Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Αυγούστου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βορείων Τζουμέρκων, η τελική ημερίδα παρουσίασης των δράσεων και προτάσεων της Γαστρονομικής Κοινότητας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. – Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, φορέα υλοποίησης των δράσεων Β.3 και Β.4 του ΣΔΣ στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER/CLLD (Μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014–2020).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Γεώργιο Θεοχάρη, Γενικό Διευθυντή της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και τον Νικόλαο Βαΐτση, Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων.
Οι δύο θεσμικοί εκπρόσωποι ανέδειξαν τη σημασία της γαστρονομικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως θεμέλιο για την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας, της συνεργασίας παραγωγών και επαγγελματιών και της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με εισηγήσεις από καταξιωμένους επιστημονικούς και επαγγελματικούς εκπροσώπους του χώρου:
- Σοφία Μουτάφη, Σύμβουλος διαχείρισης πολιτιστικών έργων, συνεργάτις της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.
«Παρουσίαση της διατοπικής συνεργασίας μέσα από το έργο “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ”» - Σπυριδούλα Δούκα, ιστοριοδίφης γαστρονομίας, μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης»
«Σύντομη ιστορία της Γαστρονομίας των Τζουμέρκων» - Θοδωρής Αλεξίου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Πρόεδρος της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης»
«Διαδικασία δημιουργίας της Γαστρονομικής Κοινότητας Βορείων Τζουμέρκων – Παρουσίαση Ψηφιακού Οδηγού» - Μαρία Κιάμμου, MSc, Αναπλ. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων, Υπουργείο Τουρισμού.
«Το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου και Τυροκομείου και η συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη» - Βασιλική Κανάκη, Γεωπόνος, Εκπαιδεύτρια και Συντονίστρια Προγραμμάτων της OPEN FARM ΙΚΕ
«Δημιουργώντας δίκτυα μικρών παραγωγών και επισκέψιμων αγροκτημάτων»
Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε απονομή διπλωμάτων συμμετοχής στα μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Βορείων Τζουμέρκων και πιστοποιητικών συνεισφοράς στα άτομα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Ψηφιακού Οδηγού.
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με μπουφέ τοπικών εδεσμάτων, βασισμένο στα εμβληματικά πιάτα που αναδείχθηκαν από τη Γαστρονομική Κοινότητα, όπως χόρτα τσιγαριστά, τραχανόπιτα, βραστή προβατίνα με κρεμμύδια, κατσίκι με χόρτα στο φούρνο, γαλατόπιτα, ρυζόπιτα γλυκιά, ενώ δύο επιπλέον νέο-παραδοσιακά πιάτα, τζουμερκιώτικες τυροκροκέτες με μαρμελάδα ντομάτας και ντολμαδάκια με πρόβειο κιμά και μάραθο, ολοκλήρωσαν τον μπουφέ,
Ακολούθησε παραδοσιακή μουσική και χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, σε μια ζωντανή γιορτή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ημερίδα αποτέλεσε τον επίλογο ενός δημιουργικού κύκλου δράσεων αλλά και το εφαλτήριο για το μέλλον της Γαστρονομικής Κοινότητας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων: με έμφαση στην τοπική ταυτότητα, τη συνεργασία, και τη βιώσιμη γαστρονομική ανάπτυξη της περιοχής.