Νέα αναλυτική τοποθέτηση για την εμπλοκή του ονόματός του στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης το πρωί της Τρίτης, κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής. Αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Καχριμάνης προχώρησε τελικώς σε μια διεξοδική παρέμβαση, χαοτική ως προς το χαρακτήρα και τα συμπεράσματά της και τελικώς κατέληξε σε έντονο καυγά μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων και βαριές κουβέντες…
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε όσα έχει επανειλημμένα καταγγείλει τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην εκπόνηση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης, καθώς και στα συμφέροντα που, όπως είπε, έχουν αναπτυχθεί γύρω από την ανυπαρξία αυτών, ώστε να λυμαίνονται εκτάσεις και βοσκοτόπια για ίδιον και οικογενειακό όφελος.
Κάποιοι δεν ήθελαν χάρτες βόσκησης…
Τον έχουν στοχοποιήσει άνθρωποι επειδή επιμένει να μιλάει για τις ελληνοποιήσεις, για τα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία διαχειριστικών χαρτών κτλ., υποστήριξε για μια ακόμα φορά ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος σε πρόσωπα και καταστάσεις που, όπως τόνισε, σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα.
Ο κ. Καχριμάνης έκανε εκτενή αναδρομή στο νομοθετικό και διοικητικό ιστορικό των χαρτών βόσκησης, ξεκινώντας από τον νόμο 4351/2015, ο οποίος ανέθετε στις Περιφέρειες –και όχι στους Δήμους– την ευθύνη κατάρτισής τους. Ανέφερε ότι το 2017, επί υφυπουργίας Τσιρώνη, ξεκίνησε νέα προσπάθεια, ωστόσο ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ήταν θετικοί.
Μετέφερε σειρά γεγονότων που ακολούθησαν, αναφέροντας ότι το 2019 αποφάσισε να προχωρήσει σε εκπόνηση χαρτών για την Ήπειρο, αλλά διαφώνησε με την πρότυπη διακήρυξη που δόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς, όπως είπε, δεν περιλάμβανε περίπου 10 εκατ. στρέμματα που θα μοιράζονταν για βοσκοτόπια. Το 2022, επί Υπουργού Λιβανού, ξεκίνησαν νέες επαφές, χωρίς ιδιαίτερη εξέλιξη, ο επόμενος Υπουργός Γεωργαντάς προσπάθησε, αλλά το σύστημα ήταν σάπιο. Για την περίοδο μετά τις εκλογές, σημείωσε ότι είχε προειδοποιήσει πως το έργο πρέπει να περάσει στο gov.gr, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.
Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης επέμειναν να υλοποιηθεί η εκπόνηση χαρτών από τις Περιφέρειες, ωστόσο «υπήρξαν λόγοι, που τώρα καταλαβαίνω», όπως είπε, που άλλοι Περιφερειάρχες διαφωνούσαν με αυτή την προοπτική, αφήνοντας αιχμές για αντιδράσεις από δασολόγους.
Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Τσιάρα, και σε ομιλία του στη Γράμμουστα όπου, όπως είπε, είχε θέσει ζητήματα ελληνοποιήσεων σε προϊόντα όπως γάλα, κρέας, μέλι και κρασί. «Μετά τη Γράμμουστα ήταν που εμφανίστηκα πρωτοσέλιδο στην Espresso και στο political», πρόσθεσε.
Οι επιδοτήσεις για βαμβάκι και ο κωδικός
Αναφορά έκανε και στην υπόθεση με τις ενισχύσεις για το βαμβάκι, τονίζοντας ότι υπήρξαν περιοχές που «ήταν όλες στον ίδιο κωδικό», μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Χάρης Λιούρης. Για το βαμβάκι ο γιος του πήγε στην Ένωση και τότε ανακάλυψαν ότι όλοι είναι στον ίδιο κωδικό.
Ανέφερε ξανά πως ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Βάρρας έκανε σπουδαία δουλειά, αλλά τότε αντέδρασαν διάφοροι. Μίλησε ξανά για πρόσωπα που αναφέρθηκαν σε αυτόν στην περίφημη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφήνοντας αιχμές ξανά για τα συμφέροντα που θέλουν να τον πλήξουν, ως συνδεόμενα με τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που είναι συμφερόντων του τεχνικού συμβούλου.
“Έπρεπε να κάνω το μ@@κ@ γιατί τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη” είπε σε μια αποστροφή του λόγου του που προφανώς ξέφυγε ο Περιφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε και στους δύο αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατά τη δικογραφία ήρθαν στα Γιάννενα για να ασχοληθούν με τους χειρισμούς του. Είπε χαρακτηριστικά πως οι δύο αντιπρόεδροι ήταν γνωστοί του αντιπεριφερειάρχη Χάρη Λαζάνη και τυχαία συνάντησαν και αυτόν, χωρίς να υπάρχει κάτι μεμπτό στις αποφάσεις του, πέραν κάποιων βοσκοτοπιών που η υπηρεσία της Περιφέρειας νόμιμα έδωσε σε κτηνοτρόφους της Ηπείρου.
Σε ότι αφορά την επιστροφή ποσού περίπου 2 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από μισθώματα για τους βοσκότοπους ουσιαστική απάντηση για το πως και αν όντως προέκυψε, δεν υπήρξε.
Κριτική από την αντιπολίτευση και … εκρήξεις
Ο Γιάννης Στέφος, επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» υποστήριξε πως πρέπει να υπάρχει πλαφόν στις επιδοτήσεις για να μην γίνεται “πάρτι” και να παίρνουν όλοι οι παραγωγοί ποσά ενισχύσεων, αφού αν δεν υπάρξουν αυτά και κοπούν ο αγροτικός κόσμος θα καταστραφεί.Ο κ. Στέφος σημείωσε επίσης, ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως έγινε λάθος στους κωδικούς από τον ΟΕΠΕΚΕ με το βαμβάκι και ότι πήραν χρήματα ΑΦΜ χωρίς να διαθέτουν εκτάσεις.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ως προς αυτό ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Γιώργος Πρέντζας, ασκώντας αυστηρή κριτική στον Περιφερειάρχη και υποστηρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις δεν δόθηκαν για να στηρίξουν πραγματικά τους παραγωγούς.
Την ένταση πυροδότησε μια κουβέντα του επικεφαλής της παράταξης “Ήπειρος Όλον-τόπος να ζεις”, Στέφανου Ζούμπα που χαρακτήρισε τον Περιφερειάρχη τον “πρώτο δημόσιο υπάλληλο της Ηπείρου”, ενώ πρόσθεσε ότι “η εμπλοκή του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τεράστιο σκάνδαλο και έχει ευθύνη και η Περιφέρεια”.
Μια ακόμη “έκρηξη” του κ. Καχριμάνη προκάλεσε ερώτημα του επικεφαλής της παράταξης “ΦΩΣ”, Λάμπρου Γεωργόπουλου για το πόσα χρήματα πήρε η οικογένεια του από επιδοτήσεις με την απάντηση να είναι ότι όλες είναι νόμιμες και δηλωμένες στην εφορία.
Τελικά, από εκεί που συζήτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα γινόταν στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης στο τέλος της χθεσινής συζήτησης είπε οργισμένος πως δεν ξαναμιλά για το θέμα δημόσια…