Το ζήτημα της διασφάλισης της υγείας πέντε ειδικευόμενων γιατρών του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, λόγω της έκθεσης τους σε επικίνδυνες τιμές φορμόλης και μη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, έθεσε επιτακτικά στην συνάντηση με την Διοίκηση του Ιδρύματος η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) στο πλαίσιο της προχθεσινής παράστασης διαμαρτυρίας για το πρόβλημα που αναδείχθηκε δημόσια τις τελευταίες μέρες.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η ΕΙΝΗ, η συζήτηση έκλεισε με δέσμευση για κλήση των εργαζομένων από τον Ιατρό Εργασία για εξετάσεις και εκτίμησης του κινδύνου, σήμερα(σ.σ. χθες). Από τις παρευρισκόμενες γιατρούς του εργαστηρίου και την ΕΙΝΗ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τέθηκε ως όρος να παρασχεθεί ενυπόγραφη βεβαίωση ότι δεν κινδυνεύουν στο εργαστήριο αλλιώς θα απέχουν από τις εργασίες στον συγκεκριμένο χώρο μέχρι να πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω έκθεσης. Δόθηκαν επίσης δεσμεύσεις περί άμεσης χορήγησης ειδικών μασκών άνθρακα, παραγγελία απαγωγού και συνολική αλλαγή στις συνθήκες λειτουργίας του Εργαστηρίου. Επόμενο “ραντεβού” δόθηκε από την ΕΙΝΗ στις 28 Ιανουαρίου με συμμετοχή της στη στάση εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.) που έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και συγκέντρωση στις 12 μ. στην είσοδο του ΠΓΝΙ.
Μεταφέροντας όσα συζητήθηκαν με τον Διοικητή και τον αναπληρωτή, παρουσία μελών της Επιτροπής Υγιεινής & Ασφάλειας, μελών του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και πέντε ειδικευόμενων ιατρών του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου η ΕΙΝΗ υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι ο Διοικητής επέλεξε να καλέσει στην συνάντηση τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, όχι όμως τους αρμόδιους και υπεύθυνους για το θέμα Τεχνικούς Ασφαλείας και Ιατρό Εργασίας, ούτε την Διευθύντρια του Εργαστηρίου.
Από την μεριά της ΕΙΝΗ τέθηκε ως απαίτηση και επείγουσα προτεραιότητα να ελεγχθεί η επίπτωση της πιστοποιημένης μακροχρόνιας έκθεσης των εργαζομένων σε επικίνδυνες τιμές φορμόλης, με Ιατρικό Έλεγχο και εξετάσεις ( αυτές τις οποίες αρνήθηκε ο Ιατρός Εργασίας). Τέθηκε στην Διοίκηση η αποκλειστική, κατά τον νόμο 2850/2010, ευθύνη της για την εκτίμηση και πρόβλεψη του επαγγελματικού κινδύνου, μέσω της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας που αποτελείται από τον Ιατρό Εργασία και τους Τεχνικούς Ασφαλείας, οι οποίοι υπάγονται κατευθείαν στην Διοίκηση. Ευθύνη που αφορά κάθε χώρο του ΠΓΝΙ.
“Ο Διοικητής όχι μόνο δεν αποδέχτηκε οποιαδήποτε ευθύνη εκ μέρους της Διοίκησης, επιδεικνύοντας μέγιστο θράσος, αλλά επανειλλημένα πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στην Διευθύντρια και Πρύτανη του Πανεπιστημίου, αλλά και στους ίδιους τους Εργαζόμενους, για τις συνθήκες λειτουργίας του Εργαστηρίου, αποφεύγοντας να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις της ΕΙΝΗ για τους λόγους παραβίασης των εκ του νόμου αποκλειστικών υποχρεώσεών της στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας”, αναφέρει η ΕΙΝΗ
Το συνδικαλιστικό όργανο των Νοσοκομειακών Γιατρών κάνει λόγο για “στριμωγμένη Διοίκηση σε πλήρη τρικυμία”, προσθέτοντας ότι “ο αναπληρωτής Διοικητής δήλωσε ότι ενημερώθηκε προχθές και ότι ο ίδιος ζητά συγγνώμη από τους εργαζόμενους για την όλη στρεβλή και επικίνδυνη διαχείριση της κατάστασης, δηλώνοντας ότι ο ίδιος…… ξανααναλαμβάνει αυτόβουλα την αρμοδιότητα των ζητημάτων της Υγείας και Ασφάλειας σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, υπονοώντας ότι του αφαιρέθηκαν χωρίς την θέληση του”.
Καταλήγοντας, δηλώνει ότι ευελπιστεί πως η πίεση που ασκήθηκε θα οδηγήσει σε κάποια στοιχειώδη αλλαγή ρότας από την Διοίκηση. “Εάν όχι, η επίθεση που θα γίνει στην Διοίκηση δεν θα έχει προηγούμενο”, προειδοποιεί και δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές και για τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Παρά την ενεργή αρνητική εμπλοκή του στο θέμα, επέλεξε να ασκήσει το «δικαίωμα στη σιωπή» (που προστατεύει τον ύποπτο ή κατηγορούμενο από το να αναγκαστεί να αυτοενοχοποιηθεί)”.
Στη βουλή από τον Γ. Τσίμαρη το πρόβλημα
Το πρόβλημα με τα υψηλά επίπεδα φορμόλης, που είναι αναγνωρισμένη καρκινογόνος ουσία, στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Αναπληρωτής Γραμματέας της Κ.Ο., Γιάννης Τσίμαρης, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.
Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ (Οκτώβριος 2025), τα επίπεδα φορμαλδεΰδης στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΠΓΝ Ιωαννίνων ανήλθαν σε 1,2 ppm, τιμή τετραπλάσια του ανώτατου επιτρεπτού ορίου (0,3 ppm/8ωρο). Η φορμαλδεΰδη είναι αναγνωρισμένη καρκινογόνος ουσία (Ομάδα 1), γεγονός που καθιστά την έκθεση των εργαζομένων εξαιρετικά επικίνδυνη.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιθεώρησης Εργασίας ήδη από τον Ιούνιο του 2025 και τη γνώση των αποτελεσμάτων από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία δομικά και τεχνικά μέτρα, όπως σύγχρονα συστήματα απαγωγής και εξαερισμού. Αντίθετα, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, προτάθηκαν ανεπαρκείς και πρόχειρες «λύσεις», όπως ο φυσικός αερισμός με ανοιχτά παράθυρα.
Ο κ. Τσίμαρης ζητά από το Υπουργείο Υγείας:
-Την άμεση συμμόρφωση της Διοίκησης του ΠΓΝΙ με τις υποδείξεις του ΣΕΠΕ,
-Εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση λήψης μέτρων,
-Τη διενέργεια άμεσων μετρήσεων χημικών παραγόντων σε όλα τα Παθολογοανατομικά και Κυτταρολογικά Εργαστήρια της χώρας,
-Πλήρη καταγραφή των Εργαστηρίων του ΕΣΥ που διαθέτουν εν ισχύ Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου και σαφές χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης του εξοπλισμού όπου διαπιστώνονται υπερβάσεις.
«Η προστασία της υγείας των εργαζομένων στο ΕΣΥ δεν είναι πολυτέλεια, είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Το περιστατικό στο ΠΓΝ Ιωαννίνων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο, αλλά ως προειδοποίηση για συστημικά κενά στην επαγγελματική ασφάλεια», υπογραμμίζει ο Βουλευτής.













