• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Τιμήθηκε το Ολοκαύτωμα στο Κεφαλόβρυσο

από neoiagones
12 Ιουλίου 2021
σε Επικαιρότητα
Share on FacebookShare on Twitter

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κων/νου Τασούλα πραγματοποιήθηκε η σεμνή τελετή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου.
Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά την επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων στο Κεφαλόβρυσο, που κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος την τοπική κοινωνία, οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.
Για ακόμη μια χρονιά, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας σε μια τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου, χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κων/νος Τασούλας τόνισε ότι το πιο σπουδαίο χρέος μας είναι να θυμόμαστε τους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την ελευθερία και να χτίσουμε μία ζωή ειρηνική και με προκοπή. «Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ προσέφερε στον Πρόεδρο της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου κ. Κων/νο Μεντή την επετειακή έκδοση της Βουλής με τίτλο «Αντικρίζοντας την ελευθερία» που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Η Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μαρία Κεφάλα επεσήμανε ότι είναι ιερό χρέος όλων να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στο διχασμό και συνέχισε λέγοντας ότι το Κεφαλόβρυσο κατάφερε να μετατρέψει τον πόνο σε δημιουργία και προκοπή ενώ η Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις τονίζοντας ότι δεν έχει ακόμη αποδοθεί δικαιοσύνη.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα λέγοντας συγχρόνως: «Εμείς ως βλαχόφωνοι έχουμε δώσει δείγματα για την αγάπη μας στην πατρίδα. Τιμή σε όσους χάθηκαν για την ελευθερία».
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλη λέξη από το «Ολοκαύτωμα» που να χωράει τόσο πόνο και θλίψη και δήλωσε: «Μία μόνο λέξη εκφράζει τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων σφραγίζοντάς την με τραγωδία και θάνατο. Αυτός ο πόνος συνεχίζει να μας ενώνει ακόμη και σήμερα, 78 χρόνια αργότερα. Από εκείνη τη «μαύρη» μέρα, η φωνή του χρέους και της συνείδησης ζωντανεύει μέσα μας και μας καλεί να υποκλιθούμε και να αποδώσουμε φόρο τιμής διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη των 22 συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα. Συγχρόνως έχουμε την ηθική, κι όχι μόνο, υποχρέωση να συνεχίζουμε να διεκδικούμε το ελάχιστο, που είναι η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων». Παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Τασούλα για την χρηματοδότηση από την Βουλή για τη δημιουργία του Μαυσωλείου για τους ήρωες που χάθηκαν στο Έπος του ’40.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου λέγοντας μεταξύ άλλων: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε 22 ήρωες του Κεφαλοβρύσου που γνώρισαν φρικτό θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πόνος δε μπορεί να μειωθεί και η αδικία δε μπορεί να ξεχαστεί. Αυτή τη βαρβαρότητα δε μπορούμε και δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ»
Ο Πρόεδρος της Βλάχικης Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως Μαρτυρικό χωριό και ζήτησε από τις πολιτικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες ενώ το μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ. Δημήτρης Χατζαρόπουλος έκανε μία συγκινητική αναφορά στις ψυχές που χάθηκαν από το πέρασμα των γερμανικών στρατευμάτων και κατέληξε επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο κ. Κων/νος Χρήστου, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ. που μίλησε για την αντίσταση και θυσία στη νεότερη ελληνική ιστορία. «Η παρούσα τελετή, είναι βέβαια ένα μνημόσυνο για τα εικοσιένα θύματα του ολοκαυτώματος του Κεφαλοβρύσου, της 10ης Ιουλίου 1943, γεγονός το οποίο πυροδοτήθηκε από την δράση των αντιστασιακών οργανώσεων στην Ήπειρο κατά την περίοδο εκείνη, που όφειλε να δώσει στις κατοχικές δυνάμεις την εντύπωση ότι η αναμενόμενη συμμαχική απόβαση στην Ευρώπη επρόκειτο να λάβει χώρα σε κάποια περιοχή της Ελλάδος. Με αφορμή το θλιβερό αυτό γεγονός, και βέβαια η νεότερη ελληνική ιστορία έχει να επιδείξει πολλά τέτοια, δεν θα ήταν ίσως άσκοπο να πραγματοποιήσουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή, προκειμένου να καταδείξουμε την έννοια αλλά και την νοηματοδότηση της θυσίας στην ιστορική διαδρομή του έθνους μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Βασίλης Τζιότζιος, τη δεύτερη θέση έλαβε η Σοφία Σμιτ και την τρίτη θέση έλαβε ο Μεντής Στέφανος.
Στις εκδηλώσεις τιμής παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και η αντιπολίτευση Δήμου Πωγωνίου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών κ. Βαγγέλης Πήχας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Δεσκάτης κ. Ζήσης Κόγιος, ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Ζηκόπουλος Κώστας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Άρμπιρος Γρηγόριος, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου κ. Χαλαντζούκος Αντώνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κεφαλοβρύσου κ. Καλλιρρόη Γραμμόζη και πλήθος κόσμου ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, ο Βουλευτής και πρ. Υφυπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης και ο πρ. Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας.

Προηγούμενο άρθρο

«Καμπάνες» και «λουκέτα» σε χώρους διασκέδασης

Επόμενο άρθρο

“Eπαναστάτης Χωρίς Αιτία” στο Θερινό Σινεμά

Επόμενο άρθρο

“Eπαναστάτης Χωρίς Αιτία” στο Θερινό Σινεμά

Πρόσφατα νέα

Η αιθαλομίχλη… ξαναπήγε Δημοτικό

Η αιθαλομίχλη… ξαναπήγε Δημοτικό

24 Οκτωβρίου 2025
Τα τραπεζοκαθίσματα… παίρνουν θέσεις

Αύξηση χώρων για τραπεζοκαθίσματα, χωρίς αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας

24 Οκτωβρίου 2025
panepistimio_ioanninon

Ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι μοιρασμένο…

24 Οκτωβρίου 2025
astiko_ktel_ioanninon-750x375

Ο Δήμος επιδοτεί για δυο χρόνια εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ

24 Οκτωβρίου 2025
Αποκτά ζωή το “Κέντρο για το Παιδί”

Αποκτά ζωή το “Κέντρο για το Παιδί”

24 Οκτωβρίου 2025
Βανδάλισαν φωτογραφίες  του φεστιβάλ της Photometria

Βανδάλισαν φωτογραφίες  του φεστιβάλ της Photometria

23 Οκτωβρίου 2025

Δημοφιλή

perifereia_ipirou-750x375

Καλύφθηκαν οι  θέσεις σε 2,5 ώρες…

17 Οκτωβρίου 2025
Ξεκίνημα μεταγραφικών ανακοινώσεων με Κόντε και Φλόρες

Ο αντικαταστάτης του Κόντε στην ενδεκάδαμοναδικός «πονοκέφαλος» του Κούστα

26 Σεπτεμβρίου 2025
Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

1 Οκτωβρίου 2025
Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

7 Οκτωβρίου 2025
Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

30 Σεπτεμβρίου 2025
Στο χάρτη του αεροπορικού τουρισμού τα Γιάννενα

Στο χάρτη του αεροπορικού τουρισμού τα Γιάννενα

9 Οκτωβρίου 2025
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Η αιθαλομίχλη… ξαναπήγε Δημοτικό

Η αιθαλομίχλη… ξαναπήγε Δημοτικό

24 Οκτωβρίου 2025
Τα τραπεζοκαθίσματα… παίρνουν θέσεις

Αύξηση χώρων για τραπεζοκαθίσματα, χωρίς αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας

24 Οκτωβρίου 2025
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις