ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Με υψηλές πληρότητες όπως ήταν αναμενόμενο και τον καιρό σύμμαχο κινήθηκε η τουριστική αγορά την περίοδο των εορτών, δηλαδή Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ενώ η εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται και το τριήμερο των Φώτων.
Αυτό, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, θα «κρατήσει» οικονομικά τις επιχειρήσεις για τις επόμενες 40 μέρες που μεσολαβούν μέχρι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ο καιρός ωστόσο, δεν θα παραμείνει σύμμαχος αν οι θερμοκρασίες δεν πέσουν και την ίδια ώρα δεν πέσει… και λίγο χιόνι για να δουλέψουν τα χιονοδρομικά κέντρα ώστε να έχει ο κόσμος κίνητρο να αποδράσει σε ορεινούς προορισμούς τα Σαββατοκύριακα που ακολουθούν.
Σε ό,τι αφορά τα οργανωμένα ταξίδια, υπήρξε και εκεί μια εξαιρετική εικόνα καθώς όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, η αγορά επανέρχεται. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρόεδρο του HATTA, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσσανδρο Τσιλίδη, ο μέσος όρος της κινητικότητας ολόκληρης της χρονιάς άγγιξε το 80% του 2019, που αυτό είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα δεδομένων των προβλημάτων που προκάλεσε και προκαλεί η πανδημία.
Ο καλός καιρός ευνόησε τις μετακινήσεις στις γιορτές
«Οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ καλές για τις ημέρες των εορτών και ευνόησαν τις μετακινήσεις.
Δούλεψαν ιδιαίτερα οι πόλεις που είχαν θεματικά πάρκα, όπως η Δράμα, τα Τρίκαλα κτλ, όπου ο κόσμος άρχισε να πηγαίνει και πριν από την έναρξη των διακοπών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Τα πενθήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δούλεψαν όλοι οι προορισμοί, όπως η ορεινή Πελοπόννησος, η Αράχωβα, το Πήλιο, ο νόμος Ιωαννίνων (και η πόλη και τα ορεινά) αλλά και τα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη που ήταν γεμάτες κυρίως τα τριήμερα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και όπως φαίνεται και των Φώτων.
Δηλαδή υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ του ορεινού όγκου και των αστικών κέντρων.
Η μέση πληρότητα για περίπου 1400 επιχειρήσεις κυμάνθηκε στο 80% για το 15νθήμερο των εορτών», σημειώνει ο κ.Τάσιος. Όπως επισημαίνει, επανήλθαν και οι Βαλκάνιοι τουρίστες, περισσότερο σε Θεσσαλονίκη και λιγότερο σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.
Σημειώνει βέβαια ότι από εδώ και πέρα το στοίχημα θα είναι ο καιρός γιατί μεσολαβούν 40 μέρες μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και ήδη από τις 10 Ιανουαρίου και μετά δεν υπάρχει κάτι. «Έχουμε δηλαδή ένα καλό δεκαπενθήμερο εορταστικό και ένα κακό επόμενο 40ημερο. Η όποια κερδοφορία των επιχειρήσεων θα εξαντληθεί το επόμενο διάστημα. Είμαστε δηλαδή, να το πω απλά, “ ίσα βάρκα, ίσα πανιά”», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο που έχει όπως φαίνεται καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα του 12μηνου τουρισμού, αφού είναι ένας τόπος που προσφέρει πολλές επιλογές, τόσο τα ορεινά όσο και οι πόλεις ήταν γεμάτα κόσμο, χωρίς το σκηνικό να αλλάζει το τριήμερο των Φώτων, όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, Στράτος Ιωάννου.
«Μπορεί να μην έχουμε χιόνι αλλά αυτό δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για να μην επισκεφθεί ο κόσμος τόσο τις ορεινές περιοχές, όσο και τις πόλεις, κυρίως τα Ιωάννινα. Έχουμε επενδύσει πολύ στην προβολή και την εξωστρέφεια, που πλέον μας επισκέπτονται περισσότεροι ξένοι τουρίστες από ό,τι στο παρελθόν και αναμένεται το 2023 να είναι μια χρονιά καλύτερη από όλες όσες προηγήθηκαν».
Σχετικά με το νέο έτος και πώς αναμένεται να διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση το 2023, ο κ.Τάσιος επεσήμανε ότι δύο είναι η ημερομηνίες που θα το καθορίσουν: η πρώτη είναι στις 31 Ιανουαρίου που κλείνει ο 1ος κύκλος των early bookings και η δεύτερη στις 31 Μαρτίου που κλείνει ο δεύτερος και μεγαλύτερος κύκλος.
Iκανοποιήση στα Γιάννενα
Ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων δηλώνουν οι επαγγελματίες των Ιωαννίνων.
Ο πρώτος οικονομικός απολογισμός χαρακτηρίζεται «θετικός» και ενδεχομένως να υπερβαίνει την περίοδο του 2019.
«Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική περίοδος για τους επαγγελματίες της πόλης», δήλωσε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, υπογραμμίζοντας πως ο τελικός οικονομικός απολογισμός θα γίνει εντός της εβδομάδας.
Ο Στάθης Σιούτης αναφέρθηκε και στους επισκέπτες της πόλης, υπογραμμίζοντας πως είχαν καλή διάθεση και όλοι τους δήλωναν ικανοποιημένοι από τις παροχές, αλλά και τις γενικότερες συνθήκες που συνάντησαν στον αστικό ιστό της πόλης.
«Ο κόσμος είχε καλή διάθεση, ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από τους προορισμούς της πόλης και ασφαλώς και στις περιοχές εκτός Ιωαννίνων», τόνισε.
Επιπλέον, εκτιμά πως υπό αυτές τις προϋποθέσεις ο τουρισμός στην πόλη θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και οι ίδιοι οι επισκέπτες «θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές και διαφημιστές για τις επόμενες εξορμήσεις».
Οι ορεινοί προορισμοί βρίσκονται σε κάθε «έξοδο» των γιορτινών ημερών στο επίκεντρο των εκδρομέων.
Φέτος, ήταν συγκριτικό πλεονέκτημα και ο καλός καιρός που επικράτησε, καθώς κυριάρχησε η ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία κινήθηκε σε καλά επίπεδα.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά επέφεραν θετικά αποτελέσματα στους επαγγελματίες των ορεινών περιοχών, και κυρίως στο Ζαγόρι, το Μέτσοβο, την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα.
«’Ηταν όντως μια εξαιρετική τουριστική περίοδος αυτό το δεκαπενθήμερο», δήλωσε κατηγορηματικά στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο Λευτέρης Ζαρκάδας, ξενοδόχος που δραστηριοποιείται στο Μονοδέντρι Ζαγορίου. «Δεν ήταν μόνο τα τριήμερα των εορτών, αλλά ένα γεμάτο δεκαπενθήμερο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σ’ αυτό συνέβαλαν και οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Από την άλλη, όπως είπε, ούτε και ακυρώσεις υπήρξαν, σε σχέση με την περυσινή γιορτινή περίοδο. Αυτό ήταν καθοριστικό και σημαντικό στοιχείο, εξήγησε ο κύριος Ζαρκάδας, κάνοντας ειδική αναφορά στην ικανοποίηση των εκδρομέων, σημειώνοντας πως «υπήρχε απ’ όλες τις πλευρές καλή διάθεση και αυτό ήταν σημαντικό για όλους μας».
Μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου να ταξιδέψει
«Ο κόσμος είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να ταξιδέψει, ειδικά μετά από τα προηγούμενα δύο χρόνια. Τα Χριστούγεννα σε αντίθεση με το Πάσχα, κυριαρχούν οι πόλεις ως προορισμοί, γιατί ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει, να βγει, να ψωνίσει κτλ για αυτό είδαμε αρκετή τουριστική κίνηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και την Κρήτη» σημείωσε ο πρόεδρος του HATTA Λύσανδρος Τσιλίδης, προσθέτοντας ότι τα θεματικά πάρκα έδωσαν ένα επιπλέον asset στους προορισμούς.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι προορισμοί που προτίμησαν και προτιμούν οι επισκέπτες και οι οποίοι πήγαν πάρα πολύ καλά, είναι τα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα, το Νυμφαίο, το Πήλιο, το Περτούλι, η Ελάτη, η λίμνη Πλαστήρα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, το Καρπενήσσι, ο Παρνασσός, η Αράχωβα, το Γαλαξίδι, η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα τα Καλάβρυτα, το Ναύπλιο και η Καλαμάτα.
Ιδιαίτερη προτίμηση είχε και η Κρήτη και κυρίως τα αστικά κέντρα.
«Στη Θεσσαλονίκη οι ξένοι επισκέπτες ήταν κυρίως από τα Βαλκάνια ενώ στην Αθήνα από Αμερική, Ευρώπη αλλά και Ισραήλ», πρόσθεσε ο κ.Τσιλίδης.
Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν το χωριό του Άη Βασίλη στο Ροβανιέμι, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βουδαπέστη και διάφορες πόλεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Γενικότερα η Ευρώπη ήταν ψηλά στις προτιμήσεις ενώ δεν έλειψαν και τα ταξίδια σε Τουρκία, Ιεροσόλυμα, Αίγυπτο αλλά και τα πιο μακρινά, τα υπερατλαντικά.
Συμφωνία του ΕΟΤ με 10 αεροπορικές για στήριξη του χειμερινού τουρισμού
Για τις πολύ υψηλές πληρότητες που κατέγραψαν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα την εορταστική περίοδο, για την επέκταση της τουριστικής περιόδου που φέτος έγινε πράξη, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί με στόχο την ενίσχυση των χειμερινών/ ορεινών προορισμών ακόμα και off season, μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην κλήρωση του Προγράμματος “Τουρισμός για Όλους” που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Γενάρη, αφορά 125.000 άυλες ψηφιακές κάρτες και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον εγχώριο τουρισμό τους επόμενους μήνες.
Όπως είπε, στο πλαίσιο στήριξης των χειμερινών/ορεινών προορισμών ο ΕΟΤ υπέγραψε συμφωνίες με 10 αεροπορικές εταιρείες για extra αεροπορικές συνδέσεις τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, σε συνέχεια της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ παράλληλα οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένο να έχουν σταματήσει πριν από δύο μήνες, επεκτάθηκαν μέχρι και τον Ιανουάριο.
Σημαντική τονωτική ένεση για τους επαγγελματίες του κλάδου αποτελούν, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, και τα 100 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ-Επιχειρώ” για την ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών καταλυμάτων κάτω των 150 κλινών καθώς και η επέκταση του ΕΣΠΑ για ένα επιπλέον έτος.














