Την άμεση απόσυρση του σχεδιαζόμενου μοντέλου υλοποίησης των επόμενων προγραμμάτων «Εξοικονομώ» ζητά με επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δια του προέδρου της Γιάννη Τσίγκρου.
Η αντίδραση όπως προκύπτει από την επιστολή-αίτημα, έγκειται στο γεγονός ότι η προτεινόμενη μορφή υλοποίησης των νέων προγραμμάτων που εκπονήθηκε ως φαίνεται χωρίς διαφάνεια όχι μόνο αγνοεί τις προτάσεις των θεσμικών φορέων, όπως του ΤΕΕ, αλλά ενισχύει τη συγκέντρωση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης σε χέρια ιδιωτικών παρόχων ενέργειας και απειλεί να περιθωριοποιήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δημιουργεί συνθήκες μονοπωλιακής διαχείρισης σε βάρος της κοινωνικής στόχευσης των προγραμμάτων.
Το ΤΕΕ Ηπείρου επικαλείται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία από το 2026 και έπειτα, προβλέπεται η ενεργή εμπλοκή των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ως ενδιάμεσων φορέων!!! Οι εταιρείες αυτές θα αναλαμβάνουν την πλήρη διαχείριση και χρηματοδότηση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και εγκαταστάσεων, λειτουργώντας ως τύπου ESCO.
“Η επιλογή αυτή αιτιολογείται, σημειώνει, με επιχειρήματα όπως η απλοποίηση των διαδικασιών για τους δικαιούχους και η διεύρυνση της βάσης των ωφελούμενων. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει ήταν στην κατεύθυνση στο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες…”,
Σύγκρουση συμφερόντων και ολιγοπώλια
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, λογικά, γεννώνται σοβαρά ερωτήματα:
- Είναι προς το συμφέρον των πολιτών να εξαρτώνται άμεσα από τους παρόχους ενέργειας;
- Θα διασφαλίζεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής παρόχου ή θα δεσμεύονται από δυσνόητους όρους συμβολαίων;
- Είναι προς το συμφέρον της χώρας, κρίσιμα έργα ενεργειακής μετάβασης να ελέγχονται από λίγες μεγάλες εταιρείες;
Η εμπλοκή των προμηθευτών ενέργειας στην ενεργειακή αναβάθμιση, τονίζει το ΤΕΕ, δημιουργεί εμφανή σύγκρουση συμφερόντων. Πώς μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι θα προτείνουν λύσεις που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης, όταν το επιχειρηματικό τους μοντέλο βασίζεται ακριβώς σε αυτήν;
Η μεταφορά του σχεδιασμού των προγραμμάτων σε λίγους ισχυρούς ομίλους, όπως σημειώνει, πλήττει ευθέως:
- Τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, που από την αρχή στήριξαν το «Εξοικονομώ» με τη δουλειά και την τεχνογνωσία τους.
- Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προμηθευτές που δραστηριοποιούνται τοπικά
- Τον υγιή ανταγωνισμό και τη βιωσιμότητα της αγοράς
Αν ο νέος κύκλος, προσθέτει το ΤΕΕ, των προγραμμάτων ανατεθεί σε ολιγοπώλια, αυτό θα οδηγήσει:
- Στη μείωση της ποιότητας των μελετών που θα υποβάλλονται
- Στη συρρίκνωση του επαγγελματικού αντικειμένου των μηχανικών
- Στην αποδυνάμωση της τοπικής επιχειρηματικότητας και
- Σε αποτυχία ως προς τον βασικό στόχο: την ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των νοικοκυριών.
Ενεργειακή μετάβαση για τους πολλούς
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος οφείλει, επισημαίνειι το Τμήμα Ηπείρου, να σταθεί απέναντι σε αυτήν την κατεύθυνση. Να υπερασπιστεί το επάγγελμα του μηχανικού, να προασπίσει την τεχνική αξιοπιστία των έργων και να διασφαλίσει ότι η ενεργειακή μετάβαση γίνεται προς όφελος των πολλών — όχι των λίγων.
Χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την δημιουργία μονοπωλίων.
Για τους παραπάνω λόγους, το ΤΕΕ ζητά:
-Την άμεση απόσυρση του σχεδιαζόμενου μοντέλου υλοποίησης των επόμενων προγραμμάτων «Εξοικονομώ»
-Να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του Εξοικονομώ, προτάσεις μας έχουν κατατεθεί με προηγούμενη απόφαση της Διοικούσας
-Επιδότηση σε ποσοστό 100 % των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την 1η κατοικία τους
-Την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/17806/1085/2025 σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση της Αντιπροσωπείας του Τμήματος μας.