Πρόθεση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν με τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας, να ενημερώσει το σώμα κυρίως για τις επιπτώσεις του νόμου Κεραμέως και την κρίση στην ανώτατη εκπαίδευση λόγω της πανδημίας και λιγότερο να παρουσιάσει τα γενικά προβλήματα του τοπικού ΑΕΙ.
Παρ’ όλα αυτά η συζήτησε εξετράπη του αρχικού στόχου της και οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου ανέλυσαν απόψεις τους ξεκινώντας από τις ιδεολογικές τους αφετηρίες, κάνοντας προτάσεις για την καλύτερη διασύνδεση Πανεπιστημίου και Δήμου, καταγγέλλοντας την τιμολογιακή πολιτική του Δήμου και του ΚΤΕΛ έναντι των φοιτητών κτλ.
Ο κ. Αλμπάνης παρέστη ήδη σε αντίστοιχες συνεδριάσεις στην Άρτα και την Πρέβεζα και αυτή ήταν η τρίτη παρουσία του Πρύτανη σε δημοτικό συμβούλιο μεγάλης πόλης της Ηπείρου.
Τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη καλωσόρισε στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Ο Πρύτανης έδωσε εισαγωγικά χρήσιμους αριθμούς για την ταυτότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: 11 Σχολές, 23 τμήματα συμπεριλαμβανομένων και των 7 τμημάτων που ιδρύθηκαν με βάση από το πρώην ΤΕΙ Ηπείρου. 30.000 εγγεγραμμένοι φοιτητές και ενεργοί 24.000 φοιτητές, 2000 μεταπτυχιακοί και 1500 υποψήφιοι διδάκτορες. Με βάση τα βιβλιογραφικά δεδομένα και την πιο αξιόλογη κατάταξη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, το τοπικό ΑΕΙ είναι 3ο ή 4ο ελληνικό και μετέχει στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όμως έχει και προβλήματα, όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο Πρύτανης: προϋπολογισμοί ελλειμματικοί που διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσό στο πετρέλαιο θέρμανσης και τις ανάγκες της ηλεκτρικής ενέργειας και που αδυνατεί να καλύψει καλύψουμε βασικές εργαστηριακές ή ερευνητικές δραστηριότητες που ευτυχώς ισοφαρίζουν τα ανταγωνιστικά προγράμματα στα οποία μετέχουν μέλη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δίνοντας 3πλάσιο ποσό χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα ανέρχονται σε 4,7 εκατ. εκ των οποίων το 1,5 πηγαίνει στη ΔΕΗ, το 1,2 στο πετρέλαιο θέρμανσης και μαζί με δημοτικά τέλη κατατρώνε τα 3 εκατ. “Με 1,5 εκατ. είναι αδύνατο να λειτουργήσει ένα Πανεπιστήμιο” σημείωσε ο Πρύτανης, τονίζοντας πως αν ρυθμίζονταν η οφειλή προς τη ΔΕΗ θα απελευθερώνονταν αρκετά χρήματα για τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
Στο ουσιαστικό κομμάτι της τοποθέτησης του Πρύτανη για τα επίκαιρα θέματα, ο κ. Αλμπάνης ανέφερε πως μετά από ένα χρόνο με μαθήματα εξ αποστάσεως, παρ’ όλο που δεν υπήρξε πρόβλημα με τα θεωρητικά μαθήματα, για τα εργαστηριακά μαθήματα και τις κλινικές υπάρχει σήμερα μεγάλος κίνδυνος να χαθεί αυτή η χρονιά όπως και το προηγούμενο εξάμηνο και η Πρυτανεία προσανατολίζεται να επεκτείνει τα μαθήματα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για τους επί πτυχίω φοιτητές. Στη Σύγκλητο της ερχόμενης Πέμπτης, θα συζητηθεί το αίτημα προς το Υπουργείο για φοιτητές τουλάχιστον του τελευταίου έτους, να επιτραπεί η ενασχόληση με εργαστηριακά μαθήματα και του προηγούμενου εξαμήνου.
Σε σχέση με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως, ο κ. Αλμπάνης επανέλαβε πως προβληματίζει η εκτίμηση ότι 24 με 25.000 υποψήφιοι δεν θα περάσουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Με τη μείωση των φοιτητών το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πλήττεται σχετικά λιγότερο έναντι άλλων, αλλά κινδυνεύουν 2 Τμήματα στα Γιάννενα, 2 στην Άρτα και 1 στην Πρέβεζα: πρόκειται συγκεκριμένα για το Τμήμα Λογιστικής Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας, Γεωπονίας Άρτας, Πληροφορικής Άρτας, Νοσηλευτικής Ιωαννίνων και το Τμήμα Προσχολικής Ηλικίας Ιωαννίνων.
Τέλος, ο κ. Αλμπάνης ανέφερε πως έχει ανοίξει η συζήτηση στο Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου για εγκαταστάσεις για τα τρία τμήματα που λειτουργούν χωρίς έδρα σήμερα, και δη το Εικαστικών Τεχνών, το Οικονομικό και το Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει από το Πανεπιστήμιο για χώρο στο παλιό Πανεπιστήμιο στη Δομπόλη.
Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων
Ο Θωμάς Μπέγκας από την παράταξη “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα” αναρωτήθηκε εισαγωγικά “τι θα ήταν τα Γιάννενα χωρίς Πανεπιστήμιο;”. Είναι ζητούμενο η πιο δυναμική διάδραση μεταξύ της πόλης και του Πανεπιστημίου, ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος τονίζοντας πως επί θητείας του έγιναν προσπάθειες για την καλύτερη συνύπαρξη. Τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Δημόσιου Πανεπιστημίου, τόνισε πως καλύτερα λιγότερες σχολές με υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης και παιδείας και αντιτάχθηκε στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
Η Τατιάνα Καλογιάννη από την παράταξη “Ιωάννινα_2023” μίλησε υπέρ του νόμου Κεραμέως τονίζοντας πως φοιτητές που εισάγονται σε σχολές με 4.000 ή 5.000 μόρια δε μπορεί να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και πως καμία άλλη χώρα δεν έχει τέτοιο ποσοστό εισαγωγής νέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Πολιτεία οφείλει να τονώσει την επαγγελματική εκπαίδευση ως κρίσιμο στοιχείο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, κανείς δε μπορεί να αποτρέψει να υπάρχουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ανέφερε μεταξύ άλλων και σημείωσε πως η εφαρμογή του νέου νόμου θα δείξει τις πραγματικές συνέπειες. Μέμφθηκε τη διοίκηση του τοπικού ΑΕΙ για το γεγονός ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Πανεπιστημίου έγινε χωρίς να ζητηθεί η συνεισφορά με προτάσεις του Δήμου.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή” Λάζαρος Νάτσης υποστήριξε πως παρά τις προτάσεις και καλές προθέσεις η συνεργασία Δήμου και Πανεπιστημίου δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικά.
Όλη Τσουμάνη και Χρήστος Πατσούρας μίλησαν για τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης συνολικά. Η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” χαρακτήρισε τα 20 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην πανεπιστημιακή Αστυνομία “αισχρό ποσό” και υποστήριξε πως κανένας νόμος δεν έλυσε θέμα ανομίας αλλά πως αυτός ο νόμος έχει ως στόχο τη διακίνηση των ιδεών.
Νίκος Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας από τις συμπράττουσες παρατάξεις της δημοτικής αρχής πρότειναν να θεσμοθετηθεί με διαπαραταξιακή επιτροπή η μόνιμη συνεργασία των δύο φορέων. Ο επικεφαλής της παράταξης “Γιάννενα Τώρα” Άρης Μπαρτζώκας μίλησε κατά των συνενώσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ υποστηρίζοντας πως τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου μπορεί να αποτελούν σήμερα βαρίδια για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τέλος, κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ προανήγγειλε πως αυτή τη βδομάδα θα υπάρξει συνεργασία με την Πρυτανική Αρχή για το Παλιό Πανεπιστήμιο. Απέφυγε να τοποθετηθεί για το νέο νόμο για την Παιδεία επισημαίνοντας πάντως πως είναι κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας, η επαγγελματική εκπαίδευση για την οποία καμία σοβαρή συζήτηση δεν έγινε ως τώρα αν και είναι αυτό που ο τόπος απαιτεί.