Αρλέτου και Ελισάφ και το «πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα»… δείχνει την έλλειψη αυτοκριτικής και στο βάθος, την ενοχή της δημοτικής αρχής για μια «κωλοτούμπα» που κόστισε σε χρήμα στο Δήμο Ιωαννιτών.