Θετικός κρίνεται ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων τον Ιανουάριο στους δρόμους της Ηπείρου, αφού σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, δεν θρηνήσαμε θύματα στην άσφαλτο, όπως συνέβη και τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σημειώθηκαν 8 τροχαία με τραυματισμούς, με έναν σοβαρά, ενώ ως προς τις τροχονομικές παραβάσεις οι περισσότερες αφορούσαν υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης και κράνους, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κλπ.
Με στόχο, όπως αναφέρει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιανουάριο του 2025, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν –8- τροχαία ατυχήματα (έναντι -4– το 2024). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
- κανένα θανατηφόρο τροχαίο (όπως και το 2024)
- -1- τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι κανενός το 2024)
- -7- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -4- το 2024)
Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -12- παθόντες (έναντι –6- το 2024). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
- κανένας νεκρός (όπως και το 2024)
- ένας σοβαρά τραυματίας (έναντι κανενός το 2024)
- -11- ελαφρά τραυματίες (έναντι -6- το 2024)
β. Δράσεις τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 6.188 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν :
– – – – – – – – – | 1.709 348 275 242 188 83 80 23 | για υπερβολική ταχύτητα για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη για φθαρμένα ελαστικά |
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 122 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 32 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 440 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.