• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Σε απεργιακό κλοιό και τα Γιάννενα

από Συντακτική Ομάδα
8 Νοεμβρίου 2022
σε Επικαιρότητα
apergia-giannena-960x675
Share on FacebookShare on Twitter

Σε αγωνιστική συμπόρευση και ξεσηκωμό καλεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων τους συνδικαλιστικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολουμένων, της αγροτιάς, των επιστημόνων, των φοιτητών, των γυναικών, ενόψει της γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για σήμερα.

Όλοι στην απεργία, όλοι στη Συγκέντρωση στις 10:30 πμ στο Εργατικό Κέντρο, καλεί η διοίκηση του ΕΚΙ.

“Μας καλούν να ζήσουμε με δελτίο ρεύματος, να μαθαίνουμε στο ελεγχόμενο σκοτάδι, να ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Γιατί; Για να προχωρήσουν οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης που θέτουν η Ε.Ε. και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για να πουλούν LNG αέριο οι Αμερικανοί, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες οι Γερμανοί. Για να στηρίξουν τις πολεμικές επεμβάσεις πρέπει εμείς να προσαρμοστούμε στη φτώχεια, στην πείνα, στο κρύο και τελικά στο θάνατο!  Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όπως και προηγούμενα από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να μειώσει τις απαιτήσεις μας, να ενοχοποιήσει τις εργατικές διεκδικήσεις που έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας” αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απεργία του Νοέμβρη είναι σημαντικός αγωνιστικός σταθμός για να σταματήσει το αίσχος της κυβερνητικής παρέμβασης στον κατώτερο μισθό. Η υπογραφή και το ύψος του κατώτερου μισθού να καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αναφέρει ακόμα το Εργατικό Κέντρο ζητώντας:

– 825€ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στο Δημόσιο τομέα.

– Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού.

– Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.

– Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της συρροής και της μετενέργειας των Συμβάσεων.

Στις 9 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

– Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

– Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

– Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

– Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

– Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

– Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

Δωρεάν μετακίνηση για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών από την ίδια την επιχείρηση. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους στις αστικές συγκοινωνίες.

– Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

– Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

H EINH

Στην 24ωρη απεργία της 9ης Νοεμβρίου μετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΗ οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν έναν λόγο παραπάνω να μετέχουν στις κινητοποιήσεις κι αυτός αφορά στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη δημόσια υγεία.

«Είναι χαρακτηριστικά όσα ζούμε στην περιοχή μας με έκφανση ειδικά στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας, όπως στο ΠΓΝΙ και την Κέρκυρα. Πατώντας στην διαχρονική αντίληψη όλων των τελευταίων χρόνων που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζοντας την υγεία σαν κόστος και εμπόρευμα βιάζεται τώρα να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στην διαβούλευση ούτε  τους τυπικούς λόγους να κοινοποιήσει στην ΟΕΝΓΕ το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν μπήκε, γνωρίζοντας ότι έχει την ομοσπονδία  απέναντι της» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΙΝΗ τονίζει ότι με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα και ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Οι ρυθμίσεις αυτές  δένονται στενά με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κόστος  της υγείας μεταφέρεται στις τσέπες των ασθενών.

Κατεβάζουν ρολά τα μαγαζιά

Σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους εμπόρους, τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες της πόλης, για κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης 9 Νοέμβρη.

«Τα μεγάλα λόγια για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας που δήθεν «μας ευνοεί όλους» αποδεικνύονται ψεύτικα. Πολύ μικρό το αντίκτυπο του τουρισμού στου μικρούς εμπόρους. Πέρα από λίγους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η τουριστική ανάπτυξη ευνοεί μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα που απορροφούν όλη την κίνηση. Η πολυδιαφημιζόμενη «αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης» το μόνο που φέρνει είναι αυξήσεις στα ενοίκια και το κόστος συντήρησης των επιχειρήσεών μας. Με χρήματα των φόρων μας και των δημοτικών τελών πραγματοποιούνται παρεμβάσεις που πάλι θα ευνοήσουν τους ισχυρούς του Τουριστικού κλάδου και τα μονοπώλια του εμπορίου. Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε ριζώσει μέσα στα μαγαζιά μας. Δουλεύουμε 12 και 14 ώρες την ημέρα για να μας μένει ένα μεροκάματο στην καλύτερη περίπτωση. Μας λένε «να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί για να επιβιώσετε, να εκσυγχρονιστείτε». Η αλήθεια είναι όμως πως η ανταγωνιστικότητα μας ρίχνει στο γήπεδο με το παιχνίδι στημένο…», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κατά την Συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου αποφάσισε την αποχή των μελών του από την άσκηση όλων των καθηκόντων τους, την 9η Νοεμβρίου του έτους 2022, ημέρα Γενικής Πανελλαδικής απεργίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου ορισμένα από τα αιτήματα είναι: η κατάργηση των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, η θέσπιση αφορολογήτου μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, η αναστολή επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, η αποτροπή κατάργησης δικαστικών σχηματισμών, η λήψη μέτρων καταπολέμησης της ακρίβειας και προστασίας των πολιτών και η δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Στην απεργία της Τετάρτης θα συμμετέχει και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Προηγούμενο άρθρο

Αυξημένες οι επισκέψεις στο Σπήλαιο Περάματος

Επόμενο άρθρο

Ξεκινούν τα έργα φυσικού αερίου στην Ήπειρο

Επόμενο άρθρο

Ξεκινούν τα έργα φυσικού αερίου στην Ήπειρο

Πρόσφατα νέα

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

20 Οκτωβρίου 2025
Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

20 Οκτωβρίου 2025
Αντ. Μπέζας: Τριπλό σχέδιο αντίδρασης στο master plan του λιμένα Ηγουμενίτσας

Αντ. Μπέζας: Τριπλό σχέδιο αντίδρασης στο master plan του λιμένα Ηγουμενίτσας

20 Οκτωβρίου 2025
Γ. ΤΣΙΜΑΡΗΣ: Με κενά ο νόμος για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος

Καθυστερήσεις, αδικία και αδιαφάνεια στα απογευματινά χειρουργεία

20 Οκτωβρίου 2025
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών στο Επιμελητήριο, σύμφωνα με τον Γρ. Γκίκα

Στη δίνη των παραταξιακών αντιπαραθέσεων

20 Οκτωβρίου 2025
Σε…λιμνάζοντα ύδατα η έγκριση, για να έρθει το Π.Δ.

Σε…λιμνάζοντα ύδατα η έγκριση, για να έρθει το Π.Δ.

20 Οκτωβρίου 2025

Δημοφιλή

perifereia_ipirou-750x375

Καλύφθηκαν οι  θέσεις σε 2,5 ώρες…

17 Οκτωβρίου 2025
Ξεκίνημα μεταγραφικών ανακοινώσεων με Κόντε και Φλόρες

Ο αντικαταστάτης του Κόντε στην ενδεκάδαμοναδικός «πονοκέφαλος» του Κούστα

26 Σεπτεμβρίου 2025
Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

1 Οκτωβρίου 2025
Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

7 Οκτωβρίου 2025
Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

30 Σεπτεμβρίου 2025
Βελτίωσε την εικόνα του, όχι το αποτέλεσμα

Βελτίωσε την εικόνα του, όχι το αποτέλεσμα

23 Σεπτεμβρίου 2025
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

Σημαντική πρόοδος για ίδρυση του Μουσείου Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στο Γραμμένο  

20 Οκτωβρίου 2025
Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

Από τα Δημοτικά Λουτρά στη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη

20 Οκτωβρίου 2025
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις