Βοήθεια και παρέμβαση ακόμη και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, ζητούν οι εκπρόσωποι των αγροτών έχοντας φτάσει σε απόγνωση λόγω του σοβαρού προβλήματος με το αρδευτικό νερό που φέτος δεν υπάρχει στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Το σχετικό υπόμνημα που κοινοποιείται στους βουλευτές του νομού, στον Περιφερειάρχη, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στους δημάρχους Ιωαννίνων και Ζίτσας, καθώς και στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, υπογράφουν ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ένωση Αγροτών”, Χάρης Λιούρης και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρύας -Λαψίστας, Ηρακλής Μπαλαντάνης και σε αυτό περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί με την αδυναμία άρδευσης, ενώ ζητείται εκ των προτέρων να ληφθεί μέριμνα για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που βλέπουν κόπους και έξοδα να πάνε χαμένα.
Ειδικότερα οι δυο φορείς των αγροτών επισημαίνουν ότι η άρδευση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πραγματοποιείται από τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας, η στάθμη της οποίας λόγω της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει άδεια χρήσης νερού στους δύο ΤΟΕΒ οι οποίοι διαχειρίζονται την άρδευση του λεκανοπεδίου.
Η απαγόρευση αυτή, σημειώνουν, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλες τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα οι αγρότες του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας την παραγωγή τους να καταστρέφεται.
Γίνεται αναφορά στην ευρεία σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής 13 Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ένωση Αγροτών” και του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας, στην οποία συμμετείχαν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, εκπρόσωποι των τοπικών Δήμων, αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και οι αγρότες καλλιεργητές.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε διεξοδική συζήτηση και εξετάστηκαν όλες οι δυνατές λύσεις προκειμένου να ξεκινήσει η άρδευση των εκτάσεων.
Δυστυχώς όμως, επισημαίνεται στο υπόμνημα, δεν υπήρξε άμεσα ορατή λύση και το πρόβλημα παραμένει.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη των φορέων με την παρουσία των τοπικών Κυβερνητικών βουλευτών κ. Αμυρά και κας. Κεφάλα, οι οποίοι ενημερώθηκαν επί του προβλήματος.
Η Ένωση και ο ΤΟΕΒ ζητούν την παρέμβαση του Προέδρου και του υπουργού, τόσο για το πρόβλημα, όσο και για τις αποζημιώσεις, αναφέροντας: “Όπως και εσείς κατανοείτε το πρόβλημα είναι τεράστιο γι’ αυτό σας παρακαλούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, να συμβάλετε στην επίλυσή του σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, την τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση όμως κι αφού σε λίγες μέρες η κατάσταση θα είναι μη ανατρέψιμη, θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη για την αποζημίωση των παραγωγών τόσο για τα καλλιεργητικά έξοδα όσο και την απώλεια του εισοδήματός τους καθώς και για τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη παραγωγής στη χορήγηση των ενισχύσεων.
Παράλληλα, καταλήγει το υπόμνημα, άμεσα θα πρέπει να δρομολογηθούν εργασίες στις υποδομές (αντλιοστάσιο, αρδευτικό δίκτυο και καθαρισμός αποστραγγιστικών έργων) ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση”.