Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ιωαννίνων και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Σπύρου Μπέκα, με αντικείμενο τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματικότητα στην περιοχή των Ιωαννίνων και ευρύτερα στην Ήπειρο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική επιχειρηματική κοινότητα.
Τα προβλήματα-αιτήματα
Ιδιαίτερη αναφορά, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του τοπικού ΠΑΣΟΚ, έγινε στο υψηλό λειτουργικό και ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων,στην ανάγκη πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία,στη δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και στη ρευστότητα, στο φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις,στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στις καθυστερήσεις και τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων,στην ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού,καθώς και στα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην Ήπειρο, μια περιφέρεια με σημαντικές δυνατότητες αλλά και διαχρονικές αναπτυξιακές αδυναμίες.
Οι προτάσεις
Από την πλευρά της Ν.Ε.Ε.Α ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων παρουσιάστηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, όπως αυτές έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από το Κίνημα.
Οι προτάσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και παραγωγικού οικονομικού περιβάλλοντος, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους λειτουργίας, τη διαμόρφωση ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού πλαισίου και την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, της ρύθμισης των χρεών με 120 δόσεις.
Το τοπικό ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιορίζεται σε γενικούς δείκτες και αριθμούς, αλλά πρέπει να αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και κυρίως στη δυνατότητά τους να επενδύουν, να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να παραμένουν βιώσιμες.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχει η ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων και των θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής.
Η συζήτηση, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ανέδειξε επίσης την ανάγκη να υπάρξει ένας ουσιαστικός και διαρκής διάλογος μεταξύ των παραγωγικών φορέων και των πολιτικών δυνάμεων, ώστε τα προβλήματα που καταγράφονται στην πραγματική οικονομία να μετατρέπονται σε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και εφαρμόσιμες λύσεις.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κλιμάκιο της Ν.Ε.Ε.Α ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων μοίρασε φυλλάδια με τις 7 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων, ενόψει της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντικό να αναδειχθούν τα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Ηπείρου.















