• Προφίλ
  • Επικοινωνία
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
Click4web - Κατασκευή ιστοσελίδων Ιωάννινα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
No Result
View All Result
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Αναπάντητα ερωτήματα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

από Συντακτική Ομάδα
17 Σεπτεμβρίου 2024
σε Επικαιρότητα
pgni-new
Share on FacebookShare on Twitter

«Η επίσκεψη του ίδιου του Υφυπουργού, με την συνοδεία του νέου διοικητή & υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, 1 μήνα μετά την ψήφιση του νόμου «για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» και 2 εβδομάδες πριν την λήξη της διορίας επιλογής νοσηλευτών κ.α. να ενταχτούν στον νέο Φορέα στην 6η ΥΠΕ, είχε ως μοναδικό στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες  των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία και να επιτευχθεί η «εθελοντική τους στρατολόγηση».  Άλλωστε κατά τις δηλώσεις του, η επίσκεψη έγινε για να διευκρινιστούν «τεχνικά ζητήματα», τα οποία  δεν λύνουν ΠΟΤΕ Υπουργοί  αλλά Υπηρεσιακά στελέχη και  έλαβε χαρακτηριστικά κομματικής φιέστας με την παρουσία βουλευτού της ΝΔ αλλά και της ΔΑΚΕ ΠΓΝΙ στην ομάδα υποδοχής που στήθηκε από την Διοίκηση».

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών και υπογραμμίζει ότι ο Υφυπουργός δεν απάντησε για τον πυρήνα του νέου νόμου, την ένταξη δηλαδή με αναβαθμισμένο ρόλο ΜΚΟ και ιδιωτικών κλινικών δίπλα στις δημόσιες δομές με ενιαία διοίκηση και συλλειτουργία.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

Οι υποσχέσεις ότι: 1ον θα αναβαθμιστούν οι κλινικές, οι δομές και το προσωπικό που μεταφέρονται στην ΥΠΕ και  θα εξαλειφθεί η πίεση και  τα ράτζα,    2νν  θα στελεχωθούν καλύτερα οι δημόσιες δομές με προσωπικό που θα «επιθυμε»ί να εργαστεί στην Ψυχική Υγεία, 3ον θα γίνεται καλύτερη «δημόσια» εντόπιση και πλοήγηση των ασθενών εντός του νέου φορές με το νέο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής αναγκών

δεν αντέχουν εάν αυτές γειωθούν στην πραγματικότητα του «ΝΕΟΥ ΕΣΥ» που διαμορφώνεται με όρους κόστους-ωφέλους και μεταφοράς των πληρωμών από το κράτος στου ασθενείς. Έξω από την πραγματικότητα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, έξω από τις δεσμεύσεις για συγκράτηση δαπανών για πρωτογενή πλεονάσματα, έξω από την κυβερνητική και ευρωενωσιακή αρχή «δημόσιο είναι ΚΑΙ ο κρατικός ΚΑΙ ο ιδιωτικός Τομέας» οι υποσχέσεις Υφυπουργού θα είχαν αξία. Με κριτήριο την πραγματικότητα, είναι «αέρας».

1ον Η υποβάθμιση των δημόσιων κλινικών και δομών είναι αναπόφευκτη. Εάν μέχρι σήμερα, που αυτές οι δομές και το προσωπικό, ήταν στην άμεση ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων υπήρχε τέτοια υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υποτίμηση των αναγκών ασθενών και προσωπικού, ΤΩΡΑ που αυτές θα φιλοξενούνται στα νοσοκομεία ΧΩΡΙΣ την ΑΜΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗ των διοικήσεων, είναι σίγουρο ότι η υποβάθμιση θα συνεχιστεί με γρηγορότερο ρυθμό. Ποιος Διοικητής και ποιος Διευθυντής Υπηρεσίας του ΠΓΝΙ θα βάλει σε προτεραιότητα μια ξένη-φιλοξενούμενη κλινική, μπροστά στις ανάγκες οικονομικής αποδοτικότητας των «δικών του» κλινικών?

 Η ραγδαία αύξηση νοσηλειών-ράτζων δημιουργείται επειδή ΔΕΝ επαρκούν οι κλίνες νοσηλείας στις δημόσιες  κλινικές. Στην Ψυχιατ. Κλινική του ΠΓΝΙ των 32 κλινών, η αύξηση των νοσηλειών 2109 με 2023 ήταν 67% από 693 σε 116. (an.report σελ 28-29)  Η αύξηση αυτή όχι μόνο συνοδεύτηκε από μείωση προσωπικού ΑΛΛΑ από άρνηση αύξησης των ψυχ. κλινών στην Ήπειρο, με εγκατάσταση κλινικής 10 κλινών στο ΓΝ Χ/κώστα, όπως προβλέπει ο οργανισμός του.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ  Υπουργείο, 6η ΥΠΕ και διοικήσεις ΠΓΝΙ & ΓΝ/Χκώστα, εν μέσω πανδημίας ακρωτηρίασαν τον Ψυχιατρικό Τομέα του ΓΝ Χ/κώστα,  μεταφέροντας τις δομές του στο ΠΓΝΙ στο τέλος του 2022. .Στην συνέχεια η Διοίκηση Δερδεμέζη εξασφάλισε το κλείσιμο της «Υπηρεσίας κατ΄ οίκον νοσηλείας ψυχικά ασθενών», απολύοντας τον μοναδικό  ψυχίατρο για να  «σφάζονται» ΜΚΟ στην ποδιά της Περιφέρειας, να την αναλάβουν.

 Στην συνέχεια, από τον Αύγουστο του 2023 μέχρι σήμερα, έκλεισαν και την εφημερία του Ψυχιατρικού ΤΕΠ του ΓΝ Χ/κώστα, μεταφέροντας 15 ημέρες εφημέρευσης στο ΠΓΝΙ, εξαναγκάζοντας τους Ψυχιάτρους να εξετάζουν χωρίς την συνδρομή ΤΕΠ για την ολοκληρωμένη κάλυψη των ασθενών. Έτσι έκλεισαν, σταδιακά, έναν Ψυχιατρικό Τομέα σε δημόσιο νοσοκομείο που λειτουργούσε 40 χρόνια !!!

Μάλιστα την ώρα που «σφραγίζανε» τον Ψυχ. Τομέα του ΓΝ Χ/κώστα, ακρωτηρίαζαν ΚΑΙ την Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ, βοηθώντας την ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ να «αρπάξει» την μοναδική πανελλαδικά Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, με υποσχέσεις για αναβάθμιση της στο ΠΓΝΙ. Το αποτέλεσμα 2 χρόνια μετά? Τα επίσημα στοιχεία του ΠΓΝΙ ( annual report σελ. 20) να αναφέρουν ως ασθενείς της Μονάδας του ΠΓΝΙ τον αριθμό ΜΗΔΕΝ και ο Δ/ντής της Κλινικής κ. Υφαντής, να εγκαταλείπει την διεύθυνση της Κλινικής για να ασχοληθεί με την ΜΚΟ. Διότι το «Μέλλον  και η Ολοκλήρωση» της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης ήταν & είναι οι φτηνές και ευέλικτες ΜΚΟ. Στην Κλινική του ΠΓΝΙ, έμεινε μόνο η ταμπέλα «ΜΟΝΑΔΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» με ΜΗΔΕΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Η πραγματική πρόβλεψη του νέου Φορέα, είναι τα ράτζα να μειωθούν με την κρατική χρηματοδότηση των ιδιωτικών κλινικών του νέου  Φορέα, οι οποίες αποκτούνε πελατεία & εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για επενδύσεις σε  νέες κλίνες. Έτσι έγινε και με την ενοικίαση ΜΕΘ στην πανδημία, με την επιδότηση ιδιωτικού ΕΚΑΒ για τις 2ογενείς διακομιδές, για την γνωμάτευση ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και σήμερα με τα επιδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης απογευματινά χειρουργεία ΚΑΙ στα ιδιωτικά νοσοκομεία.  Ο πραγματικός στόχος του νέου Φορέα είναι να αξιοποιήσει την συλλειτουργία των «δημόσιων» δομών με ΜΚΟ και ιδιωτικές κλινικές, για να επιτευχθεί  η μείωση κόστους, η επιτάχυνση της λειτουργίας ΟΛΩΝ με ενιαία ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 

2ον Οι συνθήκες εργασίας και οι όροι ασφάλειας του προσωπικού θα χειροτερέψουν. Εάν ο σημερινός διοικητής του ΠΓΝΙ, που έχει την άμεση νομική ευθύνη του επαγγελματικού κινδύνου αρνήθηκε να την αναλάβει, ΜΗ  ΑΝΑΓΓΕΛΟΝΤΑΣ στην επιθεώρηση εργασίας ως εργατικά ατυχήματα τον τραυματισμό 2 νοσηλευτών της Ψυχ. Κλινικής από ασθενείς, προκαλώντας την μηνυτήρια αναφορά της Επιθ. Εργασίας εναντίον του, ΤΩΡΑ που το προσωπικό θα ανήκει σε άλλον φορές, η μη ανάληψη ευθύνης & η έκθεση σε κίνδυνο θα γιγαντωθούν.

Η δυνατότητα να αιτηθούν μεταφορά της  θέσης στο νέο φορέα στην ΥΠΕ ΌΛΟΙ οι νοσηλευτές, διοικητικοί κ.α., δεν διασφαλίζει ότι θα δουλέψουν εκεί ΟΣΟΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ. Είναι αρκετοί οι ΕΜΠΕΙΡΟΙ εργαζόμενοι της κλινικής που δεν ρισκάρουν την μεταφορά της θέσης τους και πολλοί εκείνοι (46) που βρίσκονται στο ΠΓΝΙ με μετακίνηση από άλλα νοσοκομεία, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουν να πάνε σπίτια τους, καθώς οι νοσηλευτές του ΕΣΥ έχουν εξαιρεθεί από την κινητικότητα των Δημοσ. Υπαλλήλων. Άλλωστε δεν έχει προβλεφθεί εάν υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις από τις ανάγκες κάλυψης της Ψυχ. Κλινικής του ΠΓΝΙ, τι θα γίνει? Θα αιμορραγήσει το ΠΓΝΙ και οι υπεράριθμοι θα μετακινηθούν σε άλλες Ψυχιατρικές Δομές αλλού ?

3ον Ο εντοπισμός και η χρόνια διαβίωση των ασθενών θα γίνει αποκλειστικά από τις ΜΚΟ, οι οποίες είναι οι μόνες που αναπτύσσουν στεγαστικές δομές, με  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης εδώ και 30 χρόνια. Η αντιμετώπιση λιμναζόντων περιστατικών  θα γίνει ή με το «φόρτωμά» τους  στις οικογένειές τους με κίνητρο την καταβολή χρηματικού ποσού για την ανάληψη ατομικής ευθύνης ή με επιπλέον χρηματοδότηση των ΜΚΟ, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλείει από την χρηματοδότηση τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα από το 2022 το Τ.Α. χρηματοδοτεί ΜΚΟ και ιδωτικούς φορείς υποχρεώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία να στεγάσουν δωρεάν τις υπηρεσίες των ΜΚΟ όπως έγινε με την ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ στο ΚΨΥ του ΠΓΝΙ.

Προηγούμενο άρθρο

Έπεσαν σοβάδες εν ώρα μαθήματος, μηνύσεις και έρευνα για το συμβάν

Επόμενο άρθρο

«Βροχή» διοικητικών προστίμων για παράνομη εκγύμναση σκύλων

Επόμενο άρθρο
kynhgos-koh

«Βροχή» διοικητικών προστίμων για παράνομη εκγύμναση σκύλων

Πρόσφατα νέα

Η αιθαλομίχλη… ξαναπήγε Δημοτικό

Η αιθαλομίχλη… ξαναπήγε Δημοτικό

24 Οκτωβρίου 2025
Τα τραπεζοκαθίσματα… παίρνουν θέσεις

Αύξηση χώρων για τραπεζοκαθίσματα, χωρίς αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας

24 Οκτωβρίου 2025
panepistimio_ioanninon

Ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι μοιρασμένο…

24 Οκτωβρίου 2025
astiko_ktel_ioanninon-750x375

Ο Δήμος επιδοτεί για δυο χρόνια εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ

24 Οκτωβρίου 2025
Αποκτά ζωή το “Κέντρο για το Παιδί”

Αποκτά ζωή το “Κέντρο για το Παιδί”

24 Οκτωβρίου 2025
Βανδάλισαν φωτογραφίες  του φεστιβάλ της Photometria

Βανδάλισαν φωτογραφίες  του φεστιβάλ της Photometria

23 Οκτωβρίου 2025

Δημοφιλή

perifereia_ipirou-750x375

Καλύφθηκαν οι  θέσεις σε 2,5 ώρες…

17 Οκτωβρίου 2025
Ξεκίνημα μεταγραφικών ανακοινώσεων με Κόντε και Φλόρες

Ο αντικαταστάτης του Κόντε στην ενδεκάδαμοναδικός «πονοκέφαλος» του Κούστα

26 Σεπτεμβρίου 2025
Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

Ο Θέμης Πατρινός τελευταία μεταγραφή στον ΠΑΣ, αμφίβολος για Ν. Βόλου ο Δόσης – Μπαίνει ο Παυλίδης

1 Οκτωβρίου 2025
Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

Κατόπιν… εορτής έδειξε καλό πρόσωπο

7 Οκτωβρίου 2025
Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

Αρνητική εμφάνιση και κολλημένος στον… βυθό της βαθμολογίας ο ΠΑΣ, οφείλει να συνεχίσει να παλεύει όμως…

30 Σεπτεμβρίου 2025
Στο χάρτη του αεροπορικού τουρισμού τα Γιάννενα

Στο χάρτη του αεροπορικού τουρισμού τα Γιάννενα

9 Οκτωβρίου 2025
NEOI AΓΩΝΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» εκδίδονται εδώ και 28 συναπτά έτη συμβάλλοντας στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με πλούσια αρθρογραφία, ρεπορτάζ και σχόλια.

Διεύθυνση: Ζυγομάλλη 6 Ιωάννινα
Τηλ: 2651027627, 2651077466
Email: info@neoiagones.gr

Follow Us

Κατηγορίες

  • Αθλητισμός
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα
  • Ήπειρος
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός

Πρόσφατα Νέα

Η αιθαλομίχλη… ξαναπήγε Δημοτικό

Η αιθαλομίχλη… ξαναπήγε Δημοτικό

24 Οκτωβρίου 2025
Τα τραπεζοκαθίσματα… παίρνουν θέσεις

Αύξηση χώρων για τραπεζοκαθίσματα, χωρίς αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας

24 Οκτωβρίου 2025
Πολιτική Απορρήτου

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ήπειρος
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Προφίλ

© 2020 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Accessibility by WAH
  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
  • Όροι χρήσης – πολιτική απορρήτου
  • Προφίλ
  • Πρώτα οι μελέτες, μετά οι αποφάσεις