Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από ένας μήνας, μέχρι να επαληθευτούν στο ακέραιο τα όσα υποστήριζε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου αναφορικά με τους δυσμενείς για τους πολίτες των Ιωαννίνων όρους με τους οποίους η δημοτική αρχή αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Η παράταξη του κ. Μπέγκα, επισήμανε τότε, ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των δημοτών ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος της τάξης των 900.000 ευρώ στο βωμό των «καθαρών λύσεων», όπως εκείνη τις αντιλαμβάνεται, για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, φροντίζοντας ωστόσο στο ενδιάμεσο να δημιουργηθεί ένα κενό ενός περίπου χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μοιραία μια φάμπρικα ενδιάμεσων αναθέσεων.
Αυτό ακριβώς άρχισε να γίνεται από τη Δευτέρα, αφού με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή ήρθε να προσθέσει μια ακόμα, πέμπτη κατά σειρά, ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων στην ίδια εταιρία, για άλλους δύο μήνες χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα διασφάλιζε τον ανταγωνισμό και προφανώς μια πιο συμφέρουσα τιμή ανά τόνο για το δήμο.
Την ίδια ώρα, τεχνηέντως η δημοτική αρχή φροντίζει να αποδυναμώνει τη διεύθυνση καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η παράταξη του κ. Μπέγκα καταγγέλει για μια ακόμα φορά τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής και καταψήφισε την εισήγηση στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων
Εξάλλου, να σταματήσει η φάμπρικα των ιδιωτικοποιήσεων των απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένη εταιρεία για την αποκομιδή των απορριμμάτων και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για προσλήψεις μονίμου προσωπικού, ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρεται στο ιστορικό των απευθείας αναθέσεων της αποκομιδής σε συγκεκριμένη εταιρεία για τα σκουπίδια των ΔΕ Παμβώτιδος, Μπιζανίου και σε μέρος του παλιού Δήμου Ιωαννιτών.
Συγκεκριμένα για το ιστορικό αναφέρει τα εξής ο Σύλλογος:
«Ο Δήμος Ιωαννιτών υπέγραψε την πρώτη σύμβαση με την ΕnAct στις 13-10-2020 για 2 μήνες και 1.000 τόνους μηνιαίως με δαπάνη 127.224€. Η τιμή αυτή προέκυψε απ’την Εκτελεστική Επιτροπή και όχι από μελέτη. Σε αυτή τη τιμή που όρισε η Δημοτική Αρχή από μόνη της, ήρθε να πανηγυρίσει το γεγονός ότι η εταιρία της έδωσε και 5% έκπτωση
Η λήξη της σύμβαση θα ήταν στις 13-12-2020 και τότε η ΟΕ αποφάσισε την παράταση της σύμβασης λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, μέχρι 12-2-2020 δηλαδή 2 μήνες ακόμα αλλά με τα μισά λεφτά δηλαδή με 63.612€
Ακολούθησε νέα σύμβαση με απευθείας ανάθεση με την ίδια φυσικά εταιρία, την EnAct λίγο πριν λήξει η προηγούμενη σύμβαση, δηλαδή στις 8-2-2021 για ακόμα 2 μήνες και 1.000 τόνους κάθε μήνα. Η δαπάνη για ακόμα μια φορά ήταν 127.224€.
Η σύμβαση θα έληγε στις 9-4-2021 οπότε και η ΟΕ αποφάσισε ότι εξαιτίας των εορτών του Πάσχα έπρεπε να δώσει νέα παράταση μέχρι 8-6-2021 δηλαδή 2 μήνες ακόμα αλλά πάλι με τα μισά λεφτά, δηλαδή 63.612€.
Πριν καν περάσει το δίμηνο, η δημοτική αρχή έπρεπε να ανακαλύψει νέο πρόσχημα για να δώσει ξανα χωρίς καν διαγωνιστικές διαδικασίες την αποκομιδή σε ιδιώτες και έτσι ανακάλυψε την «τρέχουσα υγειονομική κρίση» και την ανάγκη για «αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας».
Έτσι σήμερα Δευτέρα 10 Μάη 2021 έρχεται προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή νέα απευθείας διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση φυσικά πάλι με την EnAct πάλι για 2 μήνες και φυσικά πάλι με δικαίωμα ανανέωσης για άλλους δύο μήνες.
Με αυτό τον παρελκυστικό τρόπο ο Δήμος Ιωαννιτών έχει δώσει τους τελευταίους 7 μήνες, 380.000€ για αποκομιδή απορριμμάτων με 12 εργαζόμενους. Όσα χρήματα δηλαδή θα μπορούσε να πληρώσει για να δουλεύουν 19 μόνιμοι εργάτες για έναν ολόκληρο χρόνο.
Τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν, οι δεκάδες χιλιάδες άνεργοι της πόλης μας που ψάχνουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μπορούν πλέον να καταλάβουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει απ’ την συνειδητή, πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής να προχωρά σε ιδιωτικοποίησεις αντί για μόνιμες προσλήψεις» καταλήγει η ανακοίνωση. Α.Θ.