Να εξαντλήσει ακόμα και τα διαθέσιμα νομικά μέσα δηλώνει διάθεση ο Πολιτιστικός Σύλλογου Καπεσόβου «Αλέξης Νούτσος» προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση της Πασχαλείου Σχολής για έδρα του οργανισμού της Unesco που είναι υπό σύσταση, προκειμένου να δουλέψει για την ένταξη του Ζαγορίου στο διεθνή οργανισμό.
Μετά την οξεία αντίδραση με ανακοίνωση του παραπάνω Συλλόγου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπεσόβου κ. Αθανασία Βαζάκα μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε πως το επόμενο βήμα είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς όπως τονίστηκε και στην ανακοίνωση του Συλλόγου, παραβιάζονται άρθρα του Συντάγματος (άρθρο 24 περί μεταβολής χρήσης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και άρθρο 109). Μεταβάλλεται αυθαίρετα ο σκοπός του διαθέτη επεσήμανε η κ. Βαζάκα μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει στο πλευρό του την πλειοψηφία των Καπεσοβιτών, όχι μόνο των μόνιμων κατοίκων αλλά και πολλών αποδήμων.
Η υλοποίηση της πρόθεσης αξιοποίησης της Πασχαλείου Σχολής για τα γραφεία της Unesco που είχε ανακοινώσει προ μηνός ο Δήμαρχος Ζαγορίου βρίσκει εντελώς αντίθετα τα μέλη του Συλλόγου, στον οποίο διατίθεται η Πασχάλειος για δράσεις του Συλλόγου κατά καιρούς. Σύμφωνα με την κ. Βαζάκα, επιδιώχθηκε διαβούλευση με το Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Γ. Σουκουβέλο, χωρίς να γίνει κατορθωτό αυτό.
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου πάντως, μιλώντας στους «Ν.Α.», δήλωσε πως δεν έχει τελειώσει η υπόθεση αυτή και πως μετά την επόμενη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, θα ανακοινωθούν οριστικά τα σχέδια του Δήμου. Άφησε περιθώριο να αλλάξει η προηγούμενη ανακοίνωση, καίτοι όπως είπε, μόνο ο Δήμος είναι υπεύθυνος για ένα κτίριο που του ανήκει.