Την έλλειψη οράματος και στοιχειώδους προγραμματικού σχεδιασμού σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, με αφορμή την προχθεσινή έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, κατήγγειλε για μια ακόμα φορά, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.
Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Ριζόπουλος στιγμάτισε τη διατήρηση των τηλεδιασκέψεων για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου με σκοπό όπως είπε, να ελέγχεται ο όποιος διάλογος με αυταρχικό τρόπο, δίνοντας περιορισμένο χρόνο παρέμβασης για όλους τους περιφερειακούς συμβούλους πλην του Περιφερειάρχη, που μιλά με μια… “βουλημικότητα” όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Αναφορικά με το ένα από τα θέματα που σχολίασε ο επικεφαλής των “Οριζόντων Ηπείρου”, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026, ο κ. Ριζόπουλος κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή πως αρνείται να προσαρμόσει τα δεδομένα που προκύπτουν από τις δυσμενείς παγκόσμιες εξελίξεις στον προγραμματισμό των επόμενων ετών. «Ο σχεδιασμός αυτός καλείται να γίνει οραματικός μόνο με τους πόρους που έχει ήδη, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για το πως θα αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος, η αύξηση των πρώτων υλών κτλ. Είναι παράδοξο να συζητάμε μεσοπρόθεσμο χωρίς κανένα ενεργειακό έργο. Ποιο το νόημα να μιλάμε για αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς αυτό», είπε ο κ. Ριζόπουλος.
Παράλληλα, στηλίτευσε τα όσα ακούστηκαν περί ταμειακού υπολοίπου ύψους 55 εκατ. ευρώ και πρόθεσης απόδοσης τόκων από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, καθώς όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι παίρνουμε τόκους, οι οποίοι είναι κάτω από μισό ή 1%, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 9% και να είμαστε ευχαριστημένοι… “Υπάρχει πλασματικότητα στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Περιφέρειας που δείχνει ότι δε λαμβάνεις υπόψη τι γίνεται γύρω σου, business as usual, κατευθείαν στα βράχια δηλαδή…” σχολίασε χαρακτηριστικά.
Έργα ενεργειακά δεν προβλέπονται στο ΕΣΠΑ, ενώ όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, την οποία καυχάται ότι γνωρίζει ο Περιφερειάρχης, δε γίνεται σήμερα η απαραίτητη σύνδεση της επισιτιστικής κρίσης και της αγροτικής παραγωγής που θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τη δεύτερη.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ριζόπουλος εισήγαγε στην κουβέντα σε τοπικό επίπεδο, την έννοια της “αποπεριφερειοποίησης”, ένας διεθνής όρος πως συναντά την περιφερειακότητα. Η περιφέρειά μας είναι γεωγραφικά συμπαγής, ο τρόπος τοποθέτησης των κατοίκων όμως είναι διάσπαρτος σε μικρές κυψέλες. “Η αποπεριφερειοποίηση είναι κάτι που αν το λειτουργήσουμε σωστά, με όρους περιφερειακότητας, θα λειτουργήσει υπέρ μας” τόνισε συγκεκριμένα.
Για τις άδειες ταξί
Παίρνοντας ως αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στο θέμα του επανακαθορισμού των αδειών ταξί στο Δήμο Φιλιατών, ο κ. Ριζόπουλος επιτέθηκε με ειρωνικές αναφορές στον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, αφού ξεκαθάρισε ότι η περιφερειακότητα βλέπει την Ήπειρο ως σύνολο και ο ίδιος προτείνει την καθιέρωση μιας έδρας για όλα τα ταξί.
Ο κ. Ιωάννου υποστήριξε προχθές πως οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχης υπηρετούν την έννοια της περιφερειακότητας (!), γι’ αυτό και σήμερα ο κ. Ριζόπουλος προσφέρθηκε να προσφέρει… μαθήματα δωρεάν στον αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να αντιληφθεί ο τελευταίος την έννοια της περιφερειακότητας. «Αν ο κ. Ιωάννου θέλει να τον παίρνει ο κόσμος στα σοβαρά, θα πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να είναι αυτόφωτος πολιτικά κι όχι να κοιτάζει τι κάνει ή πότε θα στραβοπατήσει ο Περιφερειάρχης. Είναι ξεκάθαρο ότι με έχει αποδεχτεί ως βασικό πολιτικό αντίπαλο στην Περιφέρεια, θα πρέπει όμως να αποφασίσει τι θέλει κι όταν το μάθει εγώ θα είμαι εδώ», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.
Τα πλωτά της Παμβώτιδας
Τέλος, για το θέμα των νέων αδειών πλωτών σκαφών που θα εκτελούν δρομολογιακούς πλόες στην Παμβώτιδα, η αναφορά του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» ξεκίνησε από το γεγονός ότι η παράταξή του έχει προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της καρτελοποίησης που αφορά τη συγκοινωνιακή σύνδεση του νησιού με τα Γιάννενα. Μάλιστα, ο κ. Ριζόπουλος υποστήριξε πως η χορήγηση των δύο νέων αδειών, ξεκίνησε ως απάντηση στην καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, των “Οριζόντων Ηπείρου”, καθώς η Περιφερειακή Αρχή είναι εκτεθειμένη επειδή είναι αυτή που ελέγχει το πλαίσιο λειτουργίας των πλωτών.
Τόνισε επίσης πως η σύνδεση του νησιού με μόνιμο τρόπο, με γέφυρα δηλαδή, είναι κοινωνικό αγαθό, δημόσιο αγαθό, όπως ακριβώς η χρήση των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
Ο κ. Ριζόπουλος προειδοποίησε στη συνέχεια πως θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, αν στην επόμενη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πληρούνται οι όροι της νομιμότητας και έκανε λόγο για μια σειρά νομικών κενών και πιθανών ευθύνων της Περιφερειακής Αρχής. Ταυτόχρονα κατήγγειλε την παρέμβαση του νομικού συμβούλου της Περιφέρειας Δημήτρη Σιώλου, επισημαίνοντας τα πολλαπλά νομικά σφάλματα στα οποία υπέπεσε κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του θέματος. «Στη γνωμοδοτική επιτροπή δεν υπήρξε καμία εισήγηση από τον κ. Σιώλο, ενώ και στη συνεδρίαση μας διάβασε μόνο το πρακτικό, όπου υπέπεσε σε πολλαπλά νομικά σφάλματα, αφού το πόρισμα μπάζει από παντού. Ο κ. Σιώλος ανέλυσε πως ο ένας υποψήφιος είναι άνεργος κι ο άλλος ψάχνει για δάνειο, δείχνοντας ότι έχει αποφασιστεί ήδη ποιοι δύο από τους τέσσερις θα πάρουν τις άδειες. Πότε θα παρέμβει η εισαγγελία;», αναρωτήθηκε ο κ. Ριζόπουλος.