Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου (ΕΙΝΗ) με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι το επίμαχο οικόπεδο των 2,5 εκ. ευρώ που επεδίωκε να αγοράσει το υπουργείο Υγείας μέσω του νοσοκομείου “Χατζηκώστα” για ανέγερση Παιδιατρικού Κέντρου, απεντάχθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας από το σχετικό Πρόγραμμα. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως “νίκη”για όσους στάθηκαν απέναντι σε αυτή την αγορά και στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, οδηγώντας την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και κόλαφος για τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου “Γ. Χατζηκώστα” και νυν διοικητή του Πανεπιστημιακού, Σπύρο Δερδεμέζη. Η ΕΙΝΗ αποδίδει την απόφαση αυτή σε προσπάθεια του υπουργείου να προφυλάξει εμπλεκόμενα πολιτικά στελέχη και ζητά να δοθούν τα χρήματα για αναβάθμιση των κλινικών του νοσοκομείου.
Η Ένωση αφού επισημαίνει ότι είναι ανάμεσα στους νικητές στην μάχη με το Υπουργείο, την 6η ΥΠΕ και τον πρώην Διοικητή, αναφέρει ότι “στις 02-10-2025, ο Υπουργός Υγείας με απόφασή του απεντάσσει την αγορά του «αμαρτωλού» οικοπέδου για την τάχα ανέγερση Παιδιατρικού Κέντρου από το “Χατζηκώστα”, από το Πρόγραμμα ΤΠΑ του Υπουργείου. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο «μαζεύει την ουρά του» από την υπόθεση απόπειρας αγοράς ακατάλληλου οικοπέδου αντικειμενικής αξίας 175 χιλ ευρώ με δαπάνη 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από συγκεκριμένη εταιρία, με φωτογραφική υπόδειξη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας επί Υπουργίας Θ. Πλεύρη”.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΗ “το Υπουργείο προσπαθεί να δώσει σήμα τέλους στην υπόθεση αυτή, για να προφυλάξει τα εμπλεκόμενα πολιτικά στελέχη Υπουργείου & 6ης ΥΠΕ, όπως και τον απερχόμενο Διοικητή του “Χατζηκώστα” και τα 2 διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη του ΔΣ , από την κοινωνική κατακραυγή και την εν΄ εξελίξει εισαγγελική διερεύνηση. Το «έγκλημα» όμως απετράπη ΜΟΝΟ χάρη στην συνδυασμένη και επίμονη παρέμβαση των εργαζομένων : των μελών της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, των αιρετών μελών του ΔΣ, της νομικής συμβούλου του νοσοκομείου, της ΕΙΝΗ και της ΑΣΥ από τον Οκτώβρη του 2024”.
Για να στηρίξει τη θέση αυτή επικαλείται το γεγονός ότι “όλους αυτούς τους μήνες όχι μόνο δεν υπήρξε η παραμικρή αναστολή ολοκλήρωσης της απόπειρας από τους πρωταγωνιστές, αλλά ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας έφτασε μέχρι το σημείο να καταθέσει παραποιημένα στοιχεία που του απέστειλε ο απερχόμενος Διοικητής του “Χατζηκώστα” στην Βουλή, όσον αφορά την δυνατότητα ανέγερσης κτιρίου εντός του νοσοκομείου ή σε ιδιόκτητα οικόπεδα του Υπουργείου”.
Καλεί το νέο ΔΣ του “Χατζηκώστα” να επαναδιεκδικήσει τα χρήματα αυτά, για να εκτελέσει έργα κτιριακής επέκτασης του νοσοκομείου ώστε να αποσυμφορηθούν οι λειτουργίες κλινικών, εργαστηρίων και άλλων τμημάτων.
Τέλος, απευθύνει κι ένα ένα κομβικό ερώτημα το οποίο μετατρέπει σε ρητορικό: “Γιατί ο Υπουργός Υγείας στις 28/03 2025 με απόφασή του, επέκτεινε τα χρονικά όρια ολοκλήρωσης του διαγωνισμού παρά την εισαγγελική διερεύνηση και την κοινωνική κατακραυγή και έρχεται λίγους μήνες μετά, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό, να κλείσει την υπόθεση «οικόπεδο 2,5εκατ. ευρώ»? Μα για να μην έχει επιπλέον εμπόδια, πλάι στο πόρισμα Αρχής Διαφάνειας για το “Χατζηκώστα”, στα 24 εκατ,. απευθείας αναθέσεις με κατάτμηση στο ΠΓΝΙ, στα 13 εκατ, ευρώ ατιμολόγητα υλικά χειρουργείου του ΠΓΝΙ, το ασυμβίβαστο με την σύζυγο-νομική σύμβουλο του ΠΓΝΙ, στην προαποφασισμένη επιλογή του να τοποθετήσει Διοικητή στο ΠΓΝΙ τον κ Δερδεμέζη”.
Για τους συμβασιούχούς ΣΟΧ στο Πανεπιστημιακό
Η ΕΙΝΗ στην ίδια ανακοίνωση κατηγορεί τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Σπύρο Δερδεμέζη, ότι επιμένει να προωθεί διαγωνισμό άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία, οδηγώντας σε απολύσεις 108 συμβασιούχων εργαζομένων που προσφέρουν υπηρεσίες από 9 έως 17 χρόνια και έχουν πολυετή εμπειρία. Όπως αναφέρει, «ο κ. Δερδεμέζης απέδειξε πέρυσι τον Ιούνιο ότι είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να διώξει τους συναδέλφους ΣΟΧ» και πλέον, με τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, «ευελπιστεί ότι δεν θα υπάρξει η απροθυμία που εκδηλώθηκε τότε από μέλη του Δ.Σ.».
Η Ένωση υποστηρίζει ότι ο διοικητής επανεξετάζει τη δυνατότητα επαναφοράς του ίδιου διαγωνισμού ή προκήρυξης νέου, ώστε να αποφύγει, όπως αναφέρεται, «τον σκόπελο της εισαγγελικής διερεύνησης» και να εξασφαλίσει εργολαβική ανάθεση του έργου. Τον καλεί να σταματήσει κάθε διαδικασία και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους.














